Αρχική Τεκμηρίωση Την Τρίτη κρίνεται η νομιμότητα των εργασιών θεμελίωσης στις Σκουριές που σταμάτησαν...

Την Τρίτη κρίνεται η νομιμότητα των εργασιών θεμελίωσης στις Σκουριές που σταμάτησαν χθες με εντολή εισαγγελέα

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

iosifΜε χθεσινή (6/6/2014) προφορική εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσαλλονίκης κ. Παναγή Γιαννάκη αναστέλλονται μέχρι την Τρίτη 10/6 όλες οι εργασίες από την Ελληνικός Χρυσός στο χώρο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Όμως το θράσος δεν έχει όρια: σε ανάρτηση με τίτλο “ANTIGOLD” ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΑ ΔΙΧΩΣ ΟΡΙΑ ΣΤΙΣ… #SKOURIES, το ιστολόγιο-φερέφωνο της εταιρείας τολμάει να αμφισβητήσει την ύπαρξη της εισαγγελικής εντολής, αποδίδοντας την παύση των εργασιών στην …παρέλευση του ωραρίου και στο εορταστικό τριήμερο! Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται ότι ο αστυνομικός που μετέφερε την εντολή στους υπευθύνους της εταιρείας και τους συγκεντρωμένους πολίτες είπε ψέμματα:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JQQHz4XQRXM]

Είναι πράγματι “δίχως όρια” η αστειότητα…. Η εντολή του εισαγγελέα υπάρχει και ισχύει μέχρι την Τρίτη που θα γίνει αυτοψία στο χώρο από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος. Η ΕΜΒΕ θα κρίνει εάν οι κατασκευαστικές εργασίες που πραγματοποιούνται (δείτε τις φωτογραφίες) αφορούν βάση έδρασης μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία ή τη δόμηση του ίδιου του εργοστασίου όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι. Για την κατανόηση του θέματος αναφέρουμε τα εξής:

Άδεια δόμησης εργοστασίου στις Σκουριές ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ μέχρι σήμερα και η πραγματοποίηση εργασιών θεμελίωσης και δόμησης δε νομιμοποιείται κατά κανένα τρόπο. Ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί στην Πολεοδομία εδώ και πάνω από ένα χρόνο όμως η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη αρνείται να εγκρίνει το κτίριο όπως το θέλει η εταιρεία, διότι προσκρούει σε πλήθος διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας. Από τον Ιούνιο 2013 η Ελληνικός Χρυσός ισχυρίζεται ότι οι  εργασίες στο χώρο του εργοστασίου δεν αποσκοπούν στη δόμηση κτιρίου αλλά στην εγκατάσταση «βάσεων έδρασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού» που έχουν αδειοδοτηθεί βάσει της μεταλλευτικής νομοθεσίας.

Ωστόσο σε άρθρα του τύπου (δείτε εδώ) και σε ανακοινώσεις προς τους μετόχους της (εδώ), η ίδια η εταιρεία κυνικά ομολογεί ότι εκτελεί “εργασίες θεμελίωσης και κατασκευής του εργοστασίου”. Η κάτωθι διαφάνεια προέρχεται από εταιρική παρουσίαση της ΕLDORADO GOLD του Φεβρουαρίου 2014.

Eldorado_Gold_-_Investor_Presentation_(Feb_2013B) (dragged)

Η αρμόδια Πολεοδομία έχει επανειλημμένως επισημάνει εγγράφως προς το ΥΠΕΚΑ ότι οι εκτελούμενες χωματουργικές και άλλες εργασίες “αποσκοπούν στη δόμηση του εργοστασίου”. Σαν απάντηση, το ΥΠΕΚΑ αφαιρέσε από την Πολεοδομία την δυνατότητα ελέγχου των εργασιών, με το επιχείρημα ότι αρμόδια για τον έλεγχο εντός μεταλλευτικού χώρου είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος!

Παράνομοι, χωρίς άδεια από την Πολεοδομία, είναι επίσης οι αμέτρητοι προκατασκευασμένοι οικίσκοι που εγκατέστησε η εταιρεία στις Σκουριές (διαβάστε εδώ γιατί), αλλά και όλες οι περιφράξεις και τα κάγκελα που έχουν γεμίσει το βουνό. Το Δεκέμβριο του 2013, για παρόμοιους οικίσκους η Πολεοδομία είχε εκδώσει πρωτόκολλο αυθαιρέτου κατασκευής και πράξη επιβολής προστίμου (εδώ). Τώρα που απαγορεύθηκε στην Πολεοδομία η πρόσβαση στο “μεταλλευτικό χώρο”, με την κάλυψη του Υπουργείου η εταιρεία έφτιαξε ολόκληρο παράνομο διώροφο οικοδομικό συγκρότημα. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία:

bde58b8797ddb613d4aab09e03d75da7_L

Μόλις πριν από τρεις μέρες, στις 5 Ιουνίου, οι Επιθεωρητές Μεταλλείων Β. Ελλάδας εξέδωσαν εντολή διακοπής εργασιών της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή του ρέματος Καρατζά, διότι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν οι νόμιμες άδειες. Στο ρέμα Καρατζά πρόκειται να κατασκευαστεί χώρος απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων του μεταλλείου των Σκουριών, όμως ούτε Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης του ρέματος υπάρχει, ούτε έγκριση Τεχνικής Μελέτης κατασκευής του φράγματος και του χώρου απόθεσης.

Ας μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το Κράτος λειτουργεί, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες ασκούν έλεγχο στη δράση της Ελληνικός Χρυσός και παρεμβαίνουν από μόνες τους για να σταματήσουν παράνομες εργασίες και να επιβάλουν το νόμο. Δε συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Όπως αποδεικνύεται καθημερινά, ο μόνος ρόλος των “αρμοδίων” υπηρεσιών είναι η διευκόλυνση με κάθε τρόπο της εταιρείας και η συγκάλυψη των παρανομιών της. Οι μόνοι που ελέγχουν και να καταγράφουν τις παρανομίες είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Οι μόνοι που με με πολύ κόπο και μετά από αμέτρητες καταγγελίες, εξαναγκάζουν μερικές φορές τις απρόθυμες δημόσιες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους. Οι βαφτισμένοι “τρομοκράτες” επειδή τολμούν να αντιστέκονται στον εθνικό εργολάβο και στην παράνοια που ονομάζουν “ανάπτυξη”.

iosif2

Κ. Ιγγλέση: “Εσκεμμένη η κωλυσιεργία των υπηρεσιών”


Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι μαριονέτες των μεγάλων συμφερόντων, καταπατώντας τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, καταγγέλλει στο Κόκκινο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση, για τις παράνομες εργασίες ανέγερσης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Σκανδαλώδης αναλγησία και απραξία από όλες τις αρμόδιες αρχές καταγγέλλει στο Κόκκινο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση:

“Η μια υπηρεσία “πετάει” το μπαλάκι στην άλλη και όλες μεταθέτουν το θέμα για την Τρίτη όταν και θα γίνει ο έλεγχος από την επιθεώρηση μεταλλείων. Μέχρι τότε όμως θα έχουν κατασκευάσει το μισό εργοστάσιο καθώς είναι προκατ κατασκευή”, αποκαλύπτει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρ. Αδαμίδης: “Μόνο η νομιμότητα των μεγαλοεργολάβων ισχύει σε αυτό το κράτος”


Παράνομες εργασίες θεμελίωσης και ανέγερσης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές καταγγέλει στο Κόκκινο ο Χρήστος Αδαμίδης, κάτοικος στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Καζάνι που βράζει είναι οι Σκουριές μετά την έναρξη παράνομων εργασιών της Ελληνικός Χρυσός για την ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού χωρίς την σχετική άδεια από την πολεοδομία.

Ο κόσμος έχει αναστατωθεί και ετοιμάζει γενικές πορείες διαμαρτυρίας σε περίπτωση που δεν σταματήσουν άμεσα οι παράνομες εργασίες, καταγγέλλει στο Κόκκινο ο Χρ. Αδαμίδης, κάτοικος της περιοχής.

Οι αρχές σηκώνουν τα χέρια ψηλά καυτηριάζει ο κ. Αδαμίδης μιας και πολεοδομία, οι αστυνομικές αρχές και η εισαγγελία Πολυγύρου δεν δείχνουν διατεθειμένες να ενεργήσουν, δηλώνοντας αναρμόδιοι.

Πηγές: alterthess.gr, stokokkino.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.