Παράνομες χωματουργικές εργασίες στον λάκκο Καρατζά


Από το Alterthess

BpIgy1RCEAAOqqLΣυνεχίζουν τις παράνομες χωματουργικές εργασίες στο ρέμα Καρατζά εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός παρά την έλλειψη αδειών και παρά την ρητή απαγόρευση για την συνέχισή τους από το ΣΤΕ. Συγκεκριμένα όπως διαπίστωσαν σήμερα το πρωί κάτοικοι της Β.Α Χαλκιδικής μεταξύ αυτών και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη οι χωματουργικές εργασίες πραγματοποιούνται χωρίς άδεια και χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη, σύμφωνα με τον νόμο, οριοθέτηση των ρεμάτων με προεδρικό διάταγμα. Τις παράνομες εργασίες (εκχερσώσεις κλπ) διαπίστωσε και το Δασαρχείο το οποίο όμως δήλωσε αναρμόδιο ενώ παράλληλα κλήθηκε και η Επιθεώρηση Μεταλλείων η οποία ζήτησε γραπτή καταγγελία για τις εργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η γραπτή καταγγελία στάλθηκε από τους κατοίκους στην Επιθεώρηση χωρίς όμως η τελευταία να επεμβαίνει με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να απευθυνθούν στην Εισαγγελέα Χαλκιδικής αλλά και στον Προϊστάμενο Εισαγγελέων Θεσσαλονίκης ο οποίος έδωσε εντολή στην αστυνομία να συλλέξει τα στοιχεία των εργαζομένων και των μηχανημάτων μέχρι να ελεγχθούν οι εργασίες από την Επιθέωρηση Μεταλλείων. Να σημειωθεί ότι για αρκετή ώρα η αστυνομία παρά τις επισημάνσεις από τις αρμόδιες αρχές δεν παρενέβαινε για να σταματήσει τις παράνομες εργασίες.

Όσον αφορά το γεγονός ότι οι εργασίες πραγματοποιούνταν παράνομα να υπενθυμίσουμε την σχετική απόφαση του ΣΤΕ που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 μετά από προσφυγή κατοίκων και η οποία ορίζει τα εξής:”επειδή τα ρέματα ως στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν αντικείμενα συνταγματικής προστασίας που αποβλέπει στην διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και την διασφάλιση της επιτελούμενης από αυτά λειτουργίας της απορροής των υδάτων και συνεπώς, η εκτέλεση τεχνικών έργων πλησίον ρέματος επιτρέπεται μόνο εφ’ όσον διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη εκτέλεση της φυσικής τους λειτουργίας. Για να εξασφαλισθεί ο σκοπός αυτός απαιτείται, πριν την εκτέλεση των τεχνικών έργων πλησίον ρέματος, ο καθορισμός της οριογραμμής τους σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 6 του ν. 880/1979 (Α’ 58). Εξ άλλου, ως έχει κριθεί (Π.Ε. 262/2003 Ολομ., ΣτΕ 4494/2009 7μ.), η οριοθέτηση υδατορεμάτων, τα οποία ευρίσκονται σε οικισμούς ή περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου που λόγω του χαρακτήρα τους χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας (…) πρέπει να γίνεται με προεδρικό διάταγμα.

Σχετικά με το ρέμα Καρατζά η απόφαση του ΣΤΕ επισημαίνει συγκεκριμένα ότι “κατά το στάδιο οριστικοποιήσεως του σχετικού σχεδιασμού και πριν από τη διενέργεια οιασδήποτε επεμβάσεως στα ρέματα Καρατζάς Λάκκος και Λοτσάνικο, θα πρέπει να εγκριθεί ο καθορισμός των οριογραμμών τους από το αρμόδιο, κατά περίπτωση, όργανο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου, σε περίπτωση δε που από την οριοθέτηση προκύψουν νέα δεδομένα που δεν αντιμετωπίστηκαν, θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων (πρβλ. ΣτΕ 1990/2007 7μ., 2059/2007 7μ.)”

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη μιλώντας στο alterthess δήλωσε ότι “δεν μπορούν όλες οι υπηρεσίες να δηλώνουν αναρμόδιες για μία τόσο μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή. Επιτέλους πρέπει κάποιοι σε αυτήν την χώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν αυτά που ορίζει η κείμενη νομοθεσία”

Σταυρούλα Πουλημένη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.