Σκέψεις για τη Β’ Κυριακή των Περιφερειακών Εκλογών στην ΑΜ-Θ (και τα χρυσωρυχεία) [Βίντεο]]


Aπό pamemprosta.org, μια αναλυτική ανάρτηση με τις θέσεις όλων των υποψηφίων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (και όχι μόνο) για τα χρυσωρυχεία.

Pavlidis-Petrovits-Giannakidis-Kavaratzis

Μέχρι σήμερα ασχολήθηκα έντονα με τα δημοτικά θέματα, σήμερα ήθελα να αναφερθώ στην Περιφέρεια ΑΜαΘ.

Τα αποτελέσματα της Β’ Κυριακής δεν πρέπει να ικανοποιούν την παράταξη της Κοινωνικής Συμμαχίας του νυν περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη. Ειδικά στον Έβρο γνώρισε μεγάλη μείωση του εκλογικού της ποσοστού και του αριθμού ψηφοφόρων που την ψήφισαν.

Τα λάθη της διοίκησης Γιαννακίδη με σημαντικότερο το τελευταίο της άκομψης και άδικης απομάκρυνσης της νυν αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Γεωργίας Νικολάου-Μαυρανεζούλη (την οποία γνωρίζω προσωπικά και εκτιμώ απεριόριστα), και της επιβολής ως νέου επικεφαλής στον Έβρο του κ. Σταύρου Καβαρατζή (εκτός κλίματος του συνδυασμού, με ξεπερασμένο πολιτικό λόγο και μια συνεχή μετάθεση ευθυνών στην κ. Νικολάου όποτε του ασκείται κριτική για τα πεπραγμένα της διοίκησης Γιαννακίδη), επηρέασαν εμφανώς το αποτέλεσμα.

Η διαφορά σε επίπεδο περιφέρειας είναι αρκετά μεγάλη (αποτελέσματα Α’ Κυριακής 18/5/2014: 122.105 ψήφοι για την Περιφερειακή Αναγέννηση  έναντι 96.906 της Κοινωνικής Συμμαχίας, μία διαφορά 25.199 ψήφων για το 2014 – Αποτελέσματα Α’ Κυριακής 7/11/2010:  147.845 ψήφοι για την Π.Α. και 150.257 ψήφοι για την Κ.Σ.) και θα είναι δύσκολο να καλυφθεί αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, για παράδειγμα να μειωθεί η μεγάλη αποχή που ειδικά στον Έβρο φτάνει το 44,5% (σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ την Α’ Κυριακή του 2010 ψήφισαν 404.691 ψηφοφόροι, ενώ το 2014 387.186, επί συνόλου ψηφοφόρων σχεδόν σταθερού).

Στα θετικά της διοίκησης Γιαννακίδη είναι σίγουρα η έντονη υποστήριξη του κινήματος κατά των «επενδύσεων» των χρυσοθήρων στην Περιφέρειά μας, ενώ αντίθετα η παράταξη Παυλίδη δεν ήταν με συνέπεια ξεκάθαρη στο θέμα. Άλλοτε απουσίαζε ο επικεφαλής της από κρίσιμες συνεδριάσεις, άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη της ψήφιζαν λευκό και πρότειναν κατ’ επανάληψη τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος (πάγιο αίτημα των χρυσοθήρων που ευελπιστούν με τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους και την ανέχεια του κόσμου να επηρρεάσουν το αποτέλεσμα), μία φορά δε, στη συνεδρίαση της 2/8/2012 στο σκεπτικό της λευκής ψήφου του κ. Πέτροβιτς αναφέρεται:

Διότι μένουμε σταθεροί στην διατυπωθείσα μέχρι τώρα άποψή μας, ότι συμφωνούμε σε κάθε επένδυση που δεν βλάπτει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ότι σε επενδύσεις που γίνεται χρήση κυανίου δεν έχουμε πειστεί ότι δεν βλάπτεται το περιβάλλον και δεν απειλείται η δημόσια υγεία και σε κάθε δε περίπτωση τις αμφιβολίες τις ερμηνεύουμε ως αρνητικές”!!!

Δείτε, ενδεικτικά, κάποιες από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα θέματα που το απασχόλησαν και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών:

  • Αρ. Απόφασης 192/2011 της 28/7/2011 – “Εξόρυξη και Μεταλλουργία Χρυσού στην ΑΜΘ – Γνωμοδότηση για την εξόρυξη & μεταλλουργία χρυσού στην ΑΜΘ” – (ΛΕΥΚΟ οι κ.κ. Δημήτρης Πέτροβιτς και Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ΑΠΩΝ ο κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ΠΑΡΩΝ ο κ. Γεώργιος-Παύλος Ζησίμου) – κλικ εδώ για απόσπασμα
  • Αρ. Απόφασης 232/2011 της 05/09/2011 – “Συζήτηση – Ενημέρωση για την πορεία της Εξόρυξης και παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜΘ” – (ΑΠΩΝ ο κ. Σταύρος Καβαρατζής, ΛΕΥΚΟ οι κ.κ. Ζησίμου, Τρέλλης, Ποτόλιας) – το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης ως έκτακτο – κλικ εδώ για απόσπασμα
  • Αρ. Απόφασης 340/2011 της 18/11/2011 – “Συζήτηση – Ενημέρωση για την πορεία της Εξόρυξης και παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), που αφορά στο έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις στο Πέραμα Ν.Έβρου», της εταιρίας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.»” – (ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, ΑΠΩΝ ο κ. Γιώργος Παυλίδης) – κλικ εδώ για απόσπασμα
  • Αρ. Απόφασης 103/2012 της 29/3/2012 – “Συνάντηση της διαπαραταξιακής Επιτροπής και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ με τους αρμόδιους Υπουργούς για την μη έγκριση της επένδυσης Χρυσού στην περιοχή του Περάματος” – (ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση, ΑΠΩΝ ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτςκλικ εδώ για απόφαση
  • Αρ. Απόφασης 305/2012 της 2/8/2012 – “Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ. Ε5, Π.Ε. Ροδόπης» της εταιρίας «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.»” – (Κατά πλειοψηφία με 6 ΛΕΥΚΑ οι κ.κ. Καραβάς, Πέτροβιτς, Μπαλίκας, Μιχελής, Μαρκόπουλος και Ζαγναφέρης «Διότι μένουμε σταθεροί στην διατυπωθείσα μέχρι τώρα άποψή μας, ότι συμφωνούμε σε κάθε επένδυση που δεν βλάπτει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ότι σε επενδύσεις που γίνεται χρήση κυανίου δεν έχουμε πειστεί ότι δεν βλάπτεται το περιβάλλον και δεν απειλείται η δημόσια υγεία και σε κάθε δε περίπτωση τις αμφιβολίες τις ερμηνεύουμε ως αρνητικές» και ΑΠΟΧΕΣ οι κ.κ. Μωυσίδης και Ζησίμου «διότι  εμείς δεν μπορούμε να γινόμαστε έρμαια μιας Διοίκησης που ή δεν ξέρει πότε να φέρει τα θέματα ή τα φέρνει εντέχνως κατόπιν εορτής») – κλικ εδώ για απόσπασμα
  • Αρ. Απόφασης 362/2012 της 3/10/2012 – “Γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” – (ΥΠΕΡ από κ. Τζανίδη και ΛΕΥΚΑ από κ.κ. Μιχελή και Ζαγναφέρη) – κλικ εδώ για απόσπασμα

Το δημοψήφισμα που ζητούσαν οι χρυσοθήρες πλέον έγινε, την περασμένη Κυριακή στις Δημοτικές Εκλογές της 18/5/2014. Στους δήμους εκφράστηκαν μαζικά και έντονα οι συμπολίτες μας στηρίζοντας συνδυασμούς που παίρνουν θέση κατά των χρυσωρυχείων και στέλνοντας στο περιθώριο αυτούς που επιχειρηματολογούν υπέρ τους (βλέπε συνδυασμούς των κ.κ. Κακουλίδη στο δήμο Μαρώνειας-Σαπών και Τζανίδη στην Αλεξανδρούπολη – του όψιμου antigold υποψηφίου δημάρχου που θέλει να ξεχάσει την θετική ψήφο του στο περιφερειακό συμβούλιο της 3/10/2012 για την ΜΠΕ των χρυσωρυχείων στο Πέραμα).

Σε παλιότερη ανάρτησή μου είχα αναφέρει τις εντυπώσεις μου από εκείνο το περιφερειακό συμβούλιο του Οκτώβρη του 2012. Στελέχη της παράταξης Παυλίδη είχαν τότε μιλήσει για «γκρι ζώνες», για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για αμφιβολίες στα επιχειρήματα των επιστημόνων και των δυο πλευρών, θυμάμαι ότι από την αρχή της συνεδρίασης δεν ήταν σίγουρο αν θα προσερχόταν σε αυτήν ο κ. Παυλίδης καθώς είχε απουσιάσει σε άλλες παλιότερες, προσήλθε καθυστερημένα όμως και με την εισήγησή του πήρε θέση κατά της επένδυσης. Δεν κατάφερε τελικά όμως να πείσει όλους τους περιφερειακούς του συμβούλους, με δύο κορυφαία στελέχη της Περιφερειακής Αναγέννησης να ψηφίζουν λευκό (ο κ. Ζαγναφέρης της Ξάνθης και ο κ. Μιχελής της Κομοτηνής, ο πρώτος είναι εκ νέου υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης). Ο δε κ. Πέτροβιτς, παρά την εμπειρία του ως δημοσιογράφος, είχε θέσει «ρητορικά» ερωτήματα στους εκπροσώπους της εταιρείας (που είχαν ήδη απαντηθεί στο διαφημιστικό της φυλλάδιο – άραγε δεν το είχε διαβάσει – ή στην εφημερίδα όπου εργάζεται ως συντάκτης, την Ελεύθερη Θράκη) ενώ στην τοποθέτησή του μίλησε για «διιστάμενες απόψεις που δεν τον έπεισαν», «ανάγκη για περισσότερο διάλογο», «δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις», ζήτησε «να γίνει ένα δημοψήφισμα» ενώ αναρωτήθηκε «ποια είναι η άποψη του ΥΠΕΧΩΔΕ».

Με χαρά έμαθα (και είδα καθώς τυχαία βρέθηκα στον ίδιο χώρο) ότι ο κ. Πέτροβιτς, κατ΄εντολή του ίδιου του κ. Παυλίδη (και επειδή ο δεύτερος απουσιάζει), υπέγραψε τελικά την επιστολή των δημάρχων προς τον κ. Μανιάτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (μετά από επανηλημμένες οχλήσεις) με την οποία δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του στην «επένδυση» των χρυσωρυχείων, την άρνησή του για οποιουδήποτε είδους «αντισταθμιστικό όφελος» και την αντίθεσή του στη διεξαγωγή οποιουδήποτε «δημοψηφίσματος-απαρίθμησης».

Του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο εφόσον έστω και αργά το δηλώνει εγγράφως και δεσμεύεται για τη μετεκλογική του στάση.

Ελπίζω το ίδιο να κάνει και ο κ. Ζαγναφέρης και όλοι οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες της «Περιφερειακής Αναγέννησης» πριν τη Β’ Κυριακή όπως και ο κ. Σταύρος Καβαρατζής της «Κοινωνικής Συμμαχίας». Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ τις εκδηλώσεις κατά των χρυσοθήρων, δε θυμάμαι να παρέστη ποτέ σε καμία ούτε ο κ. Πέτροβιτς, ούτε ο κ. Παυλίδης ούτε ο κ. Καβαρατζής (αν κάνω λάθος παρακαλώ ενημερώστε με!). Σε αντίθεση με ορισμένους νέους και εκλεγμένους (ευτυχώς) περιφερειακούς συμβούλους της «Περιφερειακής Αναγέννησης» που είναι αντίθετοι στα χρυσωρυχεία και ήταν δίπλα στους αγώνες μας.

Για την παράταξη Γιαννακίδη και τα στελέχη της δεν αμφιβάλλει κανείς, έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές πολλών αγωνιστών με τους συνεχείς αγώνες του για το θέμα εδώ και 15 χρόνια.

Καλή ψήφο σε όλους, ελπίζω τα επόμενα 5 χρόνια το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην μας απαγοητεύσει με τις επιλογές του και να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους.

=================

Παρακολουθείστε τον αγωνιστή κατά των χρυσωρυχείων, ιδρυτή του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου-Ροδόπης, κ. Τόλη Παπαγεωργίου να μιλά χθες (Τετάρτη 21/5/2014) στη Δέλτα Τηλεόραση  στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κ. Άρη Γιαννακίδη και του (πανηγυρικά επανεκλεγμένου) δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη αφήνοντας αιχμές για “αποχές και απουσίες” της αντιπολίτευσης του κ. Γιώργου Παυλίδη στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ:

Παρακολουθείστε το απόσπασμα του βραδυνού δελτίου ειδήσεων του Rodopi Channel την Πέμπτη 22/5/2014. Σε αυτό προσκεκλημμένος είναι ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, αγωνιστής κατά των χρυσοθήρων και ιδρυτής του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigold.org). Στηρίζει τον υποψήφιο περιφερειάρχη ΑΜΘ, Άρη Γιαννακίδη και καυτηριάζει την απουσία του Γιώργου Παυλίδη και των αντιπεριφερειαρχών του από τους αγώνες κατά των χρυσωρυχείων τα τελευταία τρισήμιση χρόνια. Μιλά για απουσίες Παυλίδη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, λευκές ψήφους συμβούλων της παράταξής του, τον κίνδυνο από νέες αιτήσεις για μεταλλευτικές έρευνες που περιμένουν στα συρτάρια και είναι έτοιμες να εγκριθούν.

Παρακολουθείστε τις ερωτήσεις και την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, περιφερειακού συμβούλου Έβρου και υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Έβρου με την Περιφερειακή Αναγέννηση το Νοέμβρη του 2010) στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3/10/2012 με θέμα τη γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα χρυσωρυχεία στο Πέραμα Έβρου, στο τέλος δείτε το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας:

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Παυλίδη, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Περιφερειακή Αναγέννηση, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3/10/2012 με θέμα τη γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα χρυσωρυχεία στο Πέραμα Έβρου:

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση του κ. Άρη Γιαννακίδη, περιφερειάρχη ΑΜαΘ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3/10/2012 με θέμα τη Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα χρυσωρυχεία στο Πέραμα Έβρου:

Κλείνοντας, ένα δώρο στους αναγνώστες του blog, η τοποθέτηση του κ. Νίκου Τζανίδη, περιφερειακού συμβούλου με την Κοινωνική Συμμαχία τότε, μετέπειτα ανεξάρτητου και πρόσφατα υποψηφίου δημάρχου Αλεξανδρούπολης με antigold επιχειρηματολογία, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 3/10/2012 με θέμα τη Γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα χρυσωρυχεία στο Πέραμα Έβρου, μαζί με την ψηφοφορία στο τέλος όπου ο κ. Τζανίδης ήταν ο μόνος που ψήφισε ΥΠΕΡ της ΜΠΕ των χρυσωρυχείων (όσο και αν το αρνείται προσπαθώντας να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους του):


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.