Η “Πρωτοβουλία Ενάντια στο Χρυσό Αγκίστρου και Νιγρίτας” για τις αυτοδιοικητικές εκλογές


BedP8HjCAAAwJ0G

Το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού είναι από τα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα θέματα παγκοσμίως, τόσο για περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς, όσο και για κοινωνικοπολιτικούς λόγους. Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού από εταιρείες κολοσσούς, πάντα σε σχέση με τις ακραία επιβλαβείς μεθόδους της εξόρυξης, εγείρει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας και συναίνεσης στις τοπικές κοινωνίες όπου επιχειρείται. Σχεδόν στο σύνολό τους, όπως άλλωστε αποδεικνύεται συνεχώς, πρόκειται για ύποπτες συμφωνίες που περιλαμβάνουν επισφαλείς και ασύμφορους όρους προς όφελος των παραπάνω εταιρειών και είναι πολύ ζημιογόνες για τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως μεταλλευτικές.

Τεράστιες ευθύνες αποδίδονται στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τείνουν να λειτουργούν υπονομευτικά ενάντια στη βούληση των πολιτών. Ταυτόχρονα, αγνοείται επιδεικτικά η άποψη της επιστημονικής κοινότητας για τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στο περιβάλλον, οι οποίες περιλαμβάνουν την αποψίλωση/καταστροφή των δασών, την απώλεια βοσκοτόπων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, την αποστράγγιση του εδάφους, τη μόλυνση του νερού, τον αποκλεισμό όλων των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και της μελισσοκομίας, την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων τοξικής σκόνης που μεταφέρεται με τον αέρα και επικάθεται γρήγορα και παντού.

Στη χώρα μας ήδη βιώνουμε αρκετές από τις παραπάνω καταστάσεις στην τραγικότερή τους διάσταση στην περιοχή των Σκουριών της Χαλκιδικής, όπου αξίζει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας αντιτίθεται με κάθε τρόπο στα μεταλλεία χρυσού της καναδικής ELDORADOGOLD, όμως λόγω αυτής της αντίδρασης αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία ως… εγκληματική οργάνωση. Στην Θράκη η διαδικασία εξόρυξης έχει προσωρινά ανασταλεί, όπως και στο γειτονικό μας Κιλκίς που βρίσκεται σε αναμονή εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων ως αποτέλεσμα της γενικευμένης αντίδρασης του τοπικού κόσμου, συλλογικών και αυτοδιοικητικών φορέων.

Στις Σέρρες γνωρίζουμε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξόρυξη των κοιτασμάτων χρυσού στην ήδη χαρτογραφημένη από το ΙΓΜΕ περιοχή Μαύρα Λιθάρια της Σιντικής, ενώ άδειες για ιδιωτικές μεταλλευτικές έρευνες έχουν εγκριθεί από το 2010 από την αρμόδια Περιφέρεια Σερρών και σε Βισαλτία και Ν.Ζίχνη. Όπως είναι λογικό, όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών, πράγμα που εκφράστηκε από την μαζική συμμετοχή τους στις εκτενείς ενημερωτικές εκδηλώσεις για τις επιπτώσεις της εξόρυξης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία ενάντια στο χρυσό σε συνεργασία με τοπικούς φορείς από τον Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα. Με αντιληπτούς πλέον τους κινδύνους που συνεπάγεται η πιθανή εξορυκτική δραστηριότητα απέναντι στη ζωή, στην οικονομία των κατοίκων, την ζωτική Κερκίνη και τον Στρυμώνα, προέκυψαν τα πρόσφατα ομόφωνα ψηφίσματα των Δημοτικών συμβουλίων Σιντικής και Ηράκλειας που τάχθηκαν βροντερά ενάντια ακόμα και στις όποιες μεταλλευτικές έρευνες που είναι το πρώτο στάδιο αξιοποίησης/εξόρυξης των κοιτασμάτων χρυσού. Δημιουργήθηκε δραστήρια επιτροπή Ενεργών Πολιτών με έδρα το Χαρωπό ενώ ανάλογες επιτροπές αντίδρασης συστήνονται σταδιακά και σε άλλα χωριά με σαφή εναντίωση στην εξόρυξη.

Εμείς οι πολίτες της Πρωτοβουλίας ενάντια στο χρυσό έχουμε δηλώσει από την αρχή ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στα οποιαδήποτε σχέδια χρυσοθηρίας στην περιοχή μας και είμαστε διατεθειμένοι να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να πραγματοποιηθούν:

  • Δεν αρκούμαστε σε κανένα επιχείρημα ακίνδυνης μεταλλευτικής έρευνας μιας και ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ για την άμεση αξιοποίηση 120 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων.
  • Παραδειγματιζόμαστε από την περίπτωση της Χαλκιδικής, έχουμε επίγνωση του τι τεράστιες εντάσεις και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού συνεπάγεται η υλοποίηση της εξορυκτικής ‘επένδυσης’ και δεν θέλουμε να τα ζήσει αυτά ο τόπος μας.
  • Δεν εφησυχάζουμε σε καμία διαβεβαίωση τήρησης περιβαλλοντικών όρων και αποκατάστασης μετά την εξόρυξη διότι πολύ απλά η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει ποτέ και οπουδήποτε υπήρξε μεταλλείο χρυσού άφησε πίσω του νεκρή γη.

Το καθαρό νερό, το φυσικό περιβάλλον, η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητα και η απώλειά τους δεν αντισταθμίζεται με κανένα προσωρινό όφελος μερικών δεκάδων θέσεων εργασίας ή άντλησης κερδών στο όνομα της ‘ανάπτυξης’.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

ΟΧΙ ΕΝΑ ΤΑΦΟ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΧΡΥΣΟ!

Δεδομένης της προεκλογικής περιόδου προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρούμε ότι η θέση των υποψηφίων απέναντι στην εξαιρετικά επιζήμια για τον Νομό μας προοπτική εξόρυξης χρυσού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές, αλλά και θεσμικής δέσμευσης απέναντι στη βούληση των Σερραίων πολιτών. Καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες και τους συμβούλους τους να τοποθετούνται με ξεκάθαρο όχι στο ζήτημα σε όλες τις δημόσιές τους εμφανίσεις και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις.

Μάιος 2014

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

http://antigoldserres.wordpress.com/

[email protected]

https://www.facebook.com/antigoldserres

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νομού Σερρών

energpolites.blogspot.gr

[email protected]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.