Υποψήφιοι Περιφερειάρχες Κ.Μακεδονίας για τα μεταλλεία χρυσού: Ένας πόλεμος δηλώσεων σε πέντε πράξεις


Ένα σήριαλ δηλώσεων τεσσάρων εκ των υποψήφιων Περιφερειαρχών Κ. Μακεδονίας σχετικά με την “επένδυση χρυσού” της Χαλκιδικής, με βέλη εκτοξευόμενα προς όλες τις κατευθύνσεις… Οι δηλώσεις παρουσιάζονται με τη χρονική σειρά που έγιναν, ξεκινώντας από τον νυν Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο κ. Απ. Τζιτζικώστα και καταλήγοντας στη χθεσινή (3/4) δήλωση του κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι οι καθαρές θέσεις ξεχωρίζουν. Σε επόμενη ανάρτηση θα παρουσιάσουμε και τις θέσεις  των άλλων υποψηφίων για την Περιφέρεια, Γιάννη Ζιώγα, Μιχάλη Τρεμόπουλου, Νιόβης Παυλίδου και Θανάση Αγαπητού, ώστε οι αναγνώστες να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα.

ΠΡΑΞΗ 1η: Απ. Τζιτζικώστας: “Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία επένδυση που προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις”

newego_LARGE_t_1101_54183408

“Εάν εκλεγείτε ξανά περιφερειάρχης, τι στάση θα κρατήσετε απέναντι στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, όπου αντιδρούν οι κάτοικοι;

Θα είμαστε συνεπείς στη μέχρι τώρα στάση μας. Ως αρχή, είμαστε σαφώς υπέρ των επενδύσεων γιατί μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργηθούν οι νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία επένδυση που προκαλεί τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, στο φυσικό μας περιβάλλον, και την ίδια στιγμή πλήττει άλλους κλάδους όπως ο τουρισμός και η αγροτική μας οικονομία. Σ’ αυτό είμαι κάθετος. Με απλά λόγια και χωρίς ψιλά γράμματα, σας απαντώ ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα εξαντλήσει κυριολεκτικά όλα τα μέσα που διαθέτει για να διερευνήσει διεξοδικά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, όχι μόνο στη Χαλκιδική. Για όλα αυτά και πάντα μέσα στα πλαίσια του νόμου, ξεκινήσαμε ήδη την επικοινωνία με όλους του εμπλεκόμενους, καθώς και με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο”.

(Απόσπασμα συνέντευξης στην ΕΦ.ΣΥΝ., 6/3/2014)

ΠΡΑΞΗ 2η: Γ. Ιωαννίδης προς Τζιτζικώστα: “Αυτά τα λένε οι παπατζήδες!”

???. ????? ????????? - ??????????????

«Δεν μπορείς να λες τη μια μέρα ότι είσαι εναντίον της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και σε τρεις μέρες να δίνεις έξι άδειες εξόρυξης στον νομό Σερρών. Μόνο οι παπατζήδες τα λένε αυτά…».

(Δήλωση 29/4/2014)

ΠΡΑΞΗ” 3η: Τζιτζικώστας: Ο Ιωαννίδης δεν ξέρει ούτε καν τις αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών εξόρυξης μεταλλευμάτων. Οι αιρετές Περιφέρειες έχουν την ευθύνη για την έκδοση αδειών ερευνητικών εργασιών, οι οποίες και εκδίδονται μετά από τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και μόνο, κάτι που έγινε και στην περίπτωση των Σερρών. Οι άδειες αυτές, σε καμία περίπτωση δεν δίνουν στον όποιο ενδιαφερόμενο την δυνατότητα να προχωρήσει σε εξόρυξη μετάλλων. Του επιτρέπουν να διερευνήσει τί μετάλλευμα υπάρχει στο υπέδαφος της περιοχής και μόνο”.

(Δήλωση 29/4/2014)

ΠΡΑΞΗ 4η: Δ.Χαραλαμπίδου: «Ο χρυσός τους φέρνει πιο κοντά…»

xaralampidou_4

«Με έκπληξη παρακολουθώ τoν ενδοοικογενειακό καυγά, ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο και τον «μπαλαντέρ» της ΝΔ για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, για το θέμα του χρυσού.Η αλήθεια είναι ότι ο μεν κ. Τζιτζικώστας ανακάλυψε την… Χαλκιδική, ενώ την ίδια ώρα άναβε το πράσινο φως για έρευνες στο νομό Σερρών, ενώ ο κ. Ιωαννίδης με τη σιωπή του στα έδρανα του κοινοβουλίου έχει ευθύνες για τις καταστροφικές εξορύξεις στη Χαλκιδική και τις προωθούμενες σε Σέρρες και Κιλκίς. Φαίνεται πως στην περίπτωση των δύο εκλεκτών της κυβέρνησης Σαμαρά, ισχύει η γνωστή φράση: «Ο χρυσός τους φέρνει πιο κοντά…».
Τόσο από το Χαρωπό, το Άγγιστρο των Σερρών και το Κιλκίς, που επισκέφτηκα πρόσφατα, όσο και από τη βορειοανατολική Χαλκιδική, όπου περιόδευσα δύο φορές, με τους υποψήφιους της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας έχουμε κάνει ξεκάθαρο, ότι δε θα επιτρέψουμε στις όποιες «επενδύσεις» να καταστρέψουν το περιβάλλον των περιοχών και το μέλλον των κατοίκων και των επόμενων γενιών».

(Δήλωση 30/4/2014)

ΠΡΑΞΗ 5η: Μ. Μπόλαρης: «Ο κ. Τζικώστας σφύριζε αδιάφορα μπροστά στο πρόβλημα των μεταλλείων χρυσού»

mpolaris

«Καζάνι που βράζει θυμίζει και πάλι η Βόρεια Χαλκιδική. Αυτά είναι δυστυχώς τα’ αποτελέσματα όταν κάποιοι δεν επεμβαίνουν και όταν δεν τοποθετούνται έγκαιρα. Η υπόθεση της κατασκευής του εργοστασίου χρυσού, εκτός από καταστροφή του περιβάλλοντος, κατέστρεψε και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων. Όταν εμείς ζητούσαμε επανειλημμένα να φέρουμε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, ο κ. Τζιτζικώστας σφύριζε αδιάφορα. Η Περιφέρεια κρύφτηκε και αρνήθηκε να πάρει θέση στο πρόβλημα, εγκαταλείποντας τους πολίτες που αγωνιούν και βάζοντας πλάτη στην κυβερνητική πολιτική και τα συμφέροντα.
Η Περιφέρεια είναι απούσα από αυτό το μεγάλο ζήτημα. Ο κ. Τζιτζικώστας όλο αυτό το διάστημα, δήλωνε απλώς .. αναρμόδιος. Η περιφέρεια όχι μόνο δεν ζήτησε να γίνουν μελέτες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, αλλά δεν έστειλε ούτε καν τις αρμόδιες υπηρεσίες της, ώστε να ελέγξουν την κατάσταση και να ενημερώσουν τους πολίτες. Εγκατέλειψε τους πολίτες, με αποτέλεσμα η μόνη κρατική υπηρεσία που τους επισκέφτηκε να ήταν τα ΜΑΤ που τους κυνηγούσαν.
Αυτές οι ενέργειες θα έπρεπε να αποφευχθούν μέσα σε μία προεκλογική περίοδο, όπου μπορεί να οξυνθούν τα πνεύματα και να δημιουργηθούν εντάσεις. Ας αναβληθούν για ένα διάστημα, προκειμένου να υπάρχει ήρεμο κλίμα και να μη δημιουργούνται εντυπώσεις».

(Δήλωση 3/5/2014)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.