«Ναυτικός αποκλεισμός» για τα χημικά της Συρίας


Από την ΕΦ.ΣΥΝ.

Διαμαρτυρία εν πλω στα Σφακιά για την καταστροφή-απόρριψη των επικίνδυνων ουσιών ανοιχτά της Κρήτης – Βολές σε κυβέρνηση και ΜΜΕ, που «θάβουν» το θέμα

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

get76567File2Μια νέα μεγάλη, διά θαλάσσης αυτή τη φορά, διαμαρτυρία οργάνωσαν οι κάτοικοι της Κρήτης, κατά της επικείμενης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου. Αψηφώντας τον κακό καιρό, περίπου 1.500 πολίτες διαδήλωσαν χθες στα Σφακιά, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στα σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο το θαλάσσιο περιβάλλον, την οικονομική ζωή του τόπου τους και την ίδια τη ζωή τους.

Στο παλιό λιμάνι της Χώρας Σφακίων συγκεντρώθηκαν από τις 12 το μεσημέρι εκατοντάδες πολίτες από όλη την Κρήτη, ενώ η συντονιστική επιτροπή των φορέων είχε προαναγγείλει τον απόπλου φουσκωτών σκαφών, αλιευτικών, αλλά και επιβατηγού πλοίου, ώστε να δημιουργηθεί μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης από τη Μεσόγειο του πλοίου που μεταφέρει τα χημικά.

Στη θαλάσσια διαμαρτυρία συμμετείχαν περίπου 40 πλωτά σκάφη, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς νωρίτερα το πρωί της Κυριακής είχε δυνατή μπόρα, με ισχυρούς ανέμους, αλλά και ανεμοστρόβιλους στην περιοχή των Σφακίων. Ο καιρός δεν πτόησε ούτε τους διαδηλωτές, που έκαναν πολλά χιλιόμετρα, μέχρι να βρεθούν στα Σφακιά με λεωφορεία ή με ιδιωτικά οχήματα.

«Αγιος Νικόλαος»

Στην εν πλω διαδήλωση συμμετείχε και το πλοίο «Αγιος Νικόλαος» της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα», ένα από τα δύο ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο του 2008 έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές. Μάλιστα, το «Αγ. Νικόλαος» έφτασε στα Σφακιά από τα Κύθηρα, όπου επίσης είχε συμμετάσχει σε εκδήλωση ενημέρωσης για το θέμα των χημικών, ενώ μετέφερε και μικρό αριθμό διαδηλωτών από τα Κύθηρα στα Σφακιά.

«Αυτονόητο»

«Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας σε μια τέτοια εκδήλωση, δίπλα σε κάθε λαό που μάχεται για την ελευθερία του από πολέμους ή από κινδύνους για το περιβάλλον και τη ζωή του», δηλώνει ο συντονιστής της πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» και καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, Βαγγέλης Πισσίας. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών ο κ. Πισσίας προανήγγειλε την ανάληψη ακτιβιστικής δράσης, όταν το αμερικανικό πλοίο Cape Ray θα φτάσει στο σημείο που έχει καθοριστεί για την υδρόλυση των χημικών. «Θα είμαστε εκεί και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε», είπαν τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης.

Τα βέλη σχεδόν όλων των ομιλητών στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συγκέντρωσε η ελληνική κυβέρνηση και οι ανεπαρκείς απαντήσεις που έδωσε στα συνεχή αιτήματα επιστημονικών και άλλων φορέων, αν όχι για αποτροπή της διαδικασίας υδρόλυσης, τουλάχιστον για τοποθέτηση Ελλήνων παρατηρητών πάνω στο αμερικανικό πλοίο. Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στους κινδύνους που συνεπάγεται η συγκεκριμένη διαδικασία και τις μεγάλες πιθανότητες ενός ατυχήματος με διαρροή των χημικών όπλων στη θάλασσα. Τέλος, πολλές αναφορές έγιναν στη στάση των κεντρικών μέσων ενημέρωσης που αποκρύπτουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών για το τόσο σοβαρό θέμα.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στα Σφακιά παρευρέθησαν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκης (υπ. περιφερειάρχης Κρήτης), Α. Ξανθός, Γ. Αλεξόπουλος, και ο Ν. Μαριάς από τους ΑΝ.ΕΛΛ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.