Σκουριές, ρέμα Καρατζά: νερά κόκκινα σαν αίμα


foto+(16) Βίντεο και φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 22/4/2013 από την περιοχή των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικο (από τις Χρυσές Αυτ-απάτες).  Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, τα δύο ρέματα που παρέχουν καθαρό πόσιμο νερό σε όλη την «πρό του Άθω» περιοχή πρόκειται να καταργηθούν (έτσι απλά) και στη θέση τους θα κατασκευαστούν δύο θεόρατα φράγματα (150 μ. ύψος) για την απόθεση των αποβλήτων εμπλουτισμού του μεταλλείου των Σκουριών. Άδειες δεν υπάρχουν, ωστόσο η εταιρεία έχει εκχερσώσει παράνομα το δάσος του ρέματος Καρατζά και ήδη προχωράει στην αποψίλωση του Λοτσάνικου.

Αυτό που βλέπετε στο 10:13 του βίντεο δεν είναι πορτοκαλί μπογιά.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=-Jez4bQmIhg]

Στις 11/1/2014 είχαμε δημοσιεύσει (εδώ) τις πρώτες σοκαριστικές εικόνες με τα κόκκινα- πορτοκαλί νερά γύρω από τη γεωτεχνική γεώτρηση ΒΚ-05 της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην όχθη του ρέματος Καρατζά. Είχαμε επισημάνει τότε ότι το χρώμα υποδεικνύει πιθανότατα την παρουσία όξινης απορροής και τη ρύπανση του ρέματος με οξύτητα και βαρέα μέταλλα. Λίγο παρακάτω, τα νερά του ρέματος ήταν αφρισμένα σα να είχε βάλει κάποιος μπουγάδα, λόγω του υλικού που χρησιμοποιούσε η εταιρεία για τη στεγάνωση της στοάς που διανοίγει στις Σκουριές. Κι άλλα “όμορφα” βίντεο, με αφρούς, εδώ. Aυτό το χάλι είναι η περιοχή μας, όπως την κατάντησε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πριν ακόμα ξεκινήσει η εκμετάλλευση στις Σκουριές.

Το ερώτημα “Εισαγγελέας υπάρχει;” φυσικά μόνο ρητορικό θα μπορούσε να είναι αφού κανένας εισαγγελέας δεν ενοχλεί την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο θεάρεστο “αναπτυξιακό” της έργο. Τα κόκκινα νερά με τους αφρούς που καταλήγουν στο νερό που πίνουμε δεν ευαισθητοποίησαν κανέναν. Άλλη μία καταγγελία των κατοίκων έπεσε στο κενό και καμμία απάντηση για την προέλευση και την επικινδυνότητα των νερών αυτών δεν δόθηκε. Οι κρατικές υπηρεσίες που υποτίθεται ότι ελέγχουν τη δραστηριότητα της μεταλλευτικής εταιρείας έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ποιος να ασχοληθεί με ένα κόκκινο ρεματάκι βαθιά μέσα στο βουνό; Απόλυτη συγκάλυψη.

Όμως, μετά την αποκάλυψη των κόκκινων νερών, η πινακίδα που έδειχνε τη θέση της γεώτρησης ΒΚ-05 βιαστικά ξηλώθηκε και από πάνω έριξαν μεγάλη ποσότητα χώματος για να καλυφθεί ότι εκεί υπήρχε γεώτρηση. Τα κόκκινα νερά άρχισαν να αναβλύζουν από άλλο σημείο και συνεχίζουν να τρέχουν στο ρέμα μέχρι σήμερα. Η ρύπανση του ρέματος συνεχίζεται και συνεχίζει να μην απασχολεί κανέναν εκτός από τους πολίτες της περιοχής που με αγωνία ανεβαίνουν στο βουνό για να καταγράψουν την καταστροφή..

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει αφεθεί ελεύθερη να κάνει οτιδήποτε θέλει στο βουνό σαν να ήταν χωράφι της.


Μία απάντηση στο “Σκουριές, ρέμα Καρατζά: νερά κόκκινα σαν αίμα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.