Ρόσια Μοντάνα: Δικαστική απόφαση κατά της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας


Από τον Independent. Μετάφραση soshalkidiki

rosia-gold-mine

Ρόσια Μοντάνα: Οι αγωνιστές γιορτάζουν τη δικαστική απόφαση σχετικά με τα σχέδια καναδικής εξορυκτικής εταιρείας για την κατασκευή ορυχείου χρυσού

Οι περιβαλλοντολόγοι κέρδισαν μια σημαντική δικαστική μάχη ενάντια στην καναδική εξορυκτική εταιρεία που θέλει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στην Ευρώπη, στη Ρόσια Μοντάνα (Ρουμανία).

Σε χρονικό ορίζοντα 16 χρόνων, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο εξορυκτικό σχέδιο, θα εξορυχθούν 314 τόνοι χρυσού και 1.500 τόνοι αργύρου, θα ισοπεδωθούν τέσσερα βουνά, θα εκδιωχθούν από τα εδάφη τους εκατοντάδες οικογένειες, και θα απομείνει μια λίμνη με 215 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων που περιέχουν κυάνιο – τοξικό χημικό που χρησιμοποιείται στη διαδικασία διαχωρισμού του χρυσού.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Gabriel Resources, J. Henry δήλωσε πρόσφατα: “Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για την οικοδόμηση ενός από τα πιο σύγχρονα ορυχεία της Ευρώπης στη Rosia Montana, που σχεδιάστηκε με πλήρη συμμόρφωση προς τη Ρουμανική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές και με συμπάθεια προς την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής”. Η εξορυκτική εταιρεία υποστήριξε επίσης ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας θα έχει θετική επίδραση στη Rosia Montana, η οικονομική συνεισφορά του έργου θα είναι επωφελής για το κράτος.

Το κρίσιμο έγγραφο που απαιτείται για να ξεκινήσει η εταιρεία το έργο και καθυστέρησε την εταιρεία για οχτώ χρόνια, ακυρώθηκε στο δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, γεγονός που θεωρείται ως τεράστια οπισθοδρόμηση για την εταιρεία και νίκη των αντιδρώντων στην εξόρυξη.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ( REPA ) είχε εκδώσει περιβαλλοντική άδεια το 2011 για το « Χωροταξικό Σχέδιο για την Βιομηχανική Ανάπτυξη περιοχής της Ρόσια Μοντάν », παρά τις αντιδράσεις και τις αμφισβητήσεις που αφορούσαν το σύνολο της περιβαλλοντικής διαδικασίας.

Πριν από την αγωγή που κατέθεσαν το 2006 τρεις ρουμανικές MKO καταγγέλλοντας την απουσία Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ρουμανική κυβέρνηση θεωρούσαν ότι το σχεδιαζόμενο ορυχείο δε χρειαζόταν ΜΠΕ, ισχυριζόμενοι ότι το ορυχείο δε θα είχε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι αντιδρώντες είναι εξαιρετικά επικριτικοί προς το εξορυκτικό σχέδιο, ισχυριζόμενοι ότι η περιβαλλοντική ζημιά θα είναι πολλαπλάσια του προβλεπόμενου οικονομικού οφέλους.

Η Rosia Montana έχει το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στην Ευρώπη καθώς και κάποιες απ΄τις εντυπωσιακότερες Ρωμαϊκές μεταλλευτικές στοές του κόσμου που κινδυνεύουν απ΄το εξορυκτικό σχέδιο. Οι αντιδρώντες ζητούν την προστασία της ιστορικής περιοχής υπό το καθεστώς της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η Gabriel Resources δε θα αποκτήσει την πολυπόθητη άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς ΜΠΕ και περιβαλλοντική άδεια, που είναι απαραίτητα για τη νόμιμη διεξαγωγή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κατά συνέπεια της εξόρυξης.

Περαιτέρω άσχημα νέα για την εξορυκτική εταιρεία ήρθαν αυτή την εβδομάδα από το δικαστήριο όπου απορρίφθηκε η προσφυγή της ενάντια στην απόφαση εξαίρεσης του πλουσιότερου και μεγαλύτερου βουνού της περιοχής, λόγω αρχαιολογικής αξίας. Η αρχική απόφαση εξαίρεσης είχε ληφθεί τον Ιανουάριο.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε: “Τα δικαστήρια πάντα ακυρώνουν τις άδειες που εκδίδουν οι αρχές. Η ανοιχτή εξόρυξη και το κυάνιο έχουν γίνει εμμονή μιας μικρής, απομονωμένης ομάδας πολιτικών και της εξορυκτικής εταιρείας”

Μέχρι στιγμής, αυτή η ιστορία έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη ρουμανική κοινωνία, με πάνω από 30.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν στους δρόμους της Βουδαπέστης το Σεπτέμβριο του 2013, με ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε 75 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το τεράστιο πλήγμα για την Gabriel Resources είναι το τελευταίο σε μια σειρά γεγονότων τα τελευταία 14 χρόνια, με κοινωνικές ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να δίνουν μια σκληρή μάχη για να ελέγξουν την κυβέρνηση και τα σχέδια της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής η καναδικής εξορυκτική εταιρεία έχει ξοδέψει 300 εκατ. αγγλικές λύρες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.