Το ΥΠΕΚΑ υποτιμά τη νοημοσύνη μας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ

Στις 13 Μαρτίου, η βουλευτίνα Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη, μαζί με 29 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση προς το ΥΠΕΚΑ, σχετικά με την αποστράγγιση και την ποιότητα των υδάτων στη Β.Α. Χαλκιδική λόγω των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (http://www.parliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8376289.pdf)

Ειδικότερα το ΥΠΕΚΑ ρωτήθηκε:

α) για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, ως όφειλε, ώστε να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας που επιβάλλει το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο για τις περιοχές NATURA 2000 και να αποτραπεί η αποστράγγιση του Στρατωνικού Όρους και

β) Σε ποιές ενέργειες και ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σχετικά με τη διαδικασία λιθογόμωσης των στοών και εκχυλισιμότητας, που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ποιότητα των υδάτων της περιοχής και κατ΄επέκταση τη δημόσια υγεία

Η αφοπλιστική απάντηση του ΥΠΕΚΑ (http://www.parliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8397501.pdf) ήταν ότι υπάρχουν οι Περιβαλλοντικοί Όροι και η Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΙΤΗΡΩ), χωρίς την παραμικρή αναφορά σε πρόθεση του Υπουργείου να ελέγξει τις καταγγελίες. Η ΕΠΙΤΗΡΩ – εκ των υστέρων και με αφορμή την ερώτηση/καταγγελία – προβαίνει στην “ριζοσπαστική” ενέργεια να ζητήσει από την Ελληνικός Χρυσός και το Δήμο Αριστοτέλη ενημέρωση επί του θέματος! Το ΥΠΕΚΑ δηλώνει αναρμόδιο και η ΕΠΙΤΗΡΩ επιβεβαιώνει το διακοσμητικό της ρόλο.

Το Υπουργείο, προσβάλλει το θεσμικό μας ρόλο και τη νοημοσύνη μας. Το γνωρίζουμε ότι υπάρχει έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων και Επιτροπή ελέγχου τήρησής τους. Το ερώτημα ήταν σαφές και για άλλη μια φορά δεν απαντήθηκε: Ποιός και πώς ελέγχει την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.; Και δεν απαντήθηκε γιατί η απάντηση θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία.

Ο έλεγχος της νομιμότητας των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. δεν γίνεται από καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όχι λόγω ανικανότητας αλλά λόγω έλλειψης βούλησης. Στο δόγμα “επενδύσεις με κάθε κόστος” δε χωράει ούτε καν η τήρηση των όρων που το ίδιο το Κράτος έθεσε. Ο “επενδυτής” απολαμβάνει πλήρη ασυλία και απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Η κωλυσιεργία των αρμόδιων υπηρεσιών και η παράβαση καθήκοντος σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, δεν είναι απλώς μια δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ζητούμε από τους αρμόδιους εισαγγελείς και τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να επέμβουν άμεσα ώστε να ελεγχθούν οι πράξεις και οι παραλήψεις της Δημόσιας Διοίκησης σε σχέση με το θέμα.

Κατερίνα Ιγγλέζη

Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.