Στην Αλάσκα κέρδισαν τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού


Πρόκειται για την εταιρεία «Rio Tinto», που χαρίζει το 19,1% των μετοχών του έργου που κατείχε, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Mining-technology.com, που παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά όλες τις εξελίξεις στην εξορυκτική δραστηριότητα παγκοσμίως. Ο ίδιος ιστότοπος συγκαταλέγει το Πεμπλ της Αλάσκας μαζί με τις Σκουριές της Χαλκιδικής στις 5 εξορύξεις που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις παγκοσμίως.

Την περασμένη Δευτέρα, η «Rio Tinto» ανακοίνωσε ότι το έργο δεν ταιριάζει στην στρατηγική της, γι’ αυτό θα δωρίσει τις μετοχές της σε δύο φιλανθρωπικά ιδρύματα της Αλάσκας. Είναι μάλιστα η δεύτερη μεγάλη μεταλλευτική εταιρεία που διαφοροποιείται από το έργο μέσα σε λιγότερο από επτά μήνες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας άλλος εταίρος του έργου, η εταιρεία «Anglo American», εγκατέλειψε την εξόρυξη, παραδίδοντας το 50% του μεριδίου της στον κύριο του έργου, την εταιρεία «Northern Dynasty». Η απόφαση της «Rio Tinto» έγινε δεκτή με επαίνους από περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των εξορύξεων απ’ όλο τον κόσμο, για το σεβασμό που επέδειξε η εταιρεία στις επιθυμίες των κατοίκων.

Γλίτωσε ο σολομός

Το έργο έχει αντιμετωπίσει αυξημένο έλεγχο από τις περιβαλλοντικές ομάδες και την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ), σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο για την αλιεία του σολομού, παρά το ότι η «North Dynasty» είχε υποστηρίξει ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να πληγεί η βιομηχανία αλιείας σολομού της Αλάσκας. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ΕΡΑ ξεκίνησε μια σπάνια χρησιμοποιούμενη διαδικασία, στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου για την προστασία των καθαρών υδάτων, το οποίο θα εμπόδιζε την ανάπτυξη του κοιτάσματος χαλκού-χρυσού, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, επικαλούμενη τις δυνατότητές της «μη αναστρέψιμη βλάβη» στην αλιεία του σολομού.

Οπως ανακοίνωσε η «Rio Tinto», θα δωρίσει τις μισές μετοχές της στο «Alaska Community Foundation» και τις άλλες μισές στο Ιδρυμα «Bristol Bay Native Corporation» και πλέον τα δύο ιδρύματα καθίστανται μέτοχοι της μεταλλευτικής «North Dynasty», κύριου του έργου.


8 απαντήσεις στο “Στην Αλάσκα κέρδισαν τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού”

  1. Στην Αμερική καλά πάμε. Στη Ρωσία και στην Κίνα (πρώτη χώρα στην εξόρυξη χρυσού) τι γίνεται; Ο “ιστότοπος Mining-technology.com, που παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά όλες τις εξελίξεις στην εξορυκτική δραστηριότητα παγκοσμίως” έχει να μας πει τίποτα; Ή τον ενδιαφέρει μονάχα ο “δυτικός” κόσμος να μη βγάλει χρυσό και για τον “ανατολικό” εφαρμόζει το “η σιωπή είναι χρυσός”;
    Αλήθεια, υπάρχουν εκεί κινήματα κατά της εξόρυξης και αν δεν υπάρχουν λόγω άγριας καταστολής, γιατί οι εχθροί κάθε εξόρυξης δεν οργανώνουν καθημερινά διαδηλώσεις;

  2. Καλά τα λένε και οι δύο, δημοσιογράφος και υποψήφιος δήμαρχος : ας αφήσουμε την πραγματική βαριά βιομηχανία, που έχει να κάνει με τα μεταλλεύματα, ας αφήσουμε τη “μεταλλειοπληξία” και τη “μεταλλειολαγνεία” και ας καταπιαστούμε με την κατ’ ευφημισμό “βαριά βιομηχανία” τον τουρισμό, που υπόσχεται να μας κάνει γκαρσόνια και φιλιππινέζες των ξένων.
    Αυτό είναι ξενοδουλεία στο τετράγωνο!
    Ο κ. υποψήφιος καθόρισε και την πολιτική του Δήμου ως προς τη μεταλλευτική δραστηριότητα : αφού δεν μπορούμε να καθορίσουμε αν θα πάρει άδεια η όποια εξόρυξη, θα κάνουμε ότι μπορούμε να την εμποδίσουμε, θέτοντας “αυστηρούς” περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να μην αδειοδοτηθεί. Εύγε, υποψήφιε δήμαρχε της καθυστέρησης και της μιζέριας! Και έτσι, προβάλλοντας το δόλωμα της γκαρσονοποίησης και του μπαξισιού, ας ενωθούν όλοι οι δημότες και ας φορέσουν την ποδιά του waiter!
    Και αφετέρου, μετά τη γκαρσονοποίηση, έρχεται και η υποστήριξη των μικροπαραγωγών που θα προμηθεύουν τα ξενοδοχεία με φρούτα και λαχανικά. Ίσως αναβιώσει και ο γραφικός μανάβης με το γαϊδουράκι του. Μαγεία για κάθε ρομαντική ψυχή!
    Αλλά, ο κ. υποψήφιος θα φέρει και Πανεπιστήμια στο δήμο του! Το μόνο που ξέχασε ήταν να πει ότι θα φέρει και ποτάμια.

  3. Όπως σε κάθε «μεγάλη επένδυση» έτσι και στις Σκουριές ,Ολυμπιάδα Στανος Μ. Παναγία , Νεοχωρη κλπ … κάποιοι ,βλέπε αρχιμαφιόζος Μπομπολας , Αρ.Παχτας ,ακολουθεί ο…. Μιχας, προσπαθούν και πέτυχαν μέχρι τώρα ,να διχάσουν την τοπική κοινωνία τάζοντας το τέλος στην….. φτώχεια και την ανεργία. Τι θα γίνει στην πράξη; Πίσω από τις υπερφίαλες υποσχέσεις θέσεων εργασίας στα μεταλλεία…. κρύβεται η καταστροφή χιλιάδων υφιστάμενων οικογενειακών και μικρών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας,τόπων ,αγρών κλπ .Θα τους επιτρέψουμε ….προσωπικά λέω ένα μεγάλο …ΌΧΙ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.