Πρύτανης ΑΠΘ: “Καταστροφική περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά η μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής”


DASOS

Μήνυμα του Πρύτανη ΑΠΘ κ. Γιάννη Μυλόπουλου που διαβάστηκε στην εκδήλωση “Η Μεταλλεία Χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης-επιπτώσεις στο περιβάλλον” που έγινε στις 29 & 30 Μαρτίου στην Ιερισσό Χαλκιδικής.  Από mylopoulos.gr.

Το ΑΠΘ, δια του Συμβουλίου Περιβάλλοντός του, στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι σχολές και οι ακαδημαϊκές του μονάδες, έχοντας μελετήσει σε βάθος τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωμοδότησε ότι η επένδυση της Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη βόρεια Χαλκιδική, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται, είναι καταστροφική για το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και την κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή.

  • Η μεταλλευτική δραστηριότητα όχι μόνο δεν ευνοεί την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Χαλκιδικής, αλλά καταστρατηγεί και τις τρεις βασικές παραμέτρους της αειφορίας, (περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία), καθώς η φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος δεν αντέχει το βάρος μιας τόσο εκτεταμένης μεταλλευτικής δραςτηριότητας. Καταρχήν η εξόρυξη χρυσού, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης, υποβαθμίζει σημαντικά το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τα δάση, τα νερά, το έδαφος, την ατμόσφαιρα, τα οικοσυστήματα και τις παραλίες. Δεύτερον, συνιστά εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και ο τριτογενής, με τον τουρισμό. Και τρίτον, αλλά εξίσου σημαντικό, έχει αρνητική επίδραση στην κοινωνική συνοχή της περιοχής, καθώς έχει διχάσει βαθειά την τοπική κοινωνία και έχει οξύνει τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις.

Η συγκεκριμένη επένδυση ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής, καθώς υποβαθμίζει και τους τρεις πυλώνες της αειφορίας. Αντίθετα, διαθέτει όλα τα στοιχεία του στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας τη χώρα σε περιβαλλοντική υποβάθμιση, οικονομική χρεωκοπία και κοινωνική εξαθλίωση. Είναι, λοιπόν, υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε το πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό μας περιβάλλον, ώστε να διασφαλίσουμε την αειφορική, ή αλλιώς την ισόρροπη ανάπτυξη, που είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από το τούνελ της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης.


2 απαντήσεις στο “Πρύτανης ΑΠΘ: “Καταστροφική περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά η μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές Χαλκιδικής””

  1. περάσαμε χθες αξέχαστες πολύ υψηλού ηθικό επιστημονικό και πολιτικό λόγο στο συνέδριο Εύγε στους διοργανωτές!!!

  2. Επειδή στο προηγούμενο σχόλιο που έστειλα από λάθος παρεμβάλλεται σχεδόν όλο το κείμενο άλλη μια φορά ώστε να καταντά ακατανόητο, παρακαλώ τη διαχείριση να δημοσιευτεί διορθωμένο, όπως παρακάτω και να αγνοηθεί το κείμενο που έχει ήδη αποσταλεί. Ευχαριστώ.

    Ο γνωστός απατεώνας Μυλόπουλος, που πλήρωνε υπαλλήλους για να απεργήσουν για να εξυπηρετήσει τις κομπίνες του θα ήταν περίεργο να θέλει την ανάπτυξη της χώρας. Μαζί με άλλα αντιδραστικά και καταστροφικά ντουβάρια, σαν τον ανεκδιήγητο Πελεγρίνη, που άφησε το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Αθήνας στα χέρια των αναρχικών – που είχαν κατεβάσει την ελληνική σημαία και είχαν ανεβάσει τη δική τους – επί μια βδομάδα, για να το κάνουν ορμητήριο, από όπου εξορμούσαν για τους εμπρησμούς, έχουν αλώσει την ανώτατη Παιδεία και κάνουν ότι μπορούν για να εξαρθρώσουν τα πάντα. Σκοπός τους, να μη μείνει λίθος επί λίθου, να χρεοκοπήσει και επίσημα η Ελλάδα, να τη διώξουν από τις αγορές και εξαθλιωμένη και αιμάσσουσα να “γυρέψει, εις τα ξένα, άλλα χέρια δυνατά”. Το ποια θα είναι αυτά τα χέρια, το έχουν πει ήδη, τόσο ο Κασιδιάρης, όσο και πολλοί “αριστεροί”. Οι πιο σοφοί το λένε και με ωραία φρασεολογία : να αλλάξει ο γεωστρατηγικός ή ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της Ελλάδας,: να πάψουμε να “ανήκομεν εις την Δύσιν” και να “ανήκομεν” πλέον “εις την Ανατολήν”. Άλλοι (Καρατζαφίρερ) βρίσκουν θρησκευτικά ερείσματα στην αλλαγή αυτή : να πάμε με τους ομόδοξους, τους ορθόδοξους και όχι με τους “αντίχριστους”, καθολικούς και προτεστάντες.
    Οι διάφοροι ακροξεξιοί και καραφασίστες-ρατσιστές έχουν άλλη καραμέλα (ιδίως μετά τις εξελίξεις στην πολύπαθη Ουκρανία) : η άθλια ΕΕ, που χρηματοδοτεί ισλαμοφασίστες και ναζιστές εναντίον των ορθόδοξων ουκρανών και ρώσων, για να περιορίσει την επιρροή (γράφε προσάρτηση) του πανορθόδοξου Πούτιν, που τον λατρεύουν σα να είναι ο “Πολέμαρχος του Θεού” (βιβλίο που πουλάει ο Λιακόπουλος).
    Δεν έχει και μεγάλη σημασία τι επιχειρήματα-προσχήματα χρησιμοποιεί ο καθένας, η επωδός είναι ίδια : Στροφή προς την Ανατολή, όσο το δυνατόν μακρύτερα από τη Δύση! Το παν είναι η αλλαγή αφεντικού, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε. Έτσι εμφανίζεται το τραγελαφικό φαινόμενο, υμνητές του Χίτλερ να καταγγέλλουν ως “ναζιστές” τους Ουκρανούς που χαιρετάνε χιτλερικά! Ή το άλλο τραγελαφικό : το “αντιφασιστικό” ΚΚΕ, που δε χάνει ευκαιρία να μας θυμίζει ότι ο Χίτλερ ξεδοντιάστηκε ουσιαστικά από την – πραγματικά – ηρωική πάλη του σοβιετικού λαού και στρατού, να συμπλέει στο θέμα Ανατολής-Δύσης με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, να τους υποδέχεται στη Χαλυβουργία και να ψηφίζει λευκό στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, που ήθελε να καταδικάσει τη συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Όταν το αφεντικό είναι ίδιο, όλες οι διαφορές περνάνε σε δεύτερο πλάνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.