Η απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ και η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, τον “Λευκό Χρυσό”, την πηγή ζωής


Από vasilinos
pano-teliko

lipsidria-web2Η 22α Μαρτίου καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας ως παγκόσμια ημέρα νερού (από τον Απρίλιο 2004 ο ΟΗΕ ξεκίνησε δεκαετή καμπάνια για τον «λευκό χρυσό» με τίτλο: «ΝΕΡΟ για ζωή», και αυτό δεν έγινε τυχαία. Όπως υπάρχει παγκοσμίως οικονομική κρίση και η ανθρωπότητα τελεί με τον φόβο ενός οικονομικού κραχ, υπάρχει και μεγάλη κρίση του πόσιμου νερού στον πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο παγκόσμιος οργανισμός, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πλέον σήμερα πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Επίσης 1,1 δις άνθρωποι πίνουν νερό από πηγές που έχουν μολυνθεί και το νερό είναι επιβλαβές για την υγεία τους, ενώ παράλληλα 2,5 δις κάτοικοι του πλανήτη στερούνται και τις πλέον απαραίτητες και βασικές συνθήκες υγιεινής λόγω έλλειψης νερού. Πάνω από 400 εκατομμύρια παιδιά στερούνται καθημερινά ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα πόσιμου νερού που θεωρείται απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Όπως γνωστοποιεί ο ΟΗΕ, 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από ασθένειες που οφείλονται στο μολυσμένο νερό. Οι θάνατοι πλέον από έλλειψη νερού είναι πλέον 10 φορές περισσότεροι κάθε χρόνο από τους θανάτους που αποδίδονται στις ανά τον πλανήτη πολεμικές συρράξεις.

Μέχρι το τέλος του αιώνα υπολογίζεται ότι περίπου 3,2 δις άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λειψυδρία λόγω της αυξανόμενης παγκόσμιας θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., 300 σημεία σε όλο τον πλανήτη θα μπορούσαν πλέον λόγω μη πρόσβασης στο νερό να αποτελέσουν δυνητικά σημεία συγκρούσεων και αιτία πολέμου. Όταν οι υδάτινοι πόροι σύμφωνα με τους επιστήμονες μειωθούν δραστικά, τότε θα απειληθεί η παγκόσμια υγεία, ειρήνη και ασφάλεια, λόγω των εντάσεων που θα δημιουργηθούν μεταξύ των χωρών.

Η κρίση του νερού παρουσιάζεται με δύο εκφάνσεις, αφ’ενός με τη μείωση των υδατικών αποθεμάτων του σε παγκόσμιο επίπεδο και αφ’ετέρου  με την υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η μείωση των υδατικών αποθεμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο:

α) στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, στην κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τον υδρολογικό κύκλο και δεν υπάρχει πλέον η φυσική επαναπλήρωση των υπόγειων και επιφανειακών υδροφορέων (έχουμε μόνο ή ξηρασίες ή φονικές πλημμύρες).

β) Στην αυξημένη ζήτηση νερού, παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού και την εντατική του χρήση στη βιομηχανία. Στην υπερεκμετάλλευση και άλογη χρήση των περιορισμένων υδάτινων πόρων και στην αστικοποίηση.

Η αιτία υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και της μόλυνσής του είναι πολυπαραγοντική. Μερικές εξ αυτών είναι απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων, απόθεση λυμάτων και απορριμάτων, εισβολή θαλασσινού νερού που προκαλείται από υπεράντληση των παράκτιων υδροφορέων, απόβλητα μεταλλείων και ορυχείων που παράγονται κατά την εξόρυξη, τον εμπλουτισμό και την επεξεργασία των μεταλλευμάτων, λόγω μιας σειράς πολύπλοκων εξαλοιωτικών χημικών αντιδράσεων που αρχίζει αυθόρμητα όταν επιφανειακές εξορυκτικές δραστηριότητες εκθέτουν τα ορυκτά υλικά σε ένα οξειδωτικό περιβάλλον, απόβλητα από γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που περιέχουν νιτρικά, νιτρώδη άλατα, αμμωνία, φωσφορικά άλατα κ.λ.π. εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα κ.λ.π.

Η παγκόσμια κοινότητα διά του Ο.Η.Ε. και η Ε.Ε. αναγνωρίζοντας ότι ο πολυτιμότερος θησαυρός που κρύβει ο πλανήτης μας μέσα του είναι ο «λευκός χρυσός», το νερό, καθώς το συστατικό αυτό είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής (πέραν που πλέον εναγωνίως ψάχνουν σε άλλους πλανήτες για νερό!!!), τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για υπό αυστηρούς όρους ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, με ζητούμενο την προσαρμογή στις αλλαγές του υδρολογικού συστήματος, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Μόνο στην Ευρώπη η ζημιά από την ξηρασία των τελευταίων 30 ετών υπολογίζεται σε πάνω από 100 δις ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν τα υδατικά αποθέματα μιας περιοχής εξαντλούνται, υπάρχουν οδυνηρές συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργία και κτηνοτροφία), στον τουρισμό, στην ίδια τη ζωή  της κοινωνίας. Με την επίταση των φαινομένων λειψυδρίας, οι άνθρωποι καταφεύγουν πλέον στην εκμετάλλευση των απ’ αιώνων «έτοιμων» υπόγειων υδατικών αποθεμάτων αν δεν έχουν εξαντληθεί, και δεν έχουν εν τω μεταξύ υποβαθμισθεί ανεπιστρεπτί σε βαθμό που σε μερικές περιπτώσεις να μην είναι κατάλληλο  το νερό ούτε για άρδευση. Προοιωνίζεται λοιπόν ποια θα είναι  σε λίγο η κατάσταση πάνω στον πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα μας (Αποκ. ιστ΄4: «και ο τρίτος εξέχεε την φιάλη αυτού εις τους ποταμούς και εις τας πηγάς των υδάτων…»). Οι πολίτες θα κληθούν αρχικά να επωμισθούν  το τεράστιο κόστος εύρεσης, μεταφοράς, επεξεργασίας του νερού, των φραγμάτων, γεωτρήσεων, και κυρίως την υπερβολική αύξηση της τιμής του νερού και στη συνέχεια θα υποστούν την καθολική του έλλειψη, και αυτή θα έρθει στην «κατάλληλη» στιγμή όταν από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα υλοποιείται  το της Αποκαλύψεως ΙΣΤ΄ 8-9: «Και ο τέταρτος εξέχεε την φιάλην αυτού επί τον ήλιον· και εδόθη αυτώ καυματίσαι εν πυρί τους ανθρώπους· και εκαυματίσθησαν οι άνθρωποι καύμα μέγα..». Όλο αυτό όπως εξελίσσεται, μου φέρνει στην μνήμη μου μια ταινία γουέστερν που είχα δει στα παιδικά μου χρόνια. Ένας αγωνιζόταν πολύ σκληρά για να αποκτήσει έναν θησαυρό από χρυσάφι, κινδύνεψε η ζωή του, σκότωσε πολλούς και όταν τον απέκτησε, διασχίζοντας τραυματισμένος μια μεγάλη έρημο, ψόφησε το άλογό του από τη ζέστη και τη δίψα. Τότε αυτός φορτωμένος άρχισε να περπατά, έπεφτε, σηκωνόταν, παρέμενε φορτωμένος με τον θησαυρό,  ενώ πίσω και από πάνω του τον ακολουθούσαν οι γύπες. Από τη ζέστη, τη δίψα και την ανάγκη για ένα ποτήρι νερό ξεψύχησε αγκαλιά με τον χρυσό θησαυρό  στο ερημοποιημένο τοπίο. Έτσι ο θησαυρός αποδείχθηκε άχρηστος, ενώ αντιθέτως αποδείχθηκε ότι ένα ποτήρι νερό άξιζε όχι μόνο όσο ο πολύτιμος θησαυρός, αλλά όσο όλη του η ζωή.

                                             —————————

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 1492/2013 ΤΟΥ ΣτΕ Γ ΙΑ ΤΟΝ «ΛΕΥΚΟ ΧΡΥΣΟ», ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

(άσχετα με το τι λέει η Αποκάλυψη και ο Ο.Η.Ε., το 5ο τμήμα του ΣτΕ βεβαιώνει ότι στη Β. Χαλκιδική δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό).

Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ για ακύρωση της Κ.Υ.Α. με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Μία εκ των αιτιών που επικαλέσθηκαν ήταν η λειψυδρία, η έλλειψη υδάτινων πόρων κ.λ.π. Έχω προαναφέρει ότι οι δικαστές του ΣτΕ προκειμένου να εγκρίνουν την επένδυση, ενσυνείδητα ψευδόμενοι ασυστόλως με πρόθεση και με δόλο απεφάνθησαν ψευδώς ότι η εταιρεία τήρησε δήθεν την ουσιωδέστερη και βασική συμβατική της υποχρέωση, που απορρέει από τον 3220/2004 άρθρ.3 και έλαβε τη σύμφωνη με τον Ν.3220/2004  δήθεν έγκριση του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό είναι ψευδές και οι δικαστές του ΣτΕ το γνώριζαν και ενώ το γνώριζαν, δεν δίστασαν απροκάλυπτα και ασύστολα να δηλώσουν αναλήθειες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα (για το θέμα δείτε στο blog μας στην ανάρτηση της 24-11-2013 με τίτλο: «ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ»). Ήδη η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο προανακρίσεων με χωριστές δικογραφίες από διαφορετικούς Εισαγγελείς.

Εντός της περιβόητης απόφασης 1492/2013 του ΣτΕ που τη δόμησαν πάνω στο ψεύδος της δήθεν ύπαρξης σύμφωνα με τον 3220/2004 άρθρ. 3 νόμιμης εγκρίσεως Επενδυτικού Σχεδίου. Στα άρθρα 22 και 23 ασχολήθηκαν με το θέμα των νερών της περιοχής, πρόβλημα που επικαλέσθηκαν οι κάτοικοι. Σε αυτά τα δυο άρθρα αναφέρονται οι δικαστές: στα ποτάμια υδατικά συστήματα (Κοκκινόλακα, Καρατζά Λάκκο, Λοτσάνικο, Μπασδέκι, Μαυρόλακκα, Πετρένια, Χαβρία, Ολύνθιου, ποτάμια συστήματα Στρατωνίου, Ολυμπιάδος, Σκουριών κ.λ.π.). Οι δικαστές στο άρθρο 22 της αποφάσεως αποφαίνονται: «… οι επιπτώσεις στα ποτάμια οικοσυστήματα από τις εν λόγω επεμβάσεις… δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικάτην ποσότητα και ποιότητα των υδάτων και την οικολογική λειτουργία και υδρομορφολογία των κύριων υδατικών συστημάτων… εν όψει των μέτρων που υιοθετούνται και διασφαλίζουν, κατά την ανέλεγκτη ακυρωτικά, κρίση της Διοίκησης τη συνέχιση της φυσικής λειτουργίας  των ποτάμιων οικοσυστημάτων μέσω της εκτροπής και την αποφυγή τόσο της ποσοτικής όσο και της ποιοτικής υποβάθμισής τους. Συνεπώς, όσα περί του αντιθέτου προβάλλονται… θα πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμα». Και στο άρθρο 23 αναφέρουν: «από τα νερά που θα αντληθούν για τον καταβιβασμό στάθμης στο μεταλλείο Σκουριών θα υπάρχει περίσσεια που θα «επανεισπιέζεται» στον υδροφόρο ορίζοντα με θετικές επιπτώσεις  στο σύστημα υπογείων υδάτων. Ωστόσο, ο καταβιβασμός της στάθμης του υπόγειου νερού δεν αξιολογείται ως σημαντική επίπτωση, δεδομένου του σημαντικού αποθέματος νερών που υπάρχουν στην περιοχή  και της εφαρμογής της βέλτιστης διαθέσιμης τεχνικής της «εισπίεσης» με την οποία επιτυγχάνεται η επαναδιάθεση στον υδροφόρο ύδατος με τα ίδια χαρακτηριστικά ποιότητας». Έχοντας υπ’ όψιν μου τα όσα η εταιρεία στην ΜΠΕ ισχυρίζεται για τα νερά, τα όσα ο νυν Δήμαρχος Αριστοτέλη διαγγέλλει και βιώνοντας εγώ σε αυτόν τον τόπο από το 1997, έχω μάθει να σέβομαι τις απόψεις των άλλων, αλλά για χάρη των απόψεων τρίτων α) δεν καταργώ τη λογική που μου χάρισε ο Θεός και β) δεν παύω να πιστεύω στα όσα με τις δικές μου αισθήσεις βλέπω, ακούω και αισθάνομαι.

Με το άρθρο μου αυτό σε εσάς δεν διηγούμαι, δεν εκφράζω απόψεις, απλώς με τη βοήθεια φωτογραφικού φακού και βιντεοκάμερας σας μεταφέρω τις πραγματικές εικόνες και τα γεγονότα που βιώνουμε στην περιοχή μας σχετικά με το νερό. Η όποια αντίθετη άποψη και βούληση του καθενός μού είναι σεβαστή. Ο Θεός μέσα στον παράδεισο όπου ήταν ο Ίδιος η πηγή  της ζωής, σεβάστηκε την άποψη και τη βούληση του ανθρώπου «να τον πάρει ο διάβολος», κι έτσι τον πήρε!! Απλώς θα πρέπει να φρονούμε ορθά και όταν η άποψή μας και η εσφαλμένη βούλησή μας υλοποιείται, να μη διαμαρτυρόμεθα.

Το φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε εδώ, έχει ληφθεί το 2012, έναν χρόνο πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, και εν συνεχεία ελήφθησαν φωτογραφίες το 2013 και 2014. Όλες οι λήψεις έγιναν στην καρδιά του χειμώνα το 2012 τον μήνα Νοέμβριο, το 2013 έγιναν τον Ιανουάριο και το 2014 έγινε τον Ιανουάριο. Έτσι καταδεικνύεται η παρατεταμμένη λειψυδρία. Σημειώνουμε δε ότι όλα αυτά τα χρόνια η κατάσταση είναι αυτή που κι εσείς βλέπετε καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Μόνο αν κάποια ή κάποιες ημέρες βρέξει πολύ και ασταμάτητα, τότε παρουσιάζεται παροδικά λίγο νερό για μερικές ημέρες. Για να αναδειχθεί το πρόβλημα του νερού στην περιοχή μας, πρέπει να ασχοληθούν πολλοί ειδικοί για αρκετά έτη. Αυτό το άρθρο απλώς επιφανειακά δείχνει την εικόνα των επιφανειακών μόνο υδάτινων συστημάτων.

1) Ρέμα Αγ. Γεωργίου Γοματίου, Νοέμβριος 2012

1web 2012 αγΓεω-Γοματίου

2) Ρέμα Αγ. Γεωργίου Γοματίου, Ιανουάριος 2013

2web 2013-1-web

3) Ρέμα Αγ. Γεωργίου Γοματίου, Ιανουάριος 2014

3web 2014

4) Ρέμα Πετρενίων για φράγμα Γοματίου, 2012

4web 2012 Γοματι-Πετρενια-web

5) Ρέμα Πετρενίων για φράγμα Γοματίου, 2013

5web 2013-2-web

6) Ρέμα Πετρενίων για φράγμα Γοματίου, 2014

6web 2014

7) Ρέμα Πετρενίων για φράγμα Γοματίου, 2014

7web 2014

8) Ρέμα Πετρενίων για φράγμα Γοματίου, 2014

8web 2014

9) Υδατόρρεμα Γοματίου έναντι κηροπλαστείου, 2012

9web 2012 Γοματι-κηροπλ-1-web

10) Υδατόρρεμα Γοματίου έναντι κηροπλαστείου, 2012

10web 2012 Γοματι-κηροπλ-2

11) Υδατόρρεμα Γοματίου έναντι κηροπλαστείου, 2014

11web 2014

12) Υδατόρρεμα Μαυρόλακα Ολυμπιάδος έναντι γαλακτοβιομηχανίας, 2012

12web 2012 2 karta

13α) Υδατόρρεμα Μαυρόλακα Ολυμπιάδος έναντι γαλακτοβιομηχανίας, 2012

13web a Μαυρόλ-γαλακτοβ-2012

13β) Υδατόρρεμα Μαυρόλακα Ολυμπιάδος έναντι γαλακτοβιομηχανίας, 2012

13web b 2012 Mαυρόλ-γαλακτοβ-1-web

13γ) Υδατόρρεμα Μαυρόλακα Ολυμπιάδος  έναντι γαλακτοβιομηχανίας, 2013

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=k0CY_OwjTMM]

13web c  2013 karta-2-web

13δ) Υδατόρρεμα Μαυρόλακα Ολυμπιάδος έναντι γαλακτοβιομηχανίας, 2014

13web d 2014

14) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπάσκος, 2012

16web 2013 karta-4-web

15) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπάσκος, 2012

14web ρεμα-Μπασκος-διασταυρ 2012

16) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπάσκος, 2013

17web 2013-5-web

17) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπάσκος, 2013

15web ρεμα-Μπασκος-διαστ 2012

18) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπάσκος, 2014

18web 2014

19) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπάσκος, 2014

19web 2014

20) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπασδέκι, 2012

20web 2012 ρεμα-Μπασδεκι-web

21) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπασδέκι, 2013

21web 2013-4-web

22) Υδατόρρεμα Ολυμπιάδος Μπασδέκι, 2014

22web 2014

23) Ποταμός Ασπρόλακας Ιερισσού, 2012

23web 2012 Aσπρολακ-Ιερισ-web

24) Ποταμός Ασπρόλακας Ιερισσού, 2012

24web 2012 Aσπρολακας-web

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BCTfms-lZb8]

25) Ποταμός Ασπρόλακας Ιερισσού, 2013

25web 2013-3-web

26) Ποταμός Ασπρόλακας Ιερισσού, 2014

26web 2014

27) Υδατόρρεμα Ιερισσού Κοκκινόλακας, 2012

27web 2012 Koκκινόλακας-web

28α) Υδατόρρεμα Ιερισσού Κοκκινόλακας- Ασπρόλακας, 2012

28web a 2012 Kοκκινολ-Ασπρολ web

28β) Υδατόρρεμα Ιερισσού έναντι ταβέρνας μηχανικών, 2012

28web b 2012 Ιερισ-ταβερν-μηχα-1-web

29) Υδατόρρεμα Ιερισσού έναντι ταβέρνας μηχανικών, 2012

29web 2012 Ιερισ-ταβερν-μηχα-2-web

30) Υδατόρρεμα Ιερισσού έναντι αρχαίου Πύργου, 2012

30web 2012 ρεμα-Ιερισο-2-web

31)

31web 2012 ρεμα-Ιερισ-1-web

32) Υδατόρρεμα Μ.Παναγίας  «Πλατανόρεμα», 2012

32web 2012 πλατανορεμα

33) Υδατόρρεμα Μ.Παναγίας  «Πλατανόρεμα», 2014

33web 2014

34) Υδατόρρεμα Μ.Παναγίας  «Πλατανόρεμα», 2014

34web 2014

35) Υδατόρρεμα Μ.Παναγίας  «Μπιζιργιάννη», 2012

Με τα λιμνάζοντα ύδατα και μόνο στην άκρη δεξιά υπερχυλίζει το νερό. Να σημειωθεί ότι όλοι που συντηρούν μπαξέδες στη Μ. Παναγία, τους συντηρούν από αυτό το νερό∙ δεν υπάρχει άλλο.

35web 2012 Μπιζιργιαννη-web

36) Υδατόρρεμα Μ.Παναγίας  «Μπιζιργιάννη», 2014

36web 2014

37) Ρέμα φράγματος Αγ. Γεωργίου Μ. Παναγίας, 2012

37web 2012 φραγμα-αγΓεω1-web

38) Ρέμα φράγματος Αγ. Γεωργίου Μ. Παναγίας, 2012. (Σε αυτή την κατάσταση είναι συνεχώς τα τελευταία χρόνια)

38web 2012 φραγμα-αγΓεω2-web

39α) Ρέμα Καρατζά-Λοτσάνικου Μ. Παναγίας, 2012. Στην άκρη δεξιά πλέον μόνο τρέχει.

39web a 2012 Kαρατζα-Σκουριων-web

39β) Διάφορα ρέματα στις Σκουριές-Καρατζά είναι πλέον στεγνά.

39web b 2012 Σκουριες-(Καρατζα)-web

40) Ποταμός Χαβρίας Παλαιοχωρίου, 2012

40web 2012 Xαβριας-Παλαιοχ-2-web

41) Ποταμός Χαβρίας Παλαιοχωρίου, 2012. Έτσι παρέμεινε το 2013 και τώρα 2014.

41web 2012 Xαβριας-Παλαιοχ-1-web

42) Ρέμα Παλαιοχωρίου έναντι ξενοδοχείου «ΤΑΣΟΣ», 2012

42web 2012 Tασος-Παλαιοχ-web

43) Υδατόρρεμα Σταγείρων δίπλα από το άγαλμα Αριστοτέλη, 2012

43web 2012 1 STAGIRA 14 Οκτ 2012-web

44) Ρέματα μεταξύ Στρατονίκης και Στρατωνίου από τον δρόμο προς Αγ. Νικόλαο, 2013

44web 2013 Strat-Stratoniki-22 Noe

45) Ρέματα μεταξύ Στρατονίκης και Στρατωνίου από τον δρόμο προς Αγ. Νικόλαο, 2013

45web 2013 Strat-Stratoniki-22 Noe

46) Ρέματα μεταξύ Στρατονίκης και Στρατωνίου από τον δρόμο προς Αγ. Νικόλαο, 2013

46web 2013 Strat-Stratoniki-22 Noe

47) Ρέματα μεταξύ Στρατονίκης και Στρατωνίου από τον δρόμο προς Αγ. Νικόλαο, 2013

47web 2013 Strat-Stratoniki-22 Noe

48) Ρέματα μεταξύ Στρατονίκης και Στρατωνίου από τον δρόμο προς Αγ. Νικόλαο, 2013

48web 2013 Strat-Stratoniki-22 Noe

49) Ρέμα Αρναίας ενδιάμεσα με Παλαιοχώρι, 2013

49web 2013 Arnaia 11 May

50) Ρέμα Αρναίας ενδιάμεσα με Στανό. Τα νερά όλα είναι από τα βοθρολύματα της Αρναίας. Λεπτομέρειες στην κάτωθι φωτογραφία.

50web 2013 Arnaia 11 May

51)

51web 2013 Arnaia 11 May

52) Ποταμός Χαβρίας Ορμύλιας, 2012

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9KuDtOCKWyg]

52web Χαβριας Ορμυλια

53) Ποταμός Ρεντίνας στην ευρύτερη περιοχή, 2012

53web ποταμος Ρεντινας-web

54) Ποταμός Απολλωνίας στην ευρύτερη περιοχή, 2013

54web 2013 Απολλων 1-web

55) Ποταμός Απολλωνίας στην ευρύτερη περιοχή, 2013

55web 2013 Απολλων 2-web

Η κατάσταση των συστημάτων επιφανειακής απορροής που εμείς βιώνουμε είναι αυτή που βλέπετε ανωτέρω και μπορείτε να τη δείτε και με τα ίδια σας τα μάτια, αν επισκεφθείτε τα ποτάμια αυτά συστήματα.

Έχουμε λοιπόν ως δεδομένο το παγκόσμιο πλέον πρόβλημα της αλλαγής του υδρολογικού κύκλου. Τα υδατικά αποθέματα που υπερκαταναλώνουμε δεν επαναπληρώνονται και  κάθε λογικός άνθρωπος  κατανοεί όταν ξοδεύει τα αποθέματα νερού που η φύση με την Πρόνοια του Θεού από αιώνες έχει αποθηκεύσει στους υπόγειους υδροφορείς, και αυτά τα καταναλούμενα υδατικά αποθέματα δεν επαναπληρώνονται, διαταράσσεται το ισοζύγιο, γίνεται ελλειμματικό και κάποια στιγμή θα εξαντληθούν τα υπόγεια υδατικά αποθέματα και τότε προφανώς θα κατανοήσουν την αξία αυτού που έχασαν.

Υπάρχουν ως προτεινόμενα μέτρα τα φράγματα. Δείτε ανωτέρω ο ποταμός του Γοματίου που οδηγεί στο φράγμα του Πετρένια (βλ. φωτογραφίες 4-8), όχι απλά νερό αλλά επί χρόνια ούτε υγρασία επί χειμώνα δεν έχει.

Για το φράγμα αγ. Γεωργίου Μ. Παναγίας ισχύει το ίδιο (βλ. φωτογραφίες 37 και 38).

Ενώ λοιπόν δεν υπάρχουν επιφανειακοί υδάτινοι πόροι στη Βόρεια Χαλκιδική, ενώ οι κάτοικοι με τις συνεχείς γεωτρήσεις καταναλώνουμε τα υπόγεια υδατικά αποθέματα, ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα εξαντλεί τα εναπομείναντα υδατικά αποθέματα εκταμίευσης από τους υπόγειους υδροφορείς (εκατομμύρια κυβικά ετησίως), στις Σκουριές από την αποστραγγιστική στοά που έκαναν το 1999 (παρ’ότι η ΜΠΕ της TVX Hellas A.E. ερευνητικής στοάς Σκουριών, στο κεφ. 5.1.4.2 «Υπόγεια Νερά», σελ. 5-26 ανέφερε ότι θα αντλούνται περί τα 30 κυβικά νερού), έπεσαν σε υδροφορέα όπου εκταμιεύοντο περίπου 300 κυβικά την ώρα, με αποτέλεσμα επί χρόνια να εκταμιεύονται 2.500.000 κυβ. νερού περίπου ετησίως. Μπορείτε να δείτε κάτωθι το σχετικό βίντεο  από το 2007, πόσο νερό αντλούσαν από τους υπόγειους υδροφορείς και μολυσμένο με πλήθος βαρέων μετάλλων πετιέται στη θάλασσα.

 [youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HzPUiXnqO04]

Νο-2-αντίγ-web.

στοά-web

Ο Δήμος Παναγίας το 2007 έλαβε την απόφαση 33/2007, την οποία κοινοποίησε στα αρμόδια υπουργεία, γνωστοποιώντας τα καταστροφικά αποτελέσματα για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και τον ορεινό όγκο του Κακάβου, από τα νερά που αντλούνται από τη στοά.

Στην Ολυμπιάδα τα νερά από τη στοά εκταμιεύονται με τρεις συστοιχίες των 7 σωλήνων, συνολικά 21 σωλήνες, μέσο όρο εκταμιεύοντο ετησίως περίπου 6.000.000 κυβ. ετησίως. Δείτε το κάτωθι βίντεο (τα κυβικά είναι με υπολογισμό που κάνουμε εμείς και ενέχουν τον κίνδυνο απόκλισης είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω).

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RTOLfjRIzyE]

Σε αναλύσεις που έγιναν πρόσφατα στα ρέματα της Ολυμπιάδος, τα αποτελέσματα έδειξαν αρσενικό 49.000 φορές πάνω από τις προβλεπόμενες τιμές, μαγγάνιο 2660 φορές περισσότερο, μόλυβδο 169 φορές πάνω, αλλά και ψευδάργυρο (βλ. άρθρο στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική σελίδα της Εφημερίδας Συντακτών με τίτλο:  «Τοξική η επένδυση στη Χαλκιδική. Δηλητήριο στη φλέβα» της 3ης Απριλίου 2013).

Από τη στοά των Μαύρων Πετρών της Στρατονίκης- Στρατωνίου απαντλούνται και από εκεί εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως και αυτά μολυσμένα πετιούνται στους ευαίσθητους αποδέκτες. Τα νερά αυτά μετά τη διάνοιξη της νέας στοάς Μαντέμ Λάκκου- Ολυμπιάδος πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν τεράστιο ποτάμι. Δείτε το κάτωθι βίντεο.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gpi7kvtmS8s]

Το 2007 ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων με πρακτικό τρόπο μέτρησε και απέδειξε ότι στις Σκουριές στο όρυγμα που θα γίνει η εξόρυξη, η στάθμη είναι στα 45 μέτρα από την επιφάνεια της γης και με το που θα ξεκινήσει η εξόρυξη αμέσως θα πέσουν πάνω σε υδροφορέα. Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hCESOU4mOLE]

Αυτά όσον αφορά τα επιφανειακά υδάτινα συστήματα και τους υπόγειους υδροφορείς που εξαντλούνται.  Για τα νερά που πίνουμε δεν ανησυχούμε, τα ελέγχει το ΚΕΠΑΜΑΧ , του οποίου μέτοχος είναι η “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” . Αυτός  που εξαντλεί τα υδατικά αποθέματα και τα υποβαθμίζει και τα μολύνει είναι και ο ελέγχων τα νερά.

PANO-telos1

PANO-telos2


Μία απάντηση στο “Η απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ και η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, τον “Λευκό Χρυσό”, την πηγή ζωής”

  1. Oταν η δικαιοσύνη, η διοίκηση ο Δήμος βιάζη ,αθετή ,καταφρονή τα δίκαια του Λαού όπως στην Β/Α Χαλκιδική ,τότε καλό είναι κάποια στιγμή να σταματήσουμε να τους αφήνουμε να τα περνάνε όλα στο «ντούκου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.