Στη Βουλή η αποστράγγιση του Στρατονικού Όρους και η λιθογόμωση με επικίνδυνα υλικά από την Ελληνικός Χρυσός


Eρώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

317Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” εντάσσεται και η κατασκευή συνδετήριας στοάς Μαντέμ Λάκου – Ολυμπιάδας, μήκους 8.800 μέτρων. Η εν λόγω στοά διαπερνά το Στρατωνικό Όρος που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000. “Οι εργασίες διάνοιξης της στοάς έχουν, εδώ και λίγο καιρό, σταματήσει λόγω έκλυσης υδάτων, που σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει και τα 300 κυβικά την ώρα, φαινόμενο που η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αδυνατεί να αντιμετωπίσει”, προειδοποιούν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που απηύθυναν σήμερα προς τον αρμόδιο υπουργό. “Η εξέλιξη αυτή”, σημειώνουν, “συνεπάγεται την ταχύτατη και άμεση αποστράγγιση του ορεινού όγκου του Στρατωνικού, που όπως προαναφέρθηκε, εντάσσεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας”.

Ταυτόχρονα, “η προβλεπόμενη από την ΑΕΠΟ λιθογόμωση του παρακείμενου μεταλλείου “Μαύρων Πετρών” – που έχει γίνει με μεταλλευτικά απόβλητα της εταιρίας που περιέχουν αρσενικό και άλλα βαρέα μέταλλα – θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την Β’ Τεχνική Έκθεση της ΕΠΙΤΗΡΩ (2008) (σελ. 105) οι λιθογομωμένες, με αδρανή υλικά, στοές παρουσιάζουν προβλήματα έκλυσης αρσενικού, γεγονός που επιβάλλει συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο. Τα, κατ΄επανάληψη, περιστατικά ρύπανσης των υδάτων της περιοχής με αρσενικό (π.χ. Νεοχώρι, Ολυμπιάδα, Στρατωνίκη), καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη άμεσου ελέγχου και λήψης των προβλεπόμενων μέτρων”.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, οι βουλευτές ρωτούν:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο ώστε να διασφαλίσει την τήρηση της νομιμότητας που επιβάλλει το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο για τις περιοχές NATURA 2000 και να αποτραπεί η αποστράγγιση του Στρατωνικού Όρους;

2. Σε ποιες ενέργειες και ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σχετικά με τη διαδικασία λιθογόμωσης των στοών και εκχειλισιμότητας, που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ποιότητα των υδάτων της περιοχής και κατ΄επέκταση τη δημόσια υγεία;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Κατερίνα Ιγγλέζη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηρώ Διώτη, Ευαγγελία Αμμανατίδου, Χαρά Καφαντάρη, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γελαλής, Κώστας Μπάρκας, Μαρία Διακάκη, Νάντια Βαλαβάνη, Ευγενία Ουζουνίδου, Αλέξης Μητρόπουλος , Δημήτρης Τσουκαλάς, Βασιλική Κατριβάνου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Δημήτρης Γάκης, Νίκος Μιχαλάκης, Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Πάντζας, Μαρία Μπόλαρη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ιωάννης Σταθάς, Θανάσης Πετράκος

Θεανώ Φωτίου, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοΐλης, Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Τάσος Κουράκης, Παναγιώτα Δριτσέλη και Κώστας Ζαχαριάς.


Μία απάντηση στο “Στη Βουλή η αποστράγγιση του Στρατονικού Όρους και η λιθογόμωση με επικίνδυνα υλικά από την Ελληνικός Χρυσός”

  1. Το 1ο σκέλος της ερώτησης απευθύνετεται αναρμοδίως προς το ΥΠΕΚΑ. Αρμόδιες υπηρεσίες για την προστασία επιφανειακών-υπόγειων νερών είναι oi κατά τόπους Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (Ν. 3199/2003).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.