Νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων στις Σκουριές


Από Alterthess

g4345656etFileΝέα προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων επιχειρείται σήμερα ένα χρόνο μετά την επεισοδιακή εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό. Με διάταξη της ανακρίτριας Χαλκιδικής κατηγορούμενοι για την υπόθεση « λάκκος Καρατζά» καλούνται να δώσουν γενετικό υλικό για την υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές. Σύμφωνα με την διάταξη της ανακρίτριας έχουν βρεθεί “ορφανά” δείγματα γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων στις Σκουριές τα οποία επιδιώκεται να ελεγχθούν αν αντιστοιχούν σε δακτυλικά αποτυπώματα κατηγορουμένων άλλης δικαστικής υπόθεσης και δικογραφίας έτσι ώστε αν υπάρξει ταυτοποίηση να επεκταθεί η δίωξη.

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση αυτή καθώς όπως είναι προφανές επιχειρείται εμμέσως μία συνένωση των δύο δικογραφιών. Να υπενθυμίσουμε ότι για την υπόθεση του λάκκου Καρατζά έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον 27 ατόμων (μεταξύ των οποίων και μία νεαρή γυναίκα) από την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη που τον Σεπτέμβριο κλήθηκαν ως ύποπτοι για σωρεία αδικημάτων μεταξύ των οποίων και πολλών κακουργημάτων και κυρίως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση.

Επιπλέον εντύπωση προκαλεί η συγκυρία της εξέλιξης αυτής, μία μέρα μετά την απόφαση του ΣΤΕ για συνέχιση των εργασιών στις Σκουριές και ενώ έχει κλείσει ένας χρόνος από την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό.

Σταυρούλα Πουλημένη

Τα αδικήματα της δικαστικής υπόθεσης του “λάκκου Καρατζά” αφορούν περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής από τις αρχές Μαϊου μέχρι και τις 25 Αυγούστου του 2013. Νομικοί κύκλοι ηδη από τον Σεπτέμβριο έκαναν λόγο για ποινικοποίηση των ιδεών και των αντιλήψεων των κατοίκων και των αλληλέγγυων σε αυτούς για ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό που αφορά μια ολόκληρη περιοχή και συγκεκριμένα την αλλαγή του χαρακτήρα της, μιας και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής καθώς και η υγεία των κατοίκων θα υποστεί τεράστιες συνέπειες από την μεταλλευτική δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας.

Δείτε το ρεπορτάζ για την υπόθεση αυτή

Τεράστια η καταστροφή του Κακάβου- Το ΣΤΕ απορρίπτει απόφαση της Πολεοδομίας για διακοπή των εργασιών στις Σκουριές

Το Ε`τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε χθες ως άκυρη την απόφαση της Πολεοδομίας να διατάξει την διακοπή των εργασιών εγκαταστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Το ΣτΕ έκανε δεκτή αίτηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και της Ανώνυμης Εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και ακύρωσε την απόφαση (10.6.2013) της πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη που διέτασσε τη διακοπή των εργασιών στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η Πολεοδομία διέκοψε τα εκτελούμενα έργα χωρίς να αποδίδει συγκεκριμένη νομική πλημμέλεια στις άδειες που είχαν εκδοθεί σύμφωνα με τον μεταλλευτικό κώδικα από άλλη Αρχή και χωρίς να προσδιορίζει κάποιον συγκεκριμένο λόγο που επέτρεπε, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τη διακοπή των εργασιών στα μεταλλεία χρυσού.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ήδη ερωτήματα γύρω από την ταχύτητα έκδοσής της αλλά καιτο αν η καταστροφή που συντελείται αυτή την στιγμή στο βουνό με την αποψίλωση χιλιάδων δένδρων έχει ως επίδικο την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Συγκεκριμένα, ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος σε δήλωση του στο alterthess τονίζει ότι είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία εκδόθηκε η απόφαση αυτή ενώ άλλες αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα (πολιτική επιστράτευση απεργών ΟΛΜΕ κ.α)που συζητήθηκαν μήνες πριν το ζήτημα αυτό εκρεμμούν . Παράλληλα σημειώνει ότι το ΣΤΕ φαίνεται να αποδέχεται το σύνολο των αιτιάσων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις σοβαρές συνέπειες που προκαλούνται από τις εργασίες αυτές στο περιβάλλον.

“Γνωρίζει άραγε το ΣΤΕ το μέγεθος της έκτασης που έχει αποψιλωθεί για την δήθεν εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού” διερωτάται η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη τονίζοντας ότι είναι προφανές ότι τα εκατοντάδες στρέμματα δάσους που έχουν αποψιλωθεί αποσκοπούν στην οικοδόμηση του εργοστασίου εμπλουτισμού για την οποία απαιτείται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αδειών που δεν έχει στα χέρια της η εταιρεία.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η εταιρεία προχωρά σε πλήθος παρανομιών οι οποίες γίνονται στην συνέχεια αντιληπτές απο τους κατοίκους που εναντιώνονται στις εξορύξεις χρυσού. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν λίγο καιρό η πολεοδομία δήλωσε επίσημα ότι για τις προκάτ κατασκευές που μεταφέρονταν στο βουνό δεν υπάρχει άδεια. Παράλληλα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος το καλοκαίρι μετά από έγγραφες καταγγελίες και παραστάσεις διαμαρτυρίας έκριναν ως παράνομες τις εργασίες στο ρέμα του Καρατζά που αποτελεί πηγή υδροδότησης της περιοχής διατάσσοντας την διακοπή τους καθώς δεν υπήρχε οριοθέτηση των ρεμάτων.

Τέλος να αναφερθεί ότι ερώτηση κατέθεσε χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη στην οποία τονίζεται ότι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. χρησιμοποιεί για τη σφράγιση υδροφόρων στρωμάτων – στις Σκουριές και στη συνδετήρια σήραγγα Στρατωνίου-Ολυμπιάδας – το υλικό CarboPur της εταιρείας Minova.

Η βουλευτής ζητά να ενημερωθεί άμεσα για την καταλληλότητα ή/και επικινδυνότητα του εν λόγω υλικού, για το αν προβλέπεται από την ΑΕΠΟ αυτή η διαδικασία και η χρήση του εν λόγω υλικού καθώς και τις τυχόν επιπτώσεις της χρήσης του εν λόγω υλικού, στους παρακείμενους υδροφορείς και υδατικά οικοσυστήματα.

Δεν πέρασαν εξάλλου δύο εβδομάδες από τη διαμαρτυρία των κατοίκων που αντιδρούν στο γεγονός ότι η εταιρεία μπαζώνει τους δασικούς δρόμους με στερά απόβλητα που περιέχουν επικίνδυνα υλικά, διαμαρτυρία που δέχτηκε την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.