O Καναδάς απορρίπτει επιφανειακό μεταλλείο χαλκού-χρυσού για περιβαλλοντικούς λόγους


fish_lake-prosperity_mine-susan_smittenvimeoΤα “Πρώτα Έθνη” της Καναδικής Βρετανικής Κολομβίας (οι αυτόχθονες λαοί του Καναδά) πανηγυρίζουν για την δεύτερη απόρριψη από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της πρότασης της εταιρείας Taseko για το μεταλλείο χαλκού-χρυσού New Prosperity. Η Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι το έργο, ακόμα και με τη νέα του μορφή, είναι πιθανό να προκαλέσει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Η εταιρεία δηλώνει ότι θα καταθέσει και νέα αίτηση.

Το Νew Prosperity (“Nέα Ευημερία”), που λεγόταν σκέτο Prosperity πριν από την πρώτη απόρριψή του το 2010, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα ακόμα κοιτάσματα πορφυρικού χαλκού-χρυσού του Καναδά – ίδιος τύπος κοιτάσματος με τις Σκουριές αλλά αρκετά μεγαλύτερο, με 1 δισ τόνους απόθεμα. Aπό την αρχή το έργο είχε την πλήρη στήριξη της φιλελεύθερης επαρχιακής κυβέρνησης της Βρετανικής Κολομβίας, υπουργός της οποίας πηγαινοερχόταν στην Οττάβα για να πιέσει για έγκριση του έργου. Είχε όμως, από την αρχή και την έντονη αντίθεση των Πρώτων Εθνών. Η αρχική πρόταση, η οποία είχε εγκριθεί από την επαρχιακή κυβέρνηση περιλάμβανε την αποστράγγιση της λίμνης Fish Lake (φωτογραφία) και τη μετατροπή της σε λίμνη αποβλήτων. Και εκεί την πάτησαν, γιατί η Fish Lake θεωρείται ιερή από τις κοινότητες των Πρώτων Εθνών.

Το 2011 η Taseko υπέβαλε νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με “σχέδιο σωτηρίας” της λίμνης ύψους $ 300 εκατ. Η “σωτηρία” της Fish Lake μεταφράζεται σε μετατροπή της διπλανής μικρότερης λίμνης, Little Fish Lake, σε λίμνη αποβλήτων… Τα Πρώτα Έθνη βρήκαν ότι η νέα πρόταση ήταν εξίσου κακή με την παλιά και δήλωσαν:

“Σαν Αυτόχθονες Λαοί, δεν βλέπουμε τα πράγματα μόνο για τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά για πολλές γενεές στο μέλλον. Το κοίτασμα Ρrosperity βρίσκεται σε μια ιερή και ευαίσθητη περιοχή όπου η εξόρυξη δεν είναι αποδεκτή”.

Η ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης του έργου δημοσιοποίησε τον Οκτώβριο 2013 το πόρισμά της, σύμφωνα με το οποίο το μεταλλείο θα κάλυπτε 27 τετρ. χλμ (27.000 στρέμματα), θα είχε σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση κάθε ζωής από τη Μικρή  Fish Lake η οποία θα γινόταν μια λίμνη τελμάτων έκτασης 12.000 στρεμμάτων και πιθανότατα θα μόλυνε και τη γειτονική (ιερή) Fish Lake. Η κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας που είχε αμέσως ενέκρινε (και αυτό) το έργο αρνήθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή. Η εταιρεία έχει προσφύγει κατά αυτής της αξιολόγησης θεωρώντας ότι έλαβε υπ’οψη λανθασμένα στοιχεία.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υιοθέτησε το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής και απέρριψε το έργο. Στην ανακοίνωσή της, η Υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε: “Η Κυβέρνηση του Καναδά θα λαμβάνει αποφάσεις βασισμένες στα καλύτερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, ζυγίζοντας τους οικονομικούς και τους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς” και κάλεσε την εταιρεία να υποβάλει νέο σχέδιο που να μπορεί να γίνει αποδεκτό.

“Διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση της Κυβέρνησης”, δήλωσε η εταιρεία. “Η απόρριψη ενός έργου αυτού του μεγέθους και σημασίας για τη Βρετανική Κολομβία δεν είναι αποδεκτή”.

1297445706730_ORIGINAL

Πηγές:

Taseko New Prosperity Mine at Fish Lake rejected again – CBCNEWS

Feds reject Taseko’s New Prosperity Mine over environmental concerns – The Vancouver Sun

AFN Backs Tsilhqot’in Against Worst Mine Ever  Indian Country


2 απαντήσεις στο “O Καναδάς απορρίπτει επιφανειακό μεταλλείο χαλκού-χρυσού για περιβαλλοντικούς λόγους”

  1. Μην γενικεύουμε για τον Καναδά διότι στον Καναδά υπάρχουν λειτουργούν και εδρεύουν οι περισσότερες πολυεθνικές εξορυκτικές εταιρείες κι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι αυτή που έχει κάνει νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους ώστε να μην πληρώνουν φόρους και να μην ακολουθούν κανέναν περιβαλλοντολογικό κανόνα.

    Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά από μεγάλες μάχες των αυτοχθόνων και ύστερα από την έγκριση του έργου από την τοπική κυβέρνηση της Βρετανικής Κολομβίας.

    Εξ’άλλου εκατοντάδες είναι τα ανοικτά ορυχεία που συνεχίζουν να σκορπάν δηλητήριο σε ολόκληρο τον Καναδά ενώ η εξόρυξη των πετρελαίων από την βιτουμινούχο άμμο στην Αλμπέρτα αποτελούν την μεγαλύτερη συνεχιζόμενη οικολογική καταστροφή στον κόσμο η οποία μάλιστα συνεχίζεται με επιδότηση δισεκατομμυρίων δολλαρίων τον χρόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.