10´ντοκιμαντέρ – Ο ανιδιοτελής αγώνας της τοπικής κοινωνίας για το νερό, τον αέρα και το δάσος στις Σκουριές


Aπό kritonarsenis.gr

thumb_2012_10_31_Σκουριές_copy1Τις δραματικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, αλλά και τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για το νερό, τον αέρα και το δάσος περιγράφει ένα 10λεπτο ντοκιμαντέρ στο οποίο μιλούν κάτοικοι της περιοχής (Γιάννης Βερβερίδης, Γιώργος Λαγόντζος, Κώστας Ευθυμίου, Ειρήνη Μάρκου, Δημήτρης Καλαϊτζής, Μελαχρινή Λιάκου), ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.

Το ντοκιμαντέρ για τις Σκουριές (διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=7Tyrklbds_Q&list=UUPHxyJGmaf7mG34Z56l9aLg&feature=c4-overview ) γυρίστηκε με τη συνδρομή του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή, Κρίτωνα Αρσένη, σε μια ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής, που αγωνίζονται για το δάσος τους, το νερό τους, τις θάλασσες, το οξυγόνο τους.

Το πλήρες ντοκιμαντέρ διάρκειας 20 λεπτών, θα προβληθεί στις 9 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιερισσού, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης και θα δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο.

Στο βίντεο αναλύονται οι κίνδυνοι που επιφέρει η επένδυση για το οικοσύστημα, τον αέρα, το νερό και το αρχέγονο δάσος. Πολύ περισσότερο, στις ίδιες τις ζωές των κατοίκων, αφού ο υδράργυρος, το αρσενικό και ο χαλκός – μέσω της διατροφικής αλυσίδας – θα μολύνουν τους ανθρώπους, προκαλώντας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, από επιδράσεις στο νευρικό σύστημα των παιδιών έως αναιμία, νεφρικές βλάβες, γαστρεντερίτιδα, νεφρίτιδα, ηπατικές βλάβες, ηπατίτιδα, ηπατική κίρρωση, ίκτερο και καρκίνο.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι επίσης σημαντικές. Γεωργία, Κτηνοτροφία, Δασοπονία, Μελισσοκομία, Αλιεία: όλα αυτά τα επαγγέλματα απειλούνται με αφανισμό λόγω της εξόρυξης και έναντι κάποιων δεκάδων θέσεων εργασίας στη βαριά βιομηχανία.

Το δάσος

Για να εξορυχτεί ο χρυσός στις Σκουριές θα καταστραφούν 3.273 στρέμματα δάσους και 857 στρέμματα στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών στο ρέμα Καρατζά, στο οποίο θα ανεγερθεί το φράγμα από στείρα και απόβλητα εμπλουτισμού, ύψους 159 μέτρων, αναμένεται να «φιλοξενήσει» 23,5 εκατ. τόνους βιομηχανικών αποβλήτων εμπλουτισμού.

Το νερό

Για να προχωρήσει η εξόρυξη, θα αποστραγγιστούν14.000 στρέμματα, ενώ για να κτιστεί το εργοστάσιο απεμπλουτισμού θα πραγματοποιηθούν 9 γεωτρήσεις βάθους 740 μέτρων, αντλώντας 480 κυβικά νερού την ώρα. Σύμφωνα με τις μελέτες ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων, η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα θα πέσει κατά 600 μέτρα, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά θα ρυπανθούν με θειϊκό οξύ και βαρέα μέταλλα, ενώ η ρύπανση του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών θα είναι εκτεταμένη ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τις Σκουριές. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες (Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, Δημήτριος Ι. Στάθης, Αθανάσιος Γ. Παπαϊωάννου), η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διαταραχή του υδρολογικού ισοζυγίου της Β. Χαλκιδικής. Μάλιστα οι επιστήμονες, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως “επιστημονικά δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν μέσα σε λεκάνες απορροής, φράγματα απόθεσης αποβλήτων και πηγές εφοδιασμού με πόσιμο νερό των κατοικημένων περιοχών”.

Ο αέρας

Η καταστροφή δεν πρόκειται να περιοριστεί στη ΒΑ Χαλκιδική. Οι επιπτώσεις στον αέρα θα επεκταθούν σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα δεδομένου ότι η σκόνη από το μεταλλείο θα ανέρχεται σε 3.116τόνους/ώρα, ως εκ τούτου θα ταξιδεύει σε μεγάλες αποστάσεις, με τα αιωρούμενα σωματίδια εμπλουτισμένα σε βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα από το αρσενικό, να απειλούν την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, τονίζει:

«Αυτό που είναι συγκινητικό με τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές είναι ότι βλέπεις ολόκληρες κοινωνίες, ολόκληρα χωριά, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, την οικογενειακή τους γαλήνη και την προσωπική τους ελευθερία προκειμένου να υπερασπιστούν κοινά αγαθά. Τη γη, τον αέρα, το νερό, το δάσος. Αυτό το εκπληκτικό αρχέγονο δάσος των Σκουριών. Ολόκληρα χωριά βγαίνουν στο δρόμο και εκφράζουν την αντίθεση τους στην καταστροφή των φυσικών τους πόρων. Και αυτό μας κάνει να στηρίζουμε τον αγώνα τους και πρέπει να συνεχίζουμε όλοι να τον στηρίζουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.