Διευκρινίσεις της “European Village” σχετικά με το πρόγραμμα EVS στην βελγική CATAPA


XKxAEq63S_PL9rPSJ5uVnAyLxtrUakxNNCaU37tY-NYRSwDyGtC38q7g7tof8pUdC3L8e0I7UTHNnJCwG1GkvUSfHszhlYn7PdIZTwQi7LxU8Dd3a7SwS8XP2nBNQj5_TfUpH0n3yJzvg4A=s0-d-e1-ftΚαθώς διαπιστώσαμε ότι κυκλοφορεί είδηση με απίστευτες ανακρίβειες στο διαδίκτυο, στην τηλεοράση (με ρεπορτάζ σε δελτία ειδήσεων) ,και όχι μόνο,  θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες απλές δηλώσεις σχετικά με το θέμα.

Το Ευρωπαϊκό Χωριό είναι μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με δράση από το 2006. Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι να προσφέρουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Ένα εργαλείο που θεωρούμε ότι προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες είναι και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Νεολαία σε Δράση” χάρη στο οποίο μετακινούνται εκατοντάδες νέοι άνθρωποι κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα η αρμόδια εθνική υπηρεσία είναι το Ιδρυμα Νεολαίας και δια βίου μάθησης στην ιστοσελίδα του οποίου μπορείτε να βρείτε και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα στο Βέλγιο η βελγική CATAPA είναι μια οργάνωση η οποία ασχολείται με τις εξορυκτικές δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στις τοπικές κοινότητες. Έτσι αποφάσισε να παρατηρήσει και την περίπτωση στις Σκουριές και να αιτηθεί στην Βέλγικη εθνική υπηρεσία (καμία σχέση δηλαδή με το ελληνικό δημόσιο) για έναν νέο από την Ελλάδα για να βοηθήσει στις εγκαταστάσεις της στο Βέλγιο. Tο πρόγραμμα εγκρίθηκε και μέσω κοινού γνωστού δεχτήκαμε να ενεργήσουμε σαν φορέας αποστολής καθώς κρίναμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι αξιόλογο. Η ίδια η CATAPA προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση και βρήκε έναν νέο άνθρωπο για την θέση του εθελοντή χωρίς ούτε καν την δική μας βοήθεια και φυσικά χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή  με ανθρώπους από το κίνημα στην Χαλκιδική.(να γίνει μια μικρή σημείωση ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι που μετέφρασαν το κείμενο της πρόσκλησης από την ιστοσελίδα της βελγικής οργάνωσης μάλλον δεν ξέρουν και πολύ καλά αγγλικά καθώς ερμήνευσαν ορισμένα σημεία κυριολεκτικά όπως θέλουν).

Τέλος γίνεται μια αναφορά στο διαδίκτυο για ένα ποσό της τάξεως των 25.000 ευρώ και μια προσπάθεια σύνδεσης αυτού του ποσού με δραστηριότητες στην Χαλκιδική. Αυτό είναι το λιγότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Προφανώς κάποιο “λαγωνικό” δημοσιογράφος ανακάλυψε ότι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Χωριού εν έτει 2006 προς το Υπουργείο Εργασίας με αυτό το ποσό είχε εγκριθεί τότε!

Απλώς για την ιστορία να ειπωθεί ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Βέλγιο αναλογεί στην οργάνωσή μας ένα χρηματικό ποσό της τάξεως των 300 εώς μάξιμουμ 500 ευρώ το οποίο σχετίζεται με την προετοιμασία του εθελοντή και γενικότερων διαχειριστικών εξόδων σαν φορέας αποστολής. (τα οποία δεν έχουμε λάβει και δεν είναι και απόλυτο ότι θα τα λάβουμε).

Τα συμπεράσματα είναι μάλλον απλά.

Με εκτίμηση,


Μία απάντηση στο “Διευκρινίσεις της “European Village” σχετικά με το πρόγραμμα EVS στην βελγική CATAPA”

  1. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου (το οποίο θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του) μας πληροφόρησε ότι, στις 20-03-2013 επισκέφτηκαν την Ιερισσό 20 + 2 αναρχικοί μεταμφιεσμένοι σε Κερατιώτες με το πρόσχημα ότι ήλθαν να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της ταινίας “128 μέρες στα μπλόκα”. Στους 2 μάλιστα εξ’ αυτών (μετά από καταδίωξη της ΕΛ.ΑΣ) έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ανήκαν σε γνωστή ΜΚΟ με έδρα τα Nevis Islands. Στο ερώτημά μας σχετικώς με την πιθανολογούμενη αμοιβή των εν λόγω «ακτιβιστών/ ταξιδιωτών» η πηγής μας επιφυλάχτηκε να απαντήσει (λόγω του νόμου περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων) αλλά μας επιβεβαίωσε ότι η ημερήσια αμοιβή τους περιελάμβανε αρκετά μηδενικά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.