Ζήτησαν οι Αγιορείτες παρέμβαση Σαμαρά για τα μεταλλεία;


oros5Σύμφωνα με άρθρο του olympia.gr (εδώ), κατά την επίσημη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ιερά Κοινότητα, οι Αγιορείτες μοναχοί του έθεσαν εκτός από τα θέματα που απασχολούν το Άγιο Όρος (θεσμικό καθεστώς, λειτουργία του ΚΕΔΑΚ, συντήρηση κειμηλίων, Μονή Εσφιγμένου, Αθωνιάδα Σχολή κ.λ.π.) και το πρόβλημα των μεταλλείων στη Β. Χαλκιδική. Όπως αναφέρει το άρθρο:

“Επίσης αναφέρθηκαν στο εκρηκτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους γειτονικούς δήμους από την εγκατάσταση της εταιρίας για την εξόρυξη του χρυσού και ζήτησαν να γίνει μια νέα προσπάθεια συνενόησης με τους κατοίκους με την προσωπική του παρέμβαση“.

Και σύμφωνα με τη δήλωση του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Ευθύμη Καρανάσιου που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του (εδώ):

“(Ο Πρωθυπουργός) έδειξε το αμέριστο ενδιαφέρον του για την προ του Άθω περιοχή και τα προβλήματα που την απασχολούν. Με προσωπική του εποπτεία, σύμφωνα με σχετικές οδηγίες που δόθηκαν, όλα τα ζητήματα θα επικαιροποιηθούν και θα προωθηθούν καταλλήλως για οριστική διευθέτηση”.

Ο βουλευτής Χαλκιδικής γνωρίζει βεβαίως ότι το μείζον πρόβλημα που απασχολεί την προ του Άθω περιοχή, αυτό που τίθεται σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, δεν είναι άλλο από την επένδυση-τέρας της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. “Θα προωθηθεί καταλλήλως για οριστική διευθέτηση”; Αλήθεια; Πάντως η τελευταία “προσωπική παρέμβαση” του Πρωθυπουργού για τα μεταλλεία της Eldorado ήταν το γνωστό “με κάθε κόστος”, πριν ένα χρόνο…

Όσον αφορά τους μοναχούς, θα υπενθυμίσουμε μόνο ότι το Άγιο Όρος δεν είναι καθόλου αδιάφορο σε αυτά που συμβαίνουν στον Κάκαβο:

937 στρέμματα ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ιβήρων βρίσκονται μεταξύ των προς αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών, σύμφωνα με τη λίστα που αναρτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο Δημοτικό Κατάστημα Μ. Παναγίας. Η έκταση αυτή, τμήμα του ιδιόκτητου δάσους “Νταμπίζ” της Μονής, καταλαμβάνει τη βόρεια πλευρά του ρέματος Λοτσάνικο, όπου έχει χωροθετηθεί ο ένας από τους δυο χώρους απόθεσης τελμάτων του υποέργου «Σκουριές», με φράγμα ύψους 150 μέτρων. Στην ίδια έκταση πρόκειται να γίνει και μεγάλο τμήμα της περιμετρικής οδού πρόσβασης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των Σκουριών (δείτε τον χάρτη). Είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο κομμάτι   είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στην εταιρεία για την πραγματοποίηση της “επένδυσης” και σύμφωνα με την ΚΥΑ 201745/2011 ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ.dabiz

Στις επανειλημμένες προσπάθειες της εταιρείας (εδώ) να το αγοράσει από τη Μονή, η απάντηση ήταν σταθερά αρνητική: «Δεν υπάρχει περίπτωση να πουληθεί το δάσος και να έρθει η Μονή σε αντίθεση με τους γείτονές της». Μετά από αυτό, τα 937 στρέμματα του “Νταμπίζ” μπήκαν στον κατάλογο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, δυνατότητα που δίνει το άρθρο 128 του Μεταλλευτικού Κώδικα που θεωρεί την εκμετάλλευση μεταλλείων ως “δημοσίας ωφελείας”. Οι μοναχοί διεμήνυσαν ότι θα προσφύγουν δικαστικά κατά της απόφασης κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης (εδώ) και υπάρχουν και σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουν.

Στην εύλογη ερώτηση “πώς είναι δυνατόν να πήρε η μεγάλη επένδυση το πράσινο φως και να έχει ξεκινήσει να υλοποιείται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτό το τόσο απαραίτητο κομμάτι γης, η έλλειψη του οποίου μπορεί να ανατρέψει συνολικά τον εγκεκριμένο σχεδιασμό και να ακυρώσει τελικά το έργο;” υπάρχουν μερικές πιθανές απαντήσεις: Προχειρότητα, αλαζονεία, βεβαιότητα ότι μπορούν να εξαγοράσουν τους πάντες, βεβαιότητα ότι η ΜΠΕ θα εγκρινόταν οτιδήποτε κι αν περιείχε. Κλασική νοοτροπία αποικιοκράτη.

Η άλλη πλευρά του ρέματος Λοτσάνικο, η νότια, έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία με την απόφαση 7633/29-3-2012 του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει την αποψίλωση τμήματός της. Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν εικόνες από το ρέμα Καρατζά, όπου πρόκειται να γίνει ο πρώτος χώρος απόθεσης τελμάτων. Η κοίτη του ρέματος έχει παράνομα εκχερσωθεί, χωρίς έγκριση κατασκευής του φραγματος από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών και χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση του ρέματος, όπως απαιτεί ο νόμος αλλά και η απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mzBb730kvyw#t=12]

Για το τι θα είναι αυτά τα φράγματα στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικο όταν (και αν) κατασκευαστούν, διαβάστε: Φράγματα αποβλήτων της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές: Τεχνικά έργα ή «ατυχήματα έτοιμα να συμβούν»;


3 απαντήσεις στο “Ζήτησαν οι Αγιορείτες παρέμβαση Σαμαρά για τα μεταλλεία;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.