Στρατoνίκη 2014. Ανοχύρωτη πολιτεία


Στρατoνίκη-3

Ρήγματα, χάσματα, καθιζήσεις και σπίτια έτοιμα να πέσουν από τα καθημερινά φουρνέλα που χτυπούν κάτω από τα πόδια των ανθρώπων, κάτω από τη ζωή τους.

Κι όμως!

Η άδεια εξόρυξης κάτω από το χωριό έλεγε ότι επιτρέπεται μόνο με μετροπόντικα!

Η ανεργία όμως είναι μεγάλη και τα στόματα ερμητικά κλειστά.

Ένα χωριό γονατισμένο από την ανάγκη υποκύπτει αδιαμαρτύρητα στη προγεγραμμένη του τύχη.

Ο παλιός Ίσβορος, που σημαίνει μέρος με πηγές, έχασε τα πλούσια νερά του το 1961. Τότε ο αρχιμηχανικός της εταιρείας, ο Δαβίδ, χτύπησε για μέταλλα στις πηγές του οικισμού. Από τότε χάθηκε το αίμα του χωριού, το νερό. Οι συνέπειες φάνηκαν άμεσα και οι μεσήλικες θυμούνται ακόμα τις συγκρούσεις με τους κατοίκους του Νεοχωρίου για το νερό του Αγίου Αθανασίου.

Σήμερα ροκανίζουν και τις σάρκες του, τη γη που το στηρίζει.

Το 1804 ο Ουρκουάτ έγραφε ότι οι κάτοικοι του χωριού γνωρίζουν ότι ο πλούτος είναι έξω και όχι μέσα στη γη. Το κύριο αυτό μαντεμοχώρι ζούσε όπως και τα άλλα χωριά του «κοινού του μαδεμίου» από τη γη. Οι εξορύξεις μετάλλων γινόταν με κεντρικό σχεδιασμό από τη Πύλη με μορφή αγγαρείας. Οι κάτοικοι κέρδιζαν από τις φοροαπαλλαγές.

Οι σημερινοί τους απόγονοι αυτό το ξέχασαν. Η Στρατωνίκη έχει τη μεγαλύτερη έγγεια περιουσία στη Χαλκιδική για το πληθυσμιακό της μέγεθος. Ανάμεσα στα περιουσιακά της στοιχεία βρίσκονται μερικές από τις ποιο όμορφες παραλίες του τόπου μας, πλούσια δάση και έφορα ποτιστικά εδάφη. Όλα ανεκμετάλλευτα!

Αντ΄ αυτού βλέπουν οι Στρατωνικιώτες το χωριό τους μέρα με την ημέρα να καταστρέφεται.

Στρατωνίκη 2014!

Ανοχύρωτη πολιτεία Στρατoνίκη-2    Στρατoνίκη-6 Στρατoνίκη-7 ΣτρατoνίκηΣτρατoνίκη-4


Μία απάντηση στο “Στρατoνίκη 2014. Ανοχύρωτη πολιτεία”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.