Βουτιά στο μαύρο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα


Της Ντίνας Ιωακειμίδου από το UNFOLLOW.

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα περιγράφει το σκοτάδι που έχει τυλίξει έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας: την ελευθερία του Τύπου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 χωρών και στην προτελευταία μετά τη Βουλγαρία στην Ευρώπη.

pressΗ επιβολή του δόγματος του σοκ εκ προοιμίου δεν συμβαδίζει με τη δημοκρατία και εφόσον «η δημοσίευση είναι η ψυχή της δημοκρατίας», τότε στην καλύτερη περίπτωση χειραγωγούμε και στη χειρότερη καταργούμε τη δημοσίευση. Η έκθεση για το 2014 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιγράφει σε αδρές γραμμές το σκοτάδι το οποίο έχει τυλίξει στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας: την ελευθερία του Τύπου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε σύνολο 180 χωρών και στην προτελευταία μετά τη Βουλγαρία στην Ευρώπη. Σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε ετών η χώρα μας έκανε βουτιά πενήντα θέσεων, γεγονός που συνιστά «ιλιγγιώδη πτώση για την παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου» όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Οι ελληνικές αρχές πάντως μερίμνησαν για την επιβεβαίωση των ανησυχιών της οργάνωσης, καθώς την ημέρα ακριβώς της δημοσίευσης της έκθεσης η συνάδελφος Πόπη Χριστοδουλίδου κλήθηκε από την κρατική ασφάλεια στο πλαίσιο προανακριτικής εξέτασης που διέταξε η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών για παραβίαση άρθρων του στρατιωτικού ποινικού κώδικα. Το έγκλημα της παλαιάς και εμπειρότατης συναδέλφου ήταν ότι τεκμηρίωνε ρεπορτάζ της με στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στο οποίο βεβαίως ο καθένας έχει δυνατότητα πρόσβασης.

Πρόκειται για περιστατικό που υποδηλώνει τον πανικό της εξουσίας και τις κυβερνητικές προθέσεις παρεμπόδισης της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας. Περιστατικό που συνιστά συνέχεια της σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ και των απειλών κατά της ζωής του συντάκτη του UNFOLLOW Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε αναφορές της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η κατρακύλα της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη αποδίδεται, σύμφωνα με την οργάνωση, αφενός στο μαύρο της ΕΡΤ «που άφησε άναυδη την Ευρώπη και τον κόσμο», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς και στις επιθέσεις που «δέχονται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συχνές διαδηλώσεις πέφτοντας θύματα βίας και από την αστυνομία αλλά και από τους διαδηλωτές που τους κατηγορούν για συμπαιγνία με την κυβέρνηση». Επίσης η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, καθώς δημοσιογράφοι στοχοποιούνται ή δέχονται σωματικές επιθέσεις από μέλη και οπαδούς του συγκεκριμένου κόμματος, ενώ αυξάνονται οι απειλές κατά της ζωής τους.

Ειδικότερα ως προς την ΕΡΤ, η οργάνωση χαρακτηρίζει σημείο καμπής το κλείσιμό της τον περασμένο Ιούνιο. «Σε έναν αγώνα για περικοπές δαπανών ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη απόφαση για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την πίεση της τρόικας έκλεισε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που είχε τέσσερα κανάλια και πέντε ραδιοσταθμούς (…) ενώ υπό τη διεθνή πίεση η κυβέρνηση εν τέλει ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου κρατικού φορέα με την ονομασία ΝΕΡΙΤ».

Επίσης, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματίες που χρηματοδοτούσαν τα ΜΜΕ έχουν μεταφέρει τις επενδύσεις τους αλλού με αποτέλεσμα ο ένας οργανισμός μετά τον άλλο να ανακοινώνει απολύσεις. Έτσι πολλοί δημοσιογράφοι είναι άνεργοι ενώ πέραν των οικονομικών δυσκολιών τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν άσχημη φήμη εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων…»

Στη θλιβερή πάντως πραγματικότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα απαντά με τον δικό της τρόπο η συνάδελφος Πόπη Χριστοδουλίδου: «Αυτή η νέα άσκηση τρομοκρατίας κατά της ελεύθερης δημοσιογραφίας και εναντίον όσων δημοσιογράφων επιμένουμε να την υπηρετούμε με πολιτική θέση, άποψη και πραγματική αγωνιστική στάση ζωής (…) δεν θα περάσει… Και δεν θα περάσει γιατί στη δημοσιογραφία παραμένουμε πάντα πολλοί που δεν εξαγοραζόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε, δεν είμαστε “παπαγαλάκια”, δεν πουλάμε την πένα μας και την ψυχή μας σε καμία πολιτική εξουσία, σε κανέναν φασιστικό, παρακρατικό ή κρατικό μηχανισμό και σε κανέναν πραγματικό “τρομοκράτη”».


2 απαντήσεις στο “Βουτιά στο μαύρο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα”

  1. Τρανό παράδειγμα η Μεγάλη κατολίσθηση 1,5 εκ.τον στην Μαυροπηγη δημου Πτολεμαιδας ,που μόνο στα blog πέρασε ,λες και το θέμα αφορά μόνο 10 φίλους μου που με εμπιστοσηνει το ανάρτησαν και ανεδειξαν .. δεν υπάρχει σε κανένα έντυπο και γραπτό ΜΜΕ χιχχι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.