Δε συμμετέχει η αντιπολίτευση του Δήμου Αριστοτέλη στην “Επιτροπή παρακολούθησης των μεταλλείων”


Μιχάλης Βλαχόπουλος
επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αριστοτέλη

Ιερισσός 2/2/14

Προς τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Χ. Πάχτα

Κύριε Δήμαρχε
Σε απάντηση της με αριθ. Πρωτ. 41382 επιστολής σας ,προκειμένου να συμμετέχουμε στην επιτροπή “παρακολούθησης και ελέγχου της τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των έργων της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη”, σύμφωνα με την ΚΥΑ 332/2011 , σας γνωρίζουμε ότι:
Η παράταξη μας δεν θα συμμετάσχει στην επιτροπή αυτή με εκπροσώπους της, αφου πάγια θέση μας είναι η αντίθεση μας σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές.
Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στις Σκουριές θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην υδροφορία της περιοχής. Γι΄αυτό τον λόγο στο ψευτοδίλημμα που έβαλε έντεχνα η εταιρεία στην κοινωνία, ότι χωρίς τις Σκουριές θα σταματήσει η μεταλλευτική δραστηριότητα στο σύνολο της, απαντήσαμε ότι δεν θα πειραματιστούμε με το νερό της περιοχής μας για κανέναν λόγο.
Είμαι βέβαιος ότι και εσείς δεν θα μπαίνατε σε αυτό το δίλημμα να διαλέξτε μεταξύ του νερού και του χαλκού των Σκουριών, αν δεν σας έπειθαν τα επιχειρήματα της εταιρείας όπως έπεισαν και μερίδα της τοπικής κοινωνίας .
Τα επιχειρήματα αυτά βέβαια έπεισαν την διοίκηση λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο πειρασμός είναι μεγάλος, μεταξύ του κέρδους και της ζωής. Για μια πολυεθνική εταιρεία είναι αναμενόμενο να στηρίζει τα συμφέροντα της και να παρουσιάζει μόνο το όφελος της κοινωνίας που θα προέρθει από την προσφορά θέσεων εργασίας, υποβαθμίζοντας παράλληλα όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, γιατι αυτή η ίδια δεν θα τις υποστεί ποτέ. Για την κυβέρνηση και τα όργανα της προτεραιότητα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είναι προφανώς αυτή η ίδια η επένδυση και δυστυχώς έχει συμβιβαστεί με τις παράλληλες και αναπόφευκτες απώλειες για αναλώσιμα αγαθά όπως είναι η ζωή και η υγεία μερικών χιλιάδων πολιτών στην Βόρεια Χαλκιδική.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν Πανεπιστημιακές Σχολές, όπως τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θράκης και έγκριτοι Καθηγητές των Πανεπιστημίων αυτων, να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την σωστή εφαρμογή μεθόδων προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα, που δεν εχουν εφαρμοστεί πουθενά, όπως η αναφερόμενη μέθοδος εισπίεσης, αλλά βρίσκονται στην σφαίρα τη επιστημονικής φαντασίας .
Με την θεσμοθέτηση της επιτροπής αυτής επιχειρείται ο καθησυχασμός της κοινής γνώμης όσο αφορά την νομιμότητα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές.
Δυστυχώς όμως η νομιμότητα στην περίπτωση των Σκουριών δεν διασφαλίζει το κυριότερο αγαθό για την ζωή και την ανάπτυξη της περιοχής που είναι το νερό. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στερήσει το νερό από μια περιοχή νόμιμα.
Επομένως θα ήταν ανακόλουθο για τον συνδυασμό μας να συμμετέχουμε σε επιτροπές έλεγχου νομιμότητας δραστηριοτήτων που θεωρούμε ότι είναι καταστροφικές.

Μιχάλης Βλαχόπουλος


Μία απάντηση στο “Δε συμμετέχει η αντιπολίτευση του Δήμου Αριστοτέλη στην “Επιτροπή παρακολούθησης των μεταλλείων””

  1. Όταν δεν θέλει κάποιος να δημιουργήσει ,θέλει να θάψει …να αποσιωπήσει φτιάχνει..διορίζει .. κλίκες και της ονομάζει επιτροπές .
    Έτσι και ο αγριόγατος …Αρ.Παχτας διαβάζει καθημερινά άρθρα ,παρατηρήσεις και σχόλια του Παρατηρητηριου Μεταλλευτηκων Δραστηριοτητων ,προβοκάτορας ierissiotes.blogspot. και ……σχολιάζει στα δυο blog του Πωλητές Αριστοτέλη @,ergoliptesxalkidikis.blogspot.gr/… χιχχι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.