Διαμαρτυρίες κατά της Eldorado Gold και στη Ρουμανία


“Σεβαστείτε την ύπαρξη ή περιμένετε αντίσταση.
Κρεμνίτσα, Χαλκιδική, Κορκοέστο, Πέργαμος, Κούμτορ, Ταλβιβάαρα.
ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ”

BflD05kCAAQt3DuΑυτό είναι το πανώ που κρέμασαν χθες, 3 Φεβρουαρίου 2014, ακτιβιστές που έκαναν κατάληψη στα γραφεία της κρατικής Ρουμανικής εταιρείας Minvest Deva (σημ.: δείτε πιο κάτω) για να διαμαρτυρηθούν για την παράνομη και ανήθικη προώθηση των εξορυκτικών συμφερόντων από τις κρατικές Ρουμανικές αρχές.  Και το δεύτερο πανώ: “Η μεταλλεία με κυάνιο σημαίνει θάνατο”. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ανακοίνωσή τους η οποία καταλήγει ως εξής:

“Ζητούμε από τους πολίτες της Ρουμανίας να ενημερωθούν σωστά και να θυμηθούν τα τραγικά περιβαλλοντικά ατυχήματα του Certej το 1971 (σημ.: δείτε πιο κάτω) και της Baia Mare το 2000. Δεν θέλουμε να επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με κινήματα σε όλο τον κόσμο που παλεύουν ενάντια σε τέτοια καταστροφικά μεταλλευτικά έργα: Kremnica (Σλοβακία), Halkidiki (Ελλάδα), Corcoesto (Ισπανία), Salave Asturias (Ισπανία), Bergama (Tουρκία), Kumtor (Kιργιστάν), Talvivaara (Φινλανδία)“.

Την προηγούμενη μέρα, 2 Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι της Deva έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη τους για την έλλειψη διαφάνειας και δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται στην στην περιοχή Deva-Muncel από την εταιρεία European Goldfields Deva Ltd., θυγατρική της Εldorado Gold.

1888453_689524464433708_1862881064_n

O χρυσός της Ρουμανίας στα Μπαρμπάντος

Στη Ρουμανία, η Eldorado Gold κατέχει το 80% από ένα υπό ανάπτυξη μεταλλείο χρυσού-αργύρου (Certej) και μια σειρά από ερευνητικές άδειες (Brad, Deva and Muncel, Baita, Bolcana and Zlatna) που  απέκτησε με την απορρόφηση της European Goldfields το Φεβρουάριο 2012 (όταν πήρε και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας δηλαδή). Το υπόλοιπο 20% ανήκει στην κρατική μεταλλευτική εταιρεία  Minvest Deva η οποία κατέχει και το 19,3% του μεταλλείου της Ρόσια Μοντάνα.

gabriel10

Όλες αυτές οι περιοχές, μαζί με τη Ρόσια Μοντάνα,  βρίσκονται μέσα στο λεγόμενο “Χρυσό Τετράπλευρο”, μια έκταση 500 τετρ. χιλιομέτρων στα βουνά της Τρανσυλβανίας και συγκεκριμένα στα Όρη Απουσένι και τα “Μεταλλοφόρα (!) Όρη”. Η περιοχή έχει πολλά κοιτάσματα χρυσού τα οποία ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης ήδη από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στη Ρόσια Μοντάνα υπάρχουν Ρωμαϊκές γαλαρίες σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης οι οποίες θα καταστραφούν αν προχωρήσει τελικά το τεράστιο επιφανειακό μεταλλείο.

Από το 1995, κάτω από αδιαφανείς συνθήκες, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και έρευνας του Ρουμανικού Δημοσίου, αρχικά στη Ρόσια Μοντάνα και στη συνέχεια σε όλα τα κοιτάσματα του “χρυσού τετραπλεύρου”, περάσαν σε ημι-κρατικές εταιρείες στις οποίες τη μερίδα του λέοντος είχαν off-shore εταιρείες του γνωστού και μη εξαιρετέου Frank Timis. O Τimis στη συνέχεια “μετέφερε” το χρυσό της Ρουμανίας στα Μπαρμπάντος και την Υερσέη, ΑΚΡΙΒΩΣ όπως έκανε με το χρυσό της Ελλάδας!

Εξαιρετικές ιστορίες διαπλοκής είναι όλες αυτές με τον Frank Timis, για να πάρετε μια ιδέα δείτε εδώ και εδώ. Και επειδή δεν τα έκανε μόνο στη Ρουμανία αυτά, αλλά τα έκανε και στην Ελλάδα, έχουμε ήδη έτοιμο το σχετικό άρθρο που θα βγει εν καιρώ…

Certej-Historic-Open-PitΗ Eldorado Gold έλαβε την περιβαλλοντική άδεια για την ανάπτυξη του Certej το 2012, όμως το Σεπτέμβριο του 2012 ο Πρωθυπουργός Victor Ponta δήλωσε ότι η άδεια θα ακυρωθεί λόγω παρατυπιών στη χρήση του κυανίου. Λίγες μέρες νωρίτερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δηλώσει ότι ξεκινά “επείγουσα έρευνα” για την άδεια που είχε δοθεί στην Eldorado. Μετά το καταστροφικό ατύχημα με τα κυανιούχα τέλματα στη Baia Mare το 2000, τo Certej είναι το πρώτο μεταλλείο που αδειοδοτήθηκε για χρήση κυανίου, όμως παραμένει “κολλημένο” εδώ και δυο χρόνια. Το θηριώδες μεταλλείο της Ρόσια Μοντάνα επίσης δεν φαίνεται να προχωράει καθώς πριν από λίγες μέρες δικαστήριο ανέστειλε την έγκριση της αρχαιολογικής υπηρεσίας για το τμήμα του έργου όπου βρίσκονται οι αρχαίες Ρωμαϊκές γαλαρίες (δείτε εδώ).

Η καταστροφή του Certej, 1971

Το Certej είχε το δικό του ατύχημα με κυανιούχα τέλματα που στοιχισε τη ζωή σε 89 ανθρώπους. Στις 30 Οκτωβρίου 1971, το φράγμα της λίμνης τελμάτων του μεταλλείου έσπασε και 300.000 κ.μ. τελμάτων κατέκλυσαν την πόλη του Certej καταστρέφοντας εξαώροφα κτίρια και σπίτια, με τραγικό απολογισμό 89 νεκρούς και 76 τραυματίες (δείτε εδώ). Η κρατική επιτροπή που ερεύνησε τα αίτια του ατυχήματος το απέδωσε στην αύξηση του ύψους του φράγματος πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια. Επιβαρυντικός παράγοντας μπορεί να ήταν το ανομοιογενές περιεχόμενο της λίμνης στην οποία από το 1936 μέχρι το 1971 αποτέθηκαν υλικά διαφορετικής σύστασης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας επιφάνειας ολίσθησης.

Σοκαριστικές εικόνες της καταστροφής από εφημερίδες της εποχής υπάρχουν εδώ, μία από τις οποίες είναι αυτή:

646x404


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.