Αρχική Ενημέρωση H «Α», o Καναδός πρωθυπουργός και ο χρυσός της Χαλκιδικής!

H «Α», o Καναδός πρωθυπουργός και ο χρυσός της Χαλκιδικής!

1
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από την εφημερίδα “ΑΠΟΨΗ”

XRYSOS-31-01_Slide1Όταν ο πρωθυπουργός τού Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ανοίξει την αλληλογραφία του μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαβάσει, μεταφρασμένο βεβαίως, το δημοσίευμα της «Α» της προηγούμενης εβδομάδας (Φύλλο 611, 25/1) που αφορούσε τα μεταλλεία χρυσού τής Χαλκιδικής, τα οποία εκμεταλλεύεται η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold. Αποστολέας είναι ο Ελληνοκαναδός ομοσπονδιακός βουλευτής Τζιμ Καρυγιάννης, ο οποίος σκοπεύει να απευθυνθεί με επιστολή του και στον Έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίο επίσης θα επισημάνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο κ. Καρυγιάννης θέτει στον κ. Χάρπερ και στον Αντώνη Σαμαρά το θέμα των χορηγιών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σε θεσμικά κρατικά όργανα, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και ο δήμος Αριστοτέλη, και καλεί τις αρμόδιες καναδικές Αρχές σε διερεύνηση της νομιμότητας των συγκεκριμένων ενεργειών της. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η οικογένεια του κ. Καρυγιάννη μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1966, όταν εκείνος ήταν 11 χρόνων. Τον Μάιο, μάλιστα, του 2011 επανεκλέχθηκε για όγδοη συνεχόμενη φορά, με την πρώτη εκλογή του να πηγαίνει πίσω στο 1988.

Ο ίδιος, όμως, δεν ξεχνά την πατρίδα των γονιών του κι αυτή που πέρασε την παιδική του ηλικία. Για την προσφορά του, άλλωστε, στην Ελλάδα τιμήθηκε το 1999 από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με το παράσημο τού Τάγματος του Φοίνικος. Σήμερα συμπαρίσταται στον αγώνα των κατοίκων τής Χαλκιδικής. Στην ιστοσελίδα του (www.karygiannis.net/eldorado) ο καθένας μπορεί να βάλει την ηλεκτρονική υπογραφή του σε αίτημα που απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στους πρωθυπουργούς τής Ελλάδας και του Καναδά, με το οποίο τους καλούν να απαιτήσουν από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και τη μητρική Eldorado Gold να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή στη Χαλκιδική.

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά»

Ο κ. Καρυγιάννης έχει διαμορφώσει προσωπική εικόνα από τα όσα διαδραματίζονται στη Χαλκιδική. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε επισκεφθεί τις Σκουριές και τον περασμένο Ιούλιο και είχε εξοργιστεί, όπως δηλώνει στη συνέντευξή του στην «Α», από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές και τους υπευθύνους τής εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ είχε λάβει προσωπική διαβεβαίωση από τον Καναδό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, πως θα του επιτρεπόταν η είσοδος στις εγκαταστάσεις, παραλίγο να πέσει θύμα επίθεσης από σεκιουριτά. Τότε είχε δηλώσει μειωμένος ως Έλληνας από αυτήν τη συμπεριφορά.

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Πραγματοποιείται μια οικολογική καταστροφή. Ναι μεν η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα επαναφέρει τη δασική περιοχή στην προηγούμενη κατάσταση, αλλά αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Δεν έχω δει γραπτώς, άλλωστε, μια τέτοια δέσμευση ούτε κάποια γραπτή εγγύηση πως, αν για όποιο λόγο πέσει έξω, η εταιρεία οφείλει να μην αφήσει πίσω της μια κατεστραμμένη περιοχή», υπογραμμίζει ο κ. Καρυγιάννης.

Ο Ελληνοκαναδός βουλευτής, μάλιστα, μας ενημερώνει πως η Eldorado Gold αντιμετωπίζει προβλήματα και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται: «Αν οι μέτοχοί της στον Καναδά ήξεραν αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, όπως οι χορηγίες στην Ελληνική Αστυνομία και στον δήμο Αριστοτέλη, το λιγότερο θα ανησυχούσαν. Έχω μιλήσει και με Κινέζους υπευθύνους ορυχείων και μου έχουν πει πως δεν είναι και πολύ ευχαριστημένοι από την Eldorado. Έχουν σταλεί, επίσης, χιλιάδες mail στον πρωθυπουργό τού Καναδά και της Ελλάδας καθώς και στην εταιρεία, αλλά χωρίς ανταπόκριση».

Ευρωβουλευτές Vs ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Ο κ. Καρυγιάννης, πάντως, δεν είναι ο μοναδικός αξιωματούχος άλλης χώρας ο οποίος έχει επισκεφτεί τις Σκουριές κι έχει σχηματίσει αρνητική εντύπωση για την επένδυση. Σε αυτήν τη «συνομοταξία» συμπεριλαμβάνεται και η ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, η οποία έχει βρεθεί στην περιοχή περισσότερες από μία φορές. Μιλώντας στην «Α», τονίζει πως από την προσωπική της εμπειρία γνωρίζει ότι απαιτείται μεγάλο πάθος κι αντοχή ώστε να πετύχει μια διαμαρτυρία απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο: «Με την ευκαιρία τής συνάντησής μου με τον κ. Σαμαρά, τον προσκάλεσα να επισκεφθεί τις Σκουριές μαζί μου, να δει από κοντά το όμορφο δάσος και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος μιας πιθανής καταστροφής του. Ακόμα περιμένω να αποδεχθεί την πρόσκλησή μου», προσθέτει με υπαινιγμό η κα Χαρμς.

Ο Ιρλανδός αριστερός ευρωβουλευτής Πολ Μέρφι, πάλι, δεν είχε μέχρι στιγμής την ευκαιρία να επισκεφτεί τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, μολονότι συμπαρίσταται και βρίσκεται σε επαφή με τους αντιδρώντες στην επένδυση κι έχει βρεθεί στη χώρα μας αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τού ελληνικού λαού κατά τής τρόικας. Σε επικοινωνία του με την «Α» μας ενημερώνει ωστόσο πως έχει θέσει επανειλημμένως το ζήτημα στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεσμεύεται, μάλιστα, πως θα το ξαναθέσει με την πρώτη ευκαιρία.

ΕΛ.ΑΣ.: « Αποδεχθήκαμε την δωρεά»

Στο προηγούμενο φύλλο της η «Α» είχε αναφερθεί και σε ερώτηση 25 βουλευτών τού ΣΥΡΙΖΑ για χορηγίες τής ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην ΕΛ.ΑΣ. Στην απάντησή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, παραδέχεται τόσο την ύπαρξη χορηγιών όσο και το ότι η αποδοχή τους δεν εστάλη προς έγκριση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με το αιτιολογικό πως αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους βουλευτές πως η εταιρεία προέβη σε δωρεά 1.000 λίτρων βενζίνης για τις ανάγκες κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων τής Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής, καθώς και στη δωρεάν αποκατάσταση δύο υπηρεσιακών οχημάτων της ίδιας Διεύθυνσης.

Ο υπουργός κάνει λόγο για περιορισμένου ύψους δωρεά κι έτσι είναι, αν συγκριθεί με το κόστος για την ΕΛ.ΑΣ. της φύλαξης των εγκαταστάσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. «Η δραστηριότητα του Σώματος υπαγορεύεται από την κατά νόμο αποστολή του και η επέμβασή του λαμβάνει χώρα σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση αδιακρίτως και με μόνο γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας», υποστηρίζει ο κ. Δένδιας.

Κατερίνα Ιγγλέζη (βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ): «Οικονομικό σκάνδαλο εθνικής εμβέλειας»

«Η παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και η έγκριση του εξορυκτικού σχεδίου τής ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν είναι μόνο μια άμεση απειλή για το φυσικό, πολιτισμικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Είναι κι ένα οικονομικό σκάνδαλο εθνικής εμβέλειας. Η εταιρία παρανομεί και παραβιάζει κανονισμούς και όρους κατ’ εξακολούθηση. Συνεχίζει, βεβαίως, να βρίσκεται στο απυρόβλητο». Η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη δε «μασά» τα λόγια της σε συνομιλία της με την «Α».

Η ίδια, μάλιστα, επισημαίνει με νόημα πως με βάση τη λογική οι εταιρίες που δεν έχουν άμεσους καταναλωτές σε μια αγορά, όπως οι εξορυκτικές, δεν ξοδεύουν χρήματα για διαφήμιση. Παρατηρεί, ωστόσο, πως είναι συνήθης πρακτική για εταιρίες που δεν έχουν την κοινωνική συναίνεση στις δραστηριότητές τους να προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μέσω ακριβοπληρωμένων διαφημιστικών καταχωρήσεων σε Μ.Μ.Ε. ώστε να εξαγοράσουν τη σιωπή ή συναίνεση των διαμορφωτών τής κοινής γνώμης. «Άλλωστε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ πριν απευθυνθεί στο ευρύ κοινό προσπάθησε να εξαγοράσει συνειδήσεις και στην τοπική κοινωνία», υπογραμμίζει η κα Ιγγλέζη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής θεωρεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα τις χορηγίες στην ΕΛ.ΑΣ, η οποία οφείλει να είναι ανεξάρτητη, αυτόνομη κι αντικειμενική: «Δεν ισχυρίζομαι πως επιδεικνύει επιλεκτική εφαρμογή τής νομιμότητας, λόγω της οικονομικής και υλικοτεχνικής υποδομής που της χορηγεί η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Αυτό θα το έκανε ούτως ή άλλως στο πλαίσιο της φιλοσοφίας τής πολιτικής της ηγεσίας “επενδύσεις με κάθε κόστος”. Γίνεται όμως εξαιρετικώς προκλητικό κι ανήθικο όταν η ΕΛ.ΑΣ. παραβλέπει παρανομίες, προστατεύει τις εγκαταστάσεις και κυνηγά ειρηνικούς διαδηλωτές με καύσιμα χαρισμένα από την εταιρία».

Παραλλήλως, η κα Ιγγλέζη αναφέρεται και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία αναγνώρισε ότι οι όροι τής μεταβίβασης αποτελούν κρατική ενίσχυση, ενώ το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε κατά αυτής πριν καν το κάνει η εταιρία. Κατά την ίδια, αν και μετά από την τελεσιδικία τής υπόθεσης Δημόσιο κι εταιρία ισχυρίζονται πως τα 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ έχουν ανακτηθεί, αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος από τη μια κλέβει από τους πολίτες και τις κοινωνικές δομές και το τελευταίο ευρώ κι από την άλλη κάνει ό, τι μπορεί για να μη λάβει εκατομμύρια από τον επενδυτή.

«Διωκτικές, διοικητικές κι ελεγκτικές αρχές αντιμετωπίζουν με απίστευτη κωλυσιεργία τις πολυάριθμες και τεκμηριωμένες καταγγελίες. Δεν είναι μόνο το επενδυτικό σχέδιο. Είναι πολλές παραβιάσεις των Περιβαλλοντικών Όρων, νόμων και νομολογιών. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται ασήμαντο, για παράδειγμα, πως η εταιρία προβαίνει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις σε ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπεται, αλλά για τους ανθρώπους που υδροδοτούνται από αυτά, τα ρέματα είναι θέμα ζωής και θανάτου. Στο ρέμα Καρατζά, για παράδειγμα, η καταστροφή είναι ήδη ανυπολόγιστη: Αποψίλωση, μορφοποίηση του ανάγλυφου, γεωτρήσεις, ρύπανση των νερών. Παρόμοια εικόνα αντικρίζει κανείς και στις Σκουριές. Τα σημεία επέμβασης μοιάζουν με σεληνιακά τοπία. Το ανάγλυφο έχει υποστεί εκτεταμένη αλλοίωση λόγω των εργασιών οδοποιίας και η αποψίλωση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο», συμπληρώνει αιχμηρά η κα Ιγγλέζη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η τεράστια ανακατανομή γίνεται με το μηχανισμό λεηλασίας του δημόσιου πλούτου. Η λεηλασία αυτή έχει πολλαπλές μορφές. Αφενός άμεσες, όπως υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις κατά την αγορά δημόσιας περιουσίας Παραδείγματα : Στη Χαλκιδική (Σκουριές), μία από τις ακριβότερες περιοχές της ΕΕ, η δημόσια γη (μαζί με τον χρυσό) πουλήθηκε με 32 ευρώ το στρέμμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.