Μαύρες μέρες στη Μαυροπηγή


Από την Εφημερίδα των Συντακτών. Οι φωτογραφίες από την πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής είναι από το antinews.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Με επιστολή τους προς την Πολιτική Προστασία το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ, «Σπάρτακος», ζητά την επίσπευση της μετεγκατάστασης του χωριού λόγω των συνεχόμενων κατολισθήσεων από τη δραστηριότητα της εταιρείας στα ορυχεία της περιοχής

 Του Νίκου Φωτόπουλου

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία και τη ζωή τους επισημαίνει, σε επιστολή που απέστειλε προς την Πολιτική Προστασία, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ, «Σπάρτακος», προκειμένου να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση του χωριού μετά την πρόσφατη κατολίσθηση.

«Στόχος είναι να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους που ελλοχεύουν και απειλούν τις ζωές των κατοίκων του οικισμού της Μαυροπηγής καθώς και των εργαζομένων στο ορυχείο εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΔΕΗ», αναφέρουν. Την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση λόγω των εργασιών, η τέταρτη σε χρονικό διάστημα τριών ετών, στο ορυχείο Μαυροπηγής. Ευτυχώς οι απώλειες περιορίστηκαν μόνο στον εξοπλισμό της ΔΕΗ.

Αποτράπηκαν τα χειρότερα

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι, μέχρι τώρα, τα χειρότερα αποτράπηκαν χάρη στη στενή παρακολούθηση του φαινομένου της μετακίνησης μαζών με τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και κυρίως χάρη στην ευσυνειδησία και την κατάρτιση του προσωπικού, υποστηρίζει ο «Σπάρτακος».

 Το ορυχείο Μαυροπηγής λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στα όρια ασφαλείας που θέτει ο Μεταλλευτικός Κανονισμός, όπως υποστηρίζουν, και ζητούν να δοθεί η αρμόζουσα βαρύτητα και να επιταχυνθεί η πορεία υλοποίησης της μετεγκατάστασης του οικισμού.

 Αναφέρουν, δε, ότι «ενώ η απαλλοτρίωση κηρύχθηκε με το ΦΕΚ 234/14.9.2011, συντελέσθηκε με τα ΦΕΚ 260/15.7.2013 και ΦΕΚ 369/21.10.2013. Ενώ έχουν κατατεθεί τα προβλεπόμενα ποσά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί στα απαλλοτριωμένα ακίνητα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το έργο της εξόρυξης, κάνοντας περισσότερο ορατούς και τους κινδύνους μιας κατολίσθησης καθώς δεν υπάρχουν προπορείες στις υπερκείμενες τομές… Οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής είναι οι μόνοι που δεν έχουν καμία ευθύνη. Απεναντίας, είναι αυτοί που επιδεικνύουν ηρωική ανοχή και συνεχίζουν να δίνουν τα υπάρχοντά τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας ζήτημα οι υπηρεσίες να ασκήσουν πιέσεις –στο μέτρο του δυνατού– έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης των χρημάτων στους δικαιούχους για να μπορέσουν να απομακρυνθούν», καταλήγει η επιστολή του σωματείου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


8 απαντήσεις στο “Μαύρες μέρες στη Μαυροπηγή”

  1. ποιος είναι ο λόγος που τόσο βιάζονται

    Την επίταξη έκτασης 391.900 τ.μ. της ΟΠΚ2 αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στις κτηματικές περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων, Ποντοκώμης της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης και Κομάνου και Μαυροπηγής της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας, αποφάσισε, ΟΜΟΦΩΝΑ, στη συνεδρίαση στις 28/01, το Δ.Σ. της ΔΕΗ :
    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να προχωρήσει κατεπειγόντως η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης για την επίταξη έκτασης 391.900 τ.μ. της ΟΠΚ2 απαλλοτρίωσης, της οποίας η κήρυξη δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθ. ΦΕΚ 133/18.4.2013. Η έκταση αφορά στο σύνολο των αγροτεμαχίων του κτηματολογικού διαγράμματος της ΟΠΚ2 απαλλοτρίωσης και βρίσκεται στις κτηματικές περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων, Ποντοκώμης της Δημοτικής Ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης και Κομάνου και Μαυροπηγής της Δημοτικής Ενότητας Πτολεμαΐδας του Δήμου Εορδαίας.
    kozan.gr
    – See more at: http://www.kozan.gr/?p=142410#sthash.5MaWHWT5.dpuf

  2. Για να μην δώσουν να καταλάβει ο λαός ότι ο λιγνίτης δυστυχώς ως μη ανανεώσιμη πυγή ενεργείας …. τελείωσε οριστικά ο ΓΑΠ “ανακάλυψε” το 2005 την κατασκευή και ανέγερση τις 5 μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας .Τώρα καταλάβατε την μπαμπεσιά του συστήματος “εξουσίας”που κυβερνά την χώρα

  3. -Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε 15.1.2014 το πρωί στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ(Πτολεμαΐδα) η οποία «ταΐζει» με πρώτη ύλη (λιγνίτη) τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Πτολεμαΐδα, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό συμβάν.
    Συγκεκριμένα στους εκσκαφείς 2Β και 4, ενώ από τύχη δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι που βρισκόταν κοντά στο σημείο της κατολίσθησης.

    Σύμφωνα με τον ορυχειάρχη Αντώνη Τσαλίδη «παρά το γεγονός ότι η μάζα της κατολίσθησης ήταν πολύ μεγάλη, εκτιμάται ότι αγγίζει ίσως τις 400.000 τόνους χώματος, προκλήθηκαν ζημίες μονάχα στον ταινιοδρομικό εξοπλισμό (ταινιόδρομο) του συγκεκριμένου κλάδου εκσκαφής». Σύμφωνα με του ειδικούς «το φαινόμενο οφείλεται καθαρά σε γεωλογικούς λόγους και όχι στον καιρό» και το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος» σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής, αναφέρει:
    «Την ανοχή του φαίνεται πως επέδειξε για μία ακόμα φορά ο παράγοντας τύχη και –ευτυχώς- δεν θρηνήσαμε θύματα κατά τη διάρκεια της σημαντικής, κατολίσθησης που σημειώθηκε νωρίτερα στο Ορυχείο Μαυροπηγής.”

    Όπως τονίζουν ειδικοί σε τέτοια θέματα, ότι «καμιά κατολίσθηση δεν εκδηλώνεται στιγμιαία. Χρειάζεται χρόνο. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα σημάδια στην επιφάνεια του συγκεκριμένου τμήματος του ορυχείου, έδειχναν εδώ και καιρό (δορυφορικές μετρήσεις, κλεισιόμετρα, κ.λ.π.) το πρόβλημα»

    Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα; Ότι είναι λίαν αμφίβολο –για να μην πει κανείς αδύνατον- να επαναλειτουργήσει αυτό το κομμάτι του ορυχείου. Κατά συνέπεια, η παραγωγή ηλεκτρενέργειας στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η τροφοδοσία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Καρδιάς, θα στερηθεί πολύτιμων πρώτων υλών. Η ζημιά που προκλήθηκε δηλαδή, εκτός των δύο κατεστραμμένων ταινιοδρόμων (πάνω σε αυτούς μεταφέρεται η εξορυγμένη πρώτη ύλη), είναι ανυπολόγιστη, λοιπόν, για αμέλεια ή για κατάσταση διάλυσης της ΔΕΗ; Αν ναι, σε αυτή την περίπτωση, κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο. Να σημειωθεί πάντως, ότι τα προβλήματα στην «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας και ειδικότερα στην Μαυροπηγή δεν είναι σημερινά. Έχουν ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του 1990, εντάθηκαν ιδιαίτερα από το 2000 και μετά και τώρα κορυφώνονται.

    θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και επίκαιρο να θέσω μια σειρά από ερωτήματα τα οποία χρήζουν αξιόπιστων και πειστικών απαντήσεων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τις Υπηρεσίες.

    -Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan)1995;
    -Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο;
    -Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;
    -Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;
    -Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;

    -Να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση
    -Τέλος τι λέει η ΔΕΗ για την κατολίσθηση. Ποίο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής;…. Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις;…

  4. Και νέα κατολίσθηση στην Μαυροπηγη πριν μια εβδομάδα στις ταινίες 4,5 κανένας δεν μιλά είδατε καμιά ανακοίνωση της ΔΕΗ ???????
    Και για ενημέρωση σας η σχέση εκμετάλλευσης στο νεο Ορυχείο Καρδιάς 1:28 σχετο τρελάδικο είναι…

  5. Και τώρα που κλείνει και η Χαλυβουργική, θέλω να δω πως θα κρατηθούν σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες βάσης, πως θα έχει ρεύμα ο κοινός θνητός και πόσο θα το πληρώνει, αφού θα προέρχεται από ηλεκτροπαραγωγή “βάσης” από ΦΑ της ΔΕΗ, ή ιδιωτών. (Απλό spiral..)

    http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2014/02/blog-post_1912.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.