Αγώνας ζωής απέναντι στον φόβο


Tης Μαρίας Αμπατζή

DSC_0477Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής από τη Διανομαρχιακή Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού με θέμα “Ποινικοποίηση του αγώνα ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού”. Ομιλητές ήταν ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος, ο δικηγόρος των διωκόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής Γιώργος Κυρίτσης και ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ένας φίλος της Θράκης και του αγώνα κατά του χρυσού.

Αποκαλυπτικοί και οι τρεις ομιλητές, αξίζει να σταθούμε σε κάποια σημεία από τις τοποθετήσεις τους. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε αρχικά ότι η δράση της El Dorado εμπλέκεται με το πολιτικό σύστημα της χώρας, ότι έγινε προσπάθεια να θεωρηθεί τρομοκρατική η προσπάθεια επιβίωσης των κατοίκων στις Σκουριές κι έχει ενορχηστρωθεί από ΜΜΕ. Αναφέρθηκε στα συγκροτήματα Λαμπράκη και Ψυχάρη και στην παραδοχή ότι δύο τουλάχιστον εκπομπές χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ελληνικός Χρυσός.

Επικέντρωσε στο αίσθημα φόβου που επιχειρείται να δημιουργηθεί με την ωμή βία στις Σκουριές εξηγώντας ότι «το μοναδικό όπλο που έμεινε στους κυβερνώντες είναι το αίσθημα Φόβου. Αντίδοτο απέναντι στον φόβο η ελπίδα και η συλλογικότητα». Ο κ. Κατρούγκαλος προσέγγισε νομικά το θέμα λέγοντας ότι το σύνταγμα προστατεύει το περιβάλλον, το δικαίωμα στο περιβάλλον πρέπει να σταθμίζεται και από άλλα δικαιώματα όπως αυτό της εργασίας «χωρίς όμως να θίγεται το δικαίωμα στο περιβάλλον».

Σημείωσε δε ότι η αντίσταση απέναντι στην αδικία είναι βασική ηθική και πολιτική επιταγή. «Το σύνταγμα επιτρέπει την πολιτική ανυπακοή όταν περάσουν νόμοι που είναι αντίθετοι στο σύνταγμα», είπε για τις Σκουριές όπου ο μόνος τρόπος εξόρυξης είναι με το να «στύψουν» ολόκληρα βουνά. Εξήγησε ότι τα στοιχεία δεν ήταν εις βάρος των φιλήσυχων κατοίκων στις Σκουριές κι επιπλέον οι συλλήψεις δεν γίνονται τα ξημερώματα, μόνο που αυτό συνέβη για να προκληθεί ο Φόβος! Πρόσθεσε ότι παρόλο που το άρθρο 19 προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών γίνονται παρακολουθήσεις και στη συνέχεια αφού επανέλαβε ότι η συλλογική δράση είναι το όπλο απέναντι στον Φόβο παρέπεμψε στο ρωμαϊκό ρητό «τα δικαιώματα υπάρχουν μόνο γι’ αυτούς που επαγρυπνούν γι’ αυτά».

«Όχι μόνο δεν υπάρχει ταυτότητα των δύο άκρων αλλά εμείς και η Χρυσή Αυγή βρισκόμαστε στα δύο άκρα δύο αντίθετων πόλων» είπε χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος συνταγματολόγος για την υπόθεση Σκουριές.

Ο κ. Κυρίτσης με τη σειρά του έχοντας ζήσει από κοντά τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής είπε ότι στη Χαλκιδική γίνεται ένας αγώνας ύπαρξης ζωής, για να μην χαθούν κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών. «Η λειτουργία θεσμών δικαιοσύνης υπακούει καθημερινά στα πολύ συγκεκριμένα πλαίσια πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Όλα τα είδη των εξουσιών συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους με υπόγειους δεσμούς» είπε ενημερώνοντας ότι οι σχηματισθείσες δικογραφίες είναι πάνω από 30 και ως ύποπτοι φέρονται περισσότεροι από 350 κάτοικοι. «Έχουμε μια σειρά έκνομων ενεργειών που στοχεύουν να φοβίσουν τον κόσμο και να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι αντιμετώπισαν φαινόμενα που μόνο ο Φώσκολος θα μπορούσε να φανταστεί σε ταινία! «Επί 24ωρα ψάχναμε κατοίκους της Χαλκιδικής που βρίσκονταν στα υπόγεια της ασφάλειας Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής κι επέβαλαν την απομάκρυνση του νομικού συμπαραστάτη τουλάχιστον στα 500 μέτρα».

Στη συνέχεια ο κ. Κυρίτσης έθεσε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα. Έχουν απευθύνει ερώτημα προς τον Άρειο Πάγο για ποιο λόγο δεν έχει καταστραφεί γενετικό υλικό 150 κατοίκων ένα χρόνο μετά, πού βρίσκεται αυτό και πού θα χρησιμοποιηθεί. Μίλησε για βιομηχανία διώξεων και κατασκευασμένα κατηγορητήρια. Ανέφερε βέβαια ότι η μεγάλη συμμετοχή κόσμου τόσο στη Θεσσαλονίκη με 30.000 άτομα όσο και στις συναυλίες για τη στήριξη των αγώνων της Χαλκιδικής «τους ανάγκασαν να πάμε σε ακροατήρια και να λειτουργήσουν οι θεσμοί της δικαιοσύνης».

Ο Τόλης Παπαγεωργίου με 17 χρόνια εμπειρίας στον αγώνα κατά του χρυσού μίλησε για διώξεις αλλά και αγώνες των κατοίκων λέγοντας ότι «τα γυναικόπαιδα της Ολυμπιάδας είχαν σαν σύνθημα το άρθρο 24». Μίλησε για δικογραφίες 3.600 σελίδων που συνοδεύονται από 30 dvd και στη συνέχεια πέρασε σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή όπως είναι αυτό της υδροδότησης την οποία έπληξε το φαινόμενο της όξινης απορροής στο ρέμα του Καρατζά, «ένα ρέμα χωρίς σταγόνα νερό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι και στο ρέμα Λοτσάνικο ξεκινούν πλέον εργασίας παρά το ότι είναι ιδιοκτησία της Μονής Ιβήρων.

Η απάντηση της πολιτείας στο πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής είναι η κατασκευή ενός φράγματος 54 εκ. ευρώ στα Πετρένια «για να μας δίνουν να πίνουμε τα λύματα», όπως είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας «τα περιθώριά μας για επιβίωση γίνονται περιορισμένα». Η απάντηση σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου είναι το να παλεύουν επί χρόνια με όλα τα μέσα που δίνει ο νόμος.


3 απαντήσεις στο “Αγώνας ζωής απέναντι στον φόβο”

  1. το Συνταγμα στο άρθρο 106 για το κράτος και την εθνική οικονομία , στην παράγραφο 2 και 3 , λέει ότι η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας, κι ότι με την επιφύλαξη της προστασίας που παρέχεται από το άρθρο 107, ως προς την επανεξαγωγή των κεφαλαίων εξωτερικού, μπορεί να ρυθμίζονται με νόμο τα σχετικά με την εξαγορά επιχειρήσεων είτε με αναγκαστική συμμετοχή σε αυτές του κράτους ή άλλων δημοσίων φορέων, εφόσον οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν χαρακτήρα μονοπωλίου ή ζωτική σημασία για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου ή έχουν ως κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο…..και αυτοί στου κουφού την πόρτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.