Ξεκινούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το φράγμα “Πετρένια” Γοματίου. Επιβεβαιώνεται ο θάνατος των νερών του Κακάβου


Εδώ και δύο μήνες έχουν διαβιβαστεί στο Δασαρχείο Αρναίας οι πίνακες αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εκτάσεων στην περιοχή Γοματίου και Δεβελικίου του Δήμου Αριστοτέλη για την κατασκευή του φράγματος “Πετρένια”. Τα τεύχη δημοπράτησης έχουν ήδη ολοκληρωθεί και το έργο είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Στο φράγμα αυτό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στις 7-7-2010 εδώ, στις 6-9-2010 εδώ και στις 9-10-2010 εδώ. Από τότε τονίζαμε ότι η σκοπιμότητα του έργου αυτού είναι η προώθηση των σχεδιασμών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Το φράγμα στην Πετρένια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Επένδυση-Μαμούθ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ γιατί προορίζεται να υδροδοτήσει την προ του Άθω περιοχή και τη Μ. Παναγία που προβλέπεται ότι θα χάσουν τα νερά τους όταν γίνει το μεταλλείο των Σκουριών.

Για τις δηλώσεις και αναρτήσεις μας αυτές, το “Παρατηρητήριο” και ειδικά ο Τόλης Παπαγεωργίου δεχθήκαμε σφοδρές επιθέσεις ως “ψεύτες” από τον Χρήστο Πάχτα και  τους υποστηρικτές της “χρυσής επένδυσης”. Το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα του οργάνου της εταιρείας “Πολίτες Αριστοτέλη” της 29-11-2013 είναι χαρακτηριστικό: “ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΘΑ… ΧΑΘΕΙ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ” (εδώ). Σύμφωνα με απόσπασμα από τη ΜΠΕ της εταιρείας που περιλαμβάνεται στο άρθρο:

“13 εκ. κυβικά μέτρα νερού από την ευρύτερη περιοχή των Σκουριών καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα. Για τη δραστηριότητα στις Σκουριές θα χρησιμοποιηθούν 2 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Για την ύδρευση της περιοχής χρησιμοποιούνται 0,5 εκ. κυβικά μέτρα. Επομένως, ακόμα και κατά τη διάρκεια της μεταλλευτικής δραστηριότητας, 10,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού θα εξακολουθούν να καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.”!

Στην πραγματικότητα για την ύδρευση της περιοχής απαιτούνται 1 εκατ. κ.μ. Εαν λοιπόν υπάρχει τέτοια περίσσεια υδατικών πόρων, ποια η αναγκαιότητα κατασκευής ενός τέτοιου πανάκριβου έργου όπως η “Πετρένια”;

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της “Πετρένιας” (Ιούλιος 2009) αναφέρει:

“Σκοπός των εξεταζόμενων έργων είναι να καλυφθεί μέχρι το έτος-στόχο 2050 το έλλειμμα σε νερό ύδρευσης (της τάξεως των 1.645.000 κ.μ/έτος) το οποίο αφορά σε συνολικό πραγματικό πληθυσμό σήμερα της τάξεως των 10.000 μόνιμων, 1.500 εποχιακών κατοίκων, καθώς επίσης και επιχειρήσεων που διαθέτουν 9.000 κλίνες τουριστικών καταλυμμάτων” (παρ. 2.3).

“Στόχος των εξεταζόμενων έργων είναι η παροχή καλής ποιότητας νερού για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών (πρώην) Δήμου Παναγίας Γομάτι, Μ. Παναγία, Δεβελίκι, Πύργος και (πρώην) Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου Ιερισσός, Αμμουλιανή, Νέα Ρόδα, Ξηροποτάμι, Ουρανούπολη και Στρατώνι” (παρ. 3.3).

Εαν χάνονται “ανεκμετάλλευτα” 10.500.000 κ.μ. καθαρού νερού το χρόνο, ποιος ο λόγος κατασκευής ενός φράγματος για να συλλεχθούν μόλις 1.645.000 κ.μ. νερού αμφίβολης ποιότητας;

Πώς απέκτησε “έλλειμμα σε νερό ύδρευσης” μια περιοχή που μέχρι σήμερα είχε υπερεπάρκεια νερού, κατευθείαν από τον Κάκαβο;

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν γίνει το μεταλλείο στις Σκουριές, το φράγμα “Πετρένια” είναι ένα άχρηστο έργο. Από το 2006, το σύνολο της υδροδότησης του πρώην Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου διασφαλίζεται με υπερεπάρκεια και με άριστης ποιότητας νερό για τις επόμενες πολλές δεκαετίες από τα νερά του κάμπου Κρυονερίου, σε απόσταση μόλις 6 χλμ από την Ιερισσό. Τα νερά αυτά προέρχονται από τη λεκάνη απορροής του Ασπρόλακκα, δηλαδή από τα μεγάλα ρέματα της περιοχής των Σκουριών.

Και ιδού η αναγκαιότητα του φράγματος “Πετρένια”: τα δυο ρέματα συνεχούς ροής Καρατζάς και Λοτσάνικο, δυο από τους βασικούς τροφοδότες του κάμπου Κρυονερίου προκειται να καταργηθούν και να μετατραπούν σε τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις στα ποτάμια συστήματα της περιοχής των Σκουριών και από την άντληση για τον καταβιβασμό της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα ώστε να δημιουργηθούν “στεγνές” συνθήκες εργασίας στο μεταλλείο. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (σχήμα 7.10.3-1, σελ. 7.10-31) για να γίνει δυνατή η εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα πρέπει ο υπόγειος υδροφορέας να καταβιβαστεί κατά πολλές εκατοντάδες μέτρα, μέχρι τη στάθμη -130 από το +480 που είναι σήμερα, δηλαδή να στραγγίσει όλο το βουνό!

Σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία της ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ σε ότι αφορά της επιπτώσεις της αποστράγγισης του Κακάβου στους υδατικούς πόρους της περιοχής έχουν εκφράσει: α) ο καθηγητής υδραυλικής υπογείων νερών του Α.Π.Θ. Διαμαντής Καραμούζης που με τους συνεργάτες του έχει συντάξει σχεδόν το σύνολο των μελετών για τα νερά της Χαλκιδικής, καθώς και την αρχική μελέτη της “Πετρένιας” (δείτε εδώ) β) η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. (εδώ) και γ) το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας (εδώ και εδώ).

 Το πρώτο θύμα της αποστράγγισης του βουνού θα είναι οι γεωτρήσεις ύδρευσης των γύρω χωριών και ειδικά της Μεγάλης Παναγίας. Η Μεγάλη Παναγία μέχρι το 1999 είχε υπερεπαρκή υδροδότηση με νερό άριστης ποιότητας από υδρογεωτρήσεις τροφοδοτούμενες από τα νερά των Σκουριών. Η “ερευνητική στοά” της TVX στις Σκουριές που αποπερατώθηκε το 1998 μαστεύει την υδροφορία των γεωτρήσεων που την υδροδοτούσαν. Έτσι το χωριό κατέληξε στη θλιβερή κατάσταση να γίνεται έκκληση στους κατοίκους για δραστικό περιορισμο της κατανάλωσης τη θερινή περίοδο. Η ποιότητα του νερού είναι τέτοια που απαιτεί έργα φιλτραρίσματος κόστους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να γίνει ανεκτή. Στην τελευταία ΜΠΕ της “Πετρένιας” του 2009, ο ταμιευτήρας νερού μεγαλώνει σε σύγκριση με την αρχική μελέτη ώστε να υδροδοτηθεί από εκεί και η Μεγάλη Παναγία, μέσω καταθλιπτικού αγωγού μήκους 22 χλμ από το υψόμετρο +23 στο υψόμετρο +550!

Το υπέρογκο κόστος κατασκευής του φράγματος “Πετρένια”θα πληρωθεί κατά κύριο λόγο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Κατά την ΜΠΕ του έργου παρ. 3.5: “Ο συνολικός προϋπολογισμός έργων που εξετάζονται στην παρούσα εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των € 30.000.000 (τιμές 2009)”.

Στα “εξεταζόμενα στην παρούσα” έργα δεν περιλαμβάνονται τα έργα υδροδότησης της Μεγάλης Παναγίας, δηλαδή ο καταθλιπτικός αγωγός και η δεξαμενή νερού, το κόστος των οποίων εκτιμούμε ότι ανέρχεται σε περίπου  € ι0.000.000. Το συνολικό σημερινό κόστος διαμορφώνεται έτσι στο ποσό των περίπου € 45.000.000! Το ποσό αυτό εξασφαλίζεται κατά € 15.000.000  από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο (μέχρι σήμερα τουλάχιστον) από εθνικούς πόρους. Στη δημοσίευσή μας εδώ είχαμε προτείνει “Μια λογική πρόταση για την υδροδότηση του Δήμου Παναγίας” από τη στοά των Σκουριών, με ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος νερού και κόστος έργου μόλις € 1.500.000. Λογική πρόταση, αλλά προϋποθέτει να μην λειτουργήσει το μεταλλείο των Σκουριών… Αυτονόητο είναι ότι το τεράστιο λειτουργικό κόστος της νέας υδροδότησης θα μεταφερθεί στους λογαριασμούς ύδρευσης των κατοίκων του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου και της Μεγάλης Παναγίας. Ποιοτικά βέβαια το νερό του Κακάβου που μεταφέρεται στον καταναλωτή όπως ακριβώς αντλείται, δεν μπορεί να συγκριθεί με το νερό του φράγματος, συγκεντρωμένου επιφανειακά ακόμα και από τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων του Γοματίου.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ένα πράγμα: το νερό του Κακάβου το έχουν ξεγράψει. Παρά τις ατέρμονες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, εταιρεία, Δήμαρχος και κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι η καταστροφή του βουνού θα είναι βιβλικών διαστάσεων. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε αναγκαιότητα για κανένα φράγμα στην “Πετρένια” και κανένας λόγος να ξοδευτούν τουλάχιστον 45 εκατομμύρια ευρώ εν μέσω βαθειάς οικονομικής κρίσης για την υδροδότηση μιας περιοχής που ΕΧΕΙ νερό. Στην χρηματοδότηση/κατασκευή της “Πετρένιας” έχει δοθεί απόλυτη προτεραιότητα επειδή το μεταλλείο στις Σκουριές προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Θυσία στον Πάχτα και την Eldorado Gold τα ρέματα Καρατζάς και Λοτσάνικο και η υδροδότηση στο διηνεκές της παραθαλάσσιας περιοχής του πρώην Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου. Δώρο από την κυβέρνηση του Μνημονίου στους “επενδυτές” € 45.000.000 για να ποτίσουν τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη με τα επιφανειακά λασπόνερα της “Πετρένιας”.

Και μερικοί εξακολουθούν να παραμυθιαζονται με την “ανάπτυξη”…

Στο χάρτη φαίνεται το φράγμα και ο ταμιευτήρας της “Πετρένιας” όπως έχουν εγκριθεί.

4786237916_2d42064947_b


2 απαντήσεις στο “Ξεκινούν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το φράγμα “Πετρένια” Γοματίου. Επιβεβαιώνεται ο θάνατος των νερών του Κακάβου”

  1. Απο πότε η φύση είναι μηχανή χρημάτων, απο που κι ως που έχουν ΄καποιοι προσωρινοί κάτοικοι στον πλανήτη να καταστρεψουν κάτι που προηγείται από αυτούς και ανήκει στις επόμενες γενεές? Μου προκαλούν αηδία! Τι θα πει ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ? Η ζωή, γαλήνη και ομορφιά που προσφέρει το νερό και το δάσος δεν είναι αρκετα? Θέλετε όμως χρήματα και θάνατο, αυτά σας αξίζουν και αυτά εύχομαι να πάρετε τον θάνατο που τόσο ποθείτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.