Κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής


75037102014547283563992138279000n

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε χθες στις 11 το πρωί στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και συγκεκριμένα στους εκσκαφείς 2Β και 4, ενώ από τύχη δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι που βρισκόταν κοντά στο σημείο της κατολίσθησης.
Εργαζόμενοι που βρισκόταν κοντά στο σημείο της κατολίσθησης ανέφεραν ότι «είδαν να πέφτει ένα ολόκληρο βουνό με χώματα μέσα στο ορυχείο» και ότι για λίγη ώρα προκλήθηκε αναταραχή καθώς υπήρχαν εργαζόμενοι στην περιοχή, ενώ ανησυχία επικράτησε κάποια στιγμή για την τύχη δύο εργαζομένων του συνεργείου στη συντήρηση βαρέων οχημάτων, οι οποίο ωστόσο δεν είχαν κινδυνεύσει καθώς είχαν φύγει από το συγκεκριμένο σημείο λίγο πριν σημειωθεί η κατολίσθηση.
Σύμφωνα με τον ορυχειάρχη Αντώνη Τσαλίδη «παρά το γεγονός ότι η μάζα της κατολίσθησης ήταν πολύ μεγάλη, εκτιμάται ότι αγγίζει ίσως τις 400.000 τόνους χώματος, προκλήθηκαν ζημίες μονάχα στον ταινιοδρομικό εξοπλισμό (ταινιόδρομο) του συγκεκριμένου κλάδου εκσκαφής», ενώ με βάση αναφορές των εργαζομένων ζημίες προκλήθηκαν σε δύο ταινιόδρομους.
Σημείωσε επίσης ότι «το φαινόμενο οφείλεται καθαρά σε γεωλογικούς λόγους και όχι στον καιρό» και συγκεκριμένα «στο γεγονός ότι πρόκειται για μια ασβεστολιθική περιοχή όπου έχει επικολληθεί κομμάτι του κοιτάσματος (λιγνίτη) με πολύ μεγάλη ασυνέχεια και καμία συνοχή, με αποτέλεσμα όταν η εκσκαφή πλησίασε τον ασβεστόλιθο να αποκολληθεί ένα κομμάτι και να προκληθεί κατολίσθηση».
Ο κ. Τσαλίδης διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν κινδύνευσε κανένας εργαζόμενος», καθώς οι μηχανικοί και εργοδηγοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο από το πρωί. «Από τις 8 πρωί στην ενημέρωση στελεχών υπήρξε αναφορά ότι έχουμε πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο και οι μηχανικοί και ο εργοδηγός παρακολουθούσαν το φαινόμενο γιατί περιμέναμε την κατολίσθηση», όπως δήλωσε στον «Π».
Ο διευθυντής του ορυχείου Μαυροπηγής τόνισε εξάλλου ότι οι εργασίες στο υπόλοιπο ορυχείο συνεχίστηκαν κανονικά και ότι ξεκίνησαν αμέσως οι εργασίες αποκατάστασης στο συγκεκριμένο σημείο του ορυχείου για την απομάκρυνση των χωμάτων της κατολίσθησης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «σε μία εβδομάδα περίπου θα λειτουργήσει κανονικά και ο συγκεκριμένος κλάδος εκσκαφής του ορυχείου Μαυροπηγής.»
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης για την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με την διευθύντρια του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) Όλγα Κουρίδου τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι στο ορυχείο από την κατολίσθηση ενός τμήματος 200 μέτρων πρανούς του ορυχείου και ότι το ΛΚΔΜ αποστέλλει μέχρι την Παρασκευή σχετική ενημερωτική επιστολή προς τον περιφερειάρχη και τον ίδιο. Πρόσθεσε ότι το σημείο της κατολίσθησης πρόκειται να επισκεφθεί κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας και για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την περιφέρεια για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής.
Ανακοίνωση για τη σημαντική κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής εξέδωσε στην οποία τονίζει ότι
«Στην τύχη και πάλι οι ζωές των εργαζομένων στη ΔΕΗ», τονίζει το Σωματείο Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος» σε ανακοίνωση που εξέδωσε τια την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής, στην οποία αναφέρει:
«Την ανοχή του φαίνεται πως επέδειξε για μία ακόμα φορά ο παράγοντας τύχη και –ευτυχώς- δεν θρηνήσαμε θύματα κατά τη διάρκεια της σημαντικής, κατολίσθησης που σημειώθηκε νωρίτερα στο Ορυχείο Μαυροπηγής. Η σημαντικότητα και ιδιαιτερότητα του φαινομένου (μήκους 300ων μέτρων) συνίσταται στην ταχύτητα με την οποία αυτό εξελίχθηκε, καταγράφοντας τεράστια μετακίνηση χωμάτινων όγκων με αποτέλεσμα να σκεπαστούν δυο ταινιόδρομοι και να καταγραφούν άλλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις του Ορυχείου.
Ταχύτερη της εξέλιξης του φαινομένου υπήρξε όμως (ευτυχώς και πάλι) η αντίδραση και μέριμνα των εργοδηγών που με “οδηγό” την εμπειρία και την επαγγελματική τους ευσυνειδησία κατάφεραν να δράσουν άμεσα δίδοντας την κατάλληλη καθοδήγηση για απομάκρυνση των εργαζόμενων και τη λήψη μέτρων.
Την ώρα που η τύχη αποδεικνύεται εξαιρετικά γαλαντόμα στις περιπτώσεις των κατολισθήσεων και ευτυχώς οι ζημίες περιορίζονται μόνο στον υλικό παράγοντα, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ επιμένει στη θέση του για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνεται η εκμετάλλευση των Ορυχείων, θέση που δίδει βαρύτητα πρωτίστως στον ορθολογικό τρόπο καθώς αυτός και μόνο εξασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζόμενων αλλά και του εξοπλισμού της επιχείρησης.»
Ο «Σπάρτακος» εφιστά τέλος την προσοχή στο θέμα των ελέγχων και καλεί τις Διοικήσεις των Ορυχείων «να δίδουν μέγιστη βαρύτητα στην παρακολούθηση των συνθηκών/φαινομένων που δημιουργούνται στα σημεία εξόρυξης έτσι ώστε –όταν υπάρξουν ενδείξεις- να μπορούν να λαμβάνονται άμεσα μέτρα και να αποσοβούνται αρνητικές εξελίξεις.»

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Διαβάστε περισσότερα http://e-ptolemeos.gr/?p=58936#ixzz2qa4P9VLn

Σχετικά με το ρήγμα της Μαυροπηγής διαβάστε εδώ.


18 απαντήσεις στο “Κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής”

  1. καμία κατολίσθηση δεν εκδηλώνεται στιγμιαία , χρειάζεται χρόνο ..Ετσι και εδώ τα σημάδια στην επιφάνεια της Γης δείχνανε από καιρό ,όπως και οι δορυφορικές μετρήσεις με τα κλεισιομέτρα που είναι εγκατεστημενα . Δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα ..απλά επέλεξαν την …πάπια

  2. θέλω ξανά δημόσια απ αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τους Μαρία και Τολη για την εμπιστοσύνη και συμπαράσταση , επαγγελματική καταγραφή της ιστορίας που έζησα 20 χρονιά . Ευχαριστώ !!

  3. Και όποιος δεν κατάλαβε τι σημαίνει η κατολίσθηση στο Ορυχείο Μαυροπηγης για τη Εθνική Οικονομία και για την τσέπη μας ….να το κάνω ποιο λιανά ..ύφεση -12,5% για το 2014

  4. θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και επίκαιρο να θέσω μια σειρά από ερωτήματα τα οποία χρήζουν αξιόπιστων και πειστικών απαντήσεων από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τις Υπηρεσίες.
    Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan);
    Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο;
    Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;
    Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;
    Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;
    Ποιες υποδομές, δίκτυα, υπηρεσίες, κτήρια, έργα και επενδύσεις γενικά προβλέπει να υλοποιήσει η πολιτεία στις πληττόμενες περιοχές και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν που θα εξισορροπούν σε κάποιο βαθμό τις χαμένες θέσεις εργασίας από τη συρρίκνωση της εξορυκτικής δραστηριότητας και της προβλεπόμενης μείωσης της ηλεκτροπαραγωγής από τον λιγνίτη που προβλέπεται στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ;

  5. χθεσινή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού για τον Α.Ζερβο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου :
    Δηκτικός ήταν ο κ. Παπαγεωργίου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, δεν κλήθηκε στην Επιτροπή να καταθέσει την άποψη του επειδή είναι αντίθετος στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

    «Η άποψη του κ. Ζερβού είναι προσωπικό του θέμα. Για το τι θα κάνει το κράτος που έχει τη διαχείριση, είναι απόφαση του Δημοσίου και κανενός άλλου. Είτε συμφωνεί ο κ. Ζερβός είτε διαφωνεί, δεν του πέφτει λόγος. Δεν πέφτει λόγος σε κάθε ιθύνοντα για το τι θα κάνει το κράτος»,

    τώρα γνωρίζεται γιατί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ κρατούν το θέμα κατολίσθηση στην Μαυροπηγη ως … ταμπου χιχχι

  6. Το ντοκιμαντέρ έχει θέμα τις συνέπειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική Μακεδονία και ερευνά τις ευθύνες της ΔΕΗ, του κράτους, των τοπικών αρχών, αλλά και τις δικιές μας, ως καταναλωτές.Προβολή του ντοκιμαντέρ «ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ» (EXPROPRIATION) στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

    Η SPiRTO PRODUCTIONS σας καλεί στην προβολή του νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ» (EXPROPRIATION), που συμμετέχει στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
    http://mavropigi.blogspot.com/2012/03/expropriation-14_02.html

  7. μετά το κρύο και την ζέστη(απο την φωτιά) που φάγαμε στις Σκουριές επανέρχομαι και θα ρωτήσω δίχως βέβαια να περιμένω καμία απάντηση

    -Γιατί δεν υλοποιήθηκε στο σύνολό του το Στρατηγικό Σχέδιο ανάπτυξης των Ορυχείων (Mine Master Plan)1995;
    -Ποιο είναι σήμερα το αντίστοιχο Επικαιροποιημένο Σχέδιο;
    -Πώς το σχέδιο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη Ενεργειακή Πολιτική της χώρας και ποια είναι η πολιτική αυτή;
    -Ποια είναι τελικά η μορφή που θα πάρει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, μετά το πέρας της εξορυκτικής δραστηριότητας και ποια θα είναι η μορφή αυτού στα ενδιάμεσα στάδια;
    -Πότε θα συνταχθεί και θα δοθεί σε Δημόσια Διαβούλευση ένα Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης της Δ. Μακεδονίας στο οποίο να εντάσσονται οι πληττόμενες περιοχές με τα προβλήματά τους και τις προοπτικές τους;

    -Να κατατεθεί το πόρισμα των Επιθεωρητών Μεταλλίων @Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος για την κατολίσθηση
    -Τέλος τι λέει η ΔΕΗ για την κατολίσθηση. Ποίο ορυχείο θα επωμισθεί τις απώλειες παραγωγής από το ορυχείο Μαυροπηγής;…. Υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις;…

  8. Aνοιχτή επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς την κυβέρνηση για το κόστος της ενέργειας
    ΑΜΠΕ

    Έκκληση προς την κυβέρνηση «να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής» απευθύνει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, με ανοιχτή επιστολή που εγκρίθηκε από έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

    Η Ένωση απευθύνεται προς το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικό μέτοχο της ΔΕΗ με αφορμή τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Παρασκευή με αντικείμενο μεταξύ άλλων την τιμολόγηση της εταιρίας Αλουμίνιον.

    Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί την απόφαση ως πρόκριμα για το σύνολο της βιομηχανίας και κρούει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι:

    – «Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων Αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαιτησία κτλ)».

    – «Το μόνο που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που τίθενται υπόψη της Γενικής Συνέλευσης είναι, ότι όχι μόνο η ΔΕΗ δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά τον λιγνίτη, το εθνικό καύσιμο, αλλά επιμένει να το κοστολογεί και σε επίπεδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης».

    Η ΕΒΙΚΕΝ καλεί τέλος την Ελληνική Πολιτεία «την ύστατη στιγμή, να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής στον τόπο και να πάρει ξεκάθαρη θέση στην επικείμενη ΓΣ της ΔΕΗ για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών της, ζητώντας την κατάρτιση βιομηχανικών τιμολογίων που να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική».

  9. πάντα …κατά την γνώμη μου
    η κατολίσθηση στην Μαυροπηγη ……μας φέρνει Ύφεση στην Εθνική Οικονομία που την υπολογίζω στα -12,5% του ΑΕΠ για το 2014 !!
    Αυτός είναι ο λόγος που δεν απασχόλησε κανέναν!!(με φωτισμένη εξαίρεση την Μαρια ,τον Βαγγελη τον Θαναση και Γιαννη τους οποίους δημόσια ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη)

  10. Σήμερα 1/3/2014……ΝΕΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ στο ορυχείο ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ !!!!!!
    Μελέτη του εκτελεσθέντος έργου πριν γίνουν οι κατολισθήσεις για το οποίο δαπανήθηκε από την τέως Νομαρχία ποσό( 2.600.000 ευρώ)την τελευταία πενταετία ????????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.