Οι διαμάχες για τα μεταλλεία της Rosia Montana, των Σκουριών και του Corcoesto φτάνουν στην κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν στις 4 Ιανουαρίου


Ελληνική μετάφραση : saveskouries από το salvemoscabana

Η πλατφόρμα πολιτών “Save Cabana” θα πάρει μέρος στο πρώτο σεμινάριο για τα την τοξική εξόρυξη στην αυτόνομη κοινότητα Καστίλλης και Λεόν, στην Σαλαμάνκα. Η εκδήλωση, που οργανώνεται από την οργάνωση Stop Uranium και το δημαρχείο της Boada (Samalanca, Ισπανία), θα λάβει χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων από τις 17.00 ως τις 20.00.

BcNEoaeCcAAB6EdΗ “Save Cabana” παρουσιάζει την συνδιάσκεψη Rosia Montana, Σκουριές και Corcoesto: Μια προσέγγιση στην κερδοσκοπική εξόρυξη χρυσού στην Ευρώπη”, η οποία θα επικεντρωθεί στις κοινωνικο-περιβαλλοντικές συγκρούσεις που προκαλούνται από τοξικές μεταλλευτικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την Γηραιά Ήπειρο.
Η “Stop Uranium”, όπως και η “Save Cabana”, είναι μια πλατφόρμα πολιτών εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπική οργάνωση και εγκεκριμένη από την κυβέρνηση της Καστίλλης και Λεόν.  Έχει δημιουργηθεί με σκοπό να παραλύσει το επονομαζόμενο «Σχέδιο Σαλαμάνκα», το οποίο προσπαθεί να ανοίξει η αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία Berkeley Resources μεταξύ των ισπανικών επαρχιών της Salamanca και του Caceres.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
Αμέσως μετά την παρουσίαση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο χρυσός του ανόητου: Αναμνήσεις από την εξόρυξη χρυσού στην Κόστα Ρίκα» (“El oro de los tontos: Memoria de la minería del oro en Costa Rica”), που έχει γυριστεί από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Η παραγωγή αφηγείται μια εμπειρία παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτή του Corcoesto, η οποία κατέληξε με την ακύρωση του εξορυκτικού σχεδίου “Las Crucitas” με εντολή των εθνικών δικαστηρίων.
Στο τέλος του σεμιναρίου θα ακολουθήσει διάλογος πάνω στις ομοιότητες μεταξύ των σχεδίων της Edgewater Exporation στο Corcoesto και της Berkeley Resources στην Salamanca, στις οποίες θα εμπλακούν και οι δύο οργανώσεις για να συνεργαστούν στην ανάλυση της κατάστασης και των εναλλακτικών.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΞΟΡΥΞΗ, ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η ανοιχτή εξόρυξη με τοξικές ουσίες είναι μια δραστηριότητα με μεγάλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις και η οποία αυτή την στιγμή είναι η βιομηχανία που παράγει τα περισσότερα απόβλητα παγκοσμίως. Είναι εξ ορισμού καταστροφική και μη βιώσιμη διότι η εκμετάλλευση περιλαμβάνει συνολική εξάντληση.


4 απαντήσεις στο “Οι διαμάχες για τα μεταλλεία της Rosia Montana, των Σκουριών και του Corcoesto φτάνουν στην κοινότητα της Καστίλλης και Λεόν στις 4 Ιανουαρίου”

  1. Χθες (21/12/2013), στο Βουκουρέστι, έως 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε μια μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης με το Pungesti, ζητώντας από τα ΜΑΤ να φύγουν από την περιοχή, αποκαλώντας τους προδότες, δολοφόνους και ζητώντας από την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο να παραιτηθούν.

    Ήταν κυρίως μια αντικυβερνητική διαμαρτυρία, την οποία όμως πυροδότησε η άγρια προώθηση του fracking και των έργων εξόρυξης με χρήση κυανιδίων από όλους τους κρατικούς θεσμούς στη Ρουμανία . Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν γίνει στόχος των διαμαρτυριών λόγω της απροκάλυπτης στήριξής τους στη μέθοδο fracking και την εξόρυξη με χρήση κυανιδίων. Αν και προέρχονται από διαφορετικά κόμματα, τα οποία αυτοαποκαλούνται «αντίπαλα», είναι, στην πραγματικότητα, όλοι υπέρ της υδραυλικής ρωγμάτωσης.

    Θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για ένα αντισυστημικό κίνημα που βρίσκεται στα σκαριά στη Ρουμανία, το οποίο εξελίσσεται μέσα από ένα περιβαλλοντικό κίνημα. Η δύναμή του αναμένεται να αυξάνεται όσο περισσότερα έργα fracking θα εμφανίζονται σε όλη τη Ρουμανία .
    Βασικά, όπου το fracking γίνεται πραγματική απειλή, οι κοινότητες δραστηριοποιούνται έντονα για την καταπολέμησή του. Η κινητοποίηση antifracking στη Ρουμανία αυξάνεται με εκθετικό τρόπο σε σχέση με την επίδειξη και χρήση βίας της κυβέρνησης, που προσπαθεί απεγνωσμένα να προωθήσει το fracking.
    Εν τω μεταξύ, οι πολίτες συνεχώς αναρωτιούνται με ποιο τρόπο η κυβέρνηση πρόκειται να διαχειριστεί μια τέτοια αντίδραση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70 % της Ρουμανίας θα είναι τόσο αντίθετο, όσο είναι και το Pungesti. Ένα πολύ θεμιτό ερώτημα, πράγματι.

    Ποιο κράτος, και φυσικά, ποια εταιρεία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια αντίδραση; Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουν την καλύτερη προπαγάνδα στον κόσμο και τις πιο καταπιεστικές μεθόδους για να καταστείλουν τις εξεγέρσεις, εξακολουθεί να είναι ένα αδιέξοδο παιχνίδι για μια τέτοια κυβέρνηση, ειδικά αν προτίθεται να επανεκλεγεί με …«δημοκρατικά μέσα» .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.