«Επικίνδυνο φορτίο» για ΙΜΟ το χώμα από Σκουριές


Aπόhttp: pireas2day.gr

containers

«Επικίνδυνο φορτίο» στην κατηγορία 9 της ειδικής λίστας επικίνδυνων φορτίων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) εντάσσεται το «συμπυκνωμένο πυρίτιο», το οποίο σύμφωνα με τις φορτωτικές περιέχεται στα 120 κοντέϊνερ, που έχουν αναστατώσει το τελευταίο διήμερο το λιμάνι του Πειραιά.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το περιστατικό, που αποκάλυψε την Τετάρτη, το Pireas2day.gr (για να διαβάσετε την σχετική ανάρτηση πατήστε εδώ) και έχει οδηγήσει να σημάνει «συναγερμός» στο λιμάνι.

Ο τομέας της Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑσε ανακοίνωσή του επσιημαίνει ότι:

 

“Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι κανένας αρμόδιος φορέας και καμία αρμόδια αρχή, δεν θεώρησε υποχρέωσή της, να εκδώσει επίσημη ενημερωτική ανακοίνωση.     Ο ΟΛΠ σιωπά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σιωπά. Η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι χρυσός, ακόμα και αν η υποχρέωση της ενημέρωσης, αντίκειται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «προστατεύσει» με κάθε τρόπο, τους χρυσοθήρες της Χαλκιδικής.”

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ειδικό συνεργείο καθαρισμού καθαρίζει τον χώρο του αμπαριού του φορτηγού «Ραβέννα», όπου έγινε η υπερχείλιση των σεντινών βγάζοντας έξω λάσπες από το φορτίο ενός ή περισσότερων από τα 120 κοντέϊνερ.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές ταυτόχρονα γίνονται διαδικασίες για να εξεταστεί από ποιο ή ποια κοντέϊνερ έγινε η διαρροή ώστε να στεγανοποιηθούν και να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα στην διάρκεια του ταξιδιού του πλοίου για την Κίνα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή μαζί τους το «χώμα», που προέρχεται από τα ορυχεία στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τις φορτωτικές του πλοίου το φορτίο εντάσσεται στην κατηγορία 9 της λίστας επικινδύνων φορτίων του ΙΜΟ.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται «διάφορες επικίνδυνες ουσίες και είδη».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για «ουσίες και είδη που δεν καλύπτονται από άλλες κατηγορίες και η πείρα έχει δείξει ότι είναι έχουν τόσο επικίνδυνο χαρακτήρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται οι διατάξεις της SOLAS».
Σε αυτές περιλαμβάνουν ουσίες που μεταφέρονται ή προσφέρονται για μεταφορά σε θερμοκρασίες ίσες με ή άνω των 1000 C και σε υγρή κατάσταση και τα στερεά που μεταφέρονται σε θερμοκρασίες ίσες ή άνω των 2400 C.

Επίσης σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται επιβλαβείς ουσίες που δεν υπόκεινται στις διατάξεις της SOLAS αλλά οι διατάξεις του παραρτήματος ΙΙΙ της MARPOL, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλείται από αυτές σοβαρή θαλάσσια ρύπανση.

Οι ουσίες που εντάσσονται στην κλάση 9 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό κινδύνου που παρουσιάζουν: μετρίου κινδύνου (ομάδα συσκευασίας II) και μικρό κίνδυνο (ομάδα συσκευασίας III).

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι η ένωση πυριτίου με ασβέστιο εντάσσεται σε ειδική κατηγορία φορτίων και για τις ελληνικές αρχές καθώς περιλαμβάνεται στο Εγχειρίδιο Αντιμετώπισης Ατυχημάτων με Επικίνδυνα Υλικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Αθήνα 2010) στην κατηγορία 4.3

Ειδικά, για αυτά αναφέρεται ότι «αν έρθουν σε επαφή με νερό παρουσιάζουν έντονη αντίδραση, μπορούν να απελευθερώσουν εύφλεκτα αέρια και να υποστούν αυτανάφλεξη. Κατά την επαφή του με τον αέρα είναι δυνατόν να σχηματίσουν εκρηκτικά μίγματα»

«Οι εστίες ανάφλεξης προκαλούν πυρκαγιά. Ορισμένες ουσίες μπορούν να αντιδράσουν εκρηκτικά με υδρογονάνθρακες (καύσιμα). Η εισπνοή σκόνης μπορεί να είναι τοξική. Η επαφή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα και στα μάτια», αναφέρεται ακόμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής

Χθες και σήμερα, δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, σε πλοίο  που βρισκόταν πλαγιοδετημένο στο λιμάνι του Πειραιά, για να φορτωθούν κοντέινερ χώματος, πιθανότατα από τα λατομεία της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής με προορισμό την Κίνα, σημειώθηκε διαρροή φορτίου στο εσωτερικό του πλοίου. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο πλοίαρχος ανέβαλλε τον απόπλου μέχρι να ελεγχθεί η κατάσταση και να γίνουν ενέργειες καθαρισμού του πλοίου.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν, ότι πρόκειται για διαρροή φορτίων, τα οποία περιέχουν την ένδειξη «ρυπογόνο»,  συγκαταλέγονται στην κατάσταση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού με τα φορτία ειδικού χειρισμού και απαιτούν τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, σε όσους βρίσκονται κοντά σε αυτούς, με σύσταση να μην έρθουν σε επαφή με αυτά. Η σύνθεση αυτών των χωμάτινων υλικών, έχει τεράστια σημασία για τα μέτρα ασφαλείας. Διαφορετικό ζήτημα, αναδεικνύεται, αν πρόκειται για θειούχο μόλυβδο, που όμως, από όσο είναι γνωστό, αυτός δεν εξάγεται στην Κίνα και διαφορετικό αν πρόκειται για αρσενοπυρίτη, που περιέχει αρσενικό και υδράργυρο αναμεμειγμένο με ποσότητες  χρυσού και αργύρου, όπου σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα κέρδη επίσης απίστευτα.  Οι πληροφορίες αυτές, έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες, που αφορούν τόσο στην ασφάλεια των εργαζομένων, λιμενεργατών και ναυτικών, όσο και στις επιπτώσεις ενός πιθανού ατυχήματος στο περιβάλλον,  πολύ περισσότερο, που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοιο ατύχημα. Πρόσφατα, συνέβη ανάλογο περιστατικό στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συχνά δε, έχουν συμβεί τέτοια ατυχήματα, στο οδικό δίκτυο της περιοχής της Χαλκιδικής.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι κανένας αρμόδιος φορέας και καμία αρμόδια αρχή, δεν θεώρησε υποχρέωσή της, να εκδώσει επίσημη ενημερωτική ανακοίνωση.     Ο ΟΛΠ σιωπά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου σιωπά. Η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι χρυσός, ακόμα και αν η υποχρέωση της ενημέρωσης, αντίκειται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «προστατεύσει» με κάθε τρόπο, τους χρυσοθήρες της Χαλκιδικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα, να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία και πρώτα από όλα τους εργαζόμενους, που με οποιαδήποτε ιδιότητα εμπλέκονται σε εργασίες μεταφοράς και μεταφόρτωσης, για την επικινδυνότητα των φορτίων, την προέλευσή τους, τους όρους ασφαλείας κατά τη μεταφορά τους, τη σύνθεσή τους, καθώς και για τα μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν –και αν πράγματι τα λαμβάνουν– για να αποφεύγονται τέτοια «ατυχήματα».


Μία απάντηση στο “«Επικίνδυνο φορτίο» για ΙΜΟ το χώμα από Σκουριές”

  1. […] Τέταρτη διαρροή τοξικού υλικού της Ελληνικός Χρυσός έγινε στις 11-12-2014, στο λιμάνι του Πειραιά αυτή τη φορά. Δε γνωρίζουμε αν έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.