ΙερισSOS Χαλκιδική


Από enfo.gr.

imageΜόλις πέρσι, προς τα μέσα του 2012, ήρθαν στ’ αυτιά μου οι πρώτες ειδήσεις σχετικά με την αντίδραση των κατοίκων της Βόρειας Χαλκιδικής, την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή και την κατάσταση που συμβαίνει εκεί.

Φρόντισα λοιπόν μέσα σε λίγες μέρες να διαβάσω, να ενημερωθώ, να δω ντοκιμαντέρ και εκπομπές που καλύπτουν και τις δύο απόψεις. Διάβασα επιστημονικές μελέτες, μνημονιακούς νόμους και άρθρα που καλύπτουν όλο το φάσμα σκέψεων και προοπτικής. Η αλήθεια είναι πως η αντίληψή μου δεν έμεινε μόνο σε αυτά, αλλά προβλημάτισε και την κοσμοθεωρία μου, βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση ενός κατοίκου από εκεί.

Στις αρχές Ιουνίου του 2013, διοργανώθηκε μια μεγάλη συναυλία στο κέντρο της Ιερισσού και μιας και είχα σχηματίσει άποψη και γνώμη για το θέμα, αποφάσισα να παραβρεθώ. Πήγαμε από το μεσημέρι ώστε να περάσουμε χρόνο στα καταγάλανα νερά της περιοχής με τις υπέροχες παραλίες και στο σπάνιας παγκόσμιας βιοποικιλότητας, αρχέγονο δάσος των Σκουριών. Από το απόγευμα μπήκαμε στο χωριό όπου θα γινόταν η συναυλία. Την εικόνα που αντίκριζε κάποιος εκεί, δε θα την ξεχάσει εύκολα… Ένα χωριό φιλόξενο, με κατοίκους χαμογελαστούς και πρόθυμους να σε βοηθήσουν στο κάθε τι. Αστυνομία πουθενά, μιας και τα σώματα καταστολής είχαν διαπράξει εγκλήματα και οι κάτοικοι φρόντισαν να αποδεσμευτούν από την παρουσία τους, που μόνο ασφάλεια δεν τους παρείχαν. Αυτοοργανωμένοι οι ίδιοι οι κάτοικοι λοιπόν, στην ασφάλεια των επισκεπτών, στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην επιστημονική αλλά και κινηματική ενημέρωση για τον τόπο τους, μας καλωσόρισαν εμάς και 15.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συμπαράσταση του κόσμου σε αυτή την περιοχή, ήταν δικαίως συγκινητική.

Οι άνθρωποι αυτοί, οι Ιερισσιώτες, αποτελούν υπόδειγμα πατριωτισμού, μιας και με κάθε μέσο προστατεύουν από την καταστροφή τον τόπο τους, προστατεύουν τους ίδιους τους εαυτούς τους από την σκληρή καταστολή των εντεταλμένων της εξουσίας, προστατεύουν και αγωνίζονται για το μέλλον των παιδιών τους, δικαιώνουν τους προγόνους τους για την υπεράσπιση και την ανεξαρτησία του τόπου τους. Άφησαν στην άκρη τις πολιτικές τους κατευθύνσεις, τα πολιτικά κατάλοιπα που τους επηρέαζαν, και με γνώμονα την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την αυτοδιαχείριση, διεκδικούν το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ.

Η Ιερισσός αποτελεί ένα πείραμα για την αντοχή της κοινωνίας. Εκεί το εξουσιαστικό μοντέλο δοκιμάζει τεχνικές σωματικής και ψυχολογικής καταστολής, με σκοπό το κέρδος και την υπεράσπιση των συμφερόντων. Από την Ιερισσό θα ξεκινήσουν πολλά, όχι μόνο από αυτούς, αλλά και από εμάς. Μας δίνουν παράδειγμα ανυπακοής σε οτιδήποτε μας επιβάλλεται που έχει σκοπό το ξεπούλημα, την καταστροφή, την αναξιοπρέπειά μας.

Δε θα σας δώσω πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί σύμφωνα με τα νομοθετήματα του Κράτους και της Εταιρίας εξόρυξης, μιας και πέρασαν οι εποχές του “δεν γνώριζα” ή “δεν έχω ακούσει”. Όπως εγώ έμαθα, ενημερώθηκα, διάβασα και απέκτησα άποψη, έτσι είναι υποχρέωση όλων να ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ τι συμβαίνει εκεί και για ποιο λόγο. Σήμερα εκεί, αύριο αλλού. Σήμερα μια εξόρυξη, αύριο για άλλο λόγο.

Υ.Γ. Θα σας παραθέσω μόνο, κάποιες πληροφορίες με σκοπό να σας ωθήσουν περισσότερο στο να αποκτήσετε πληροφόρηση.

– Σύμφωνα με επιστημονικές εκθέσεις Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Γεωλογικών Κέντρων ανά των κόσμο, η εξόρυξη θα αποφέρει περιβαλλοντική καταστροφή τέτοιου μεγέθους, που δεν θα επιτρέπει την ύπαρξη ζωής σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, που σήμερα κατοικούνται μέσα σε έναν παράδεισο φυσικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και φυσικού υδροφόρου ορίζοντα.
– Ο σημερινός Δήμαρχος Αριστοτέλη (έτσι ονομάζεται ο καλλικρατικός δήμος της περιοχής) έχει διατελέσει υφυπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και είχε άριστη συνεργασία σαν εξέχον μέλος του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Παπακωνσταντίνου, υπουργό της εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ και υπεύθυνου για την παραχώρηση της περιοχής στην Εταιρία εξόρυξης.
– Οι πολιτικές δυνάμεις που συναινούν στο πλιάτσικο και στο ξεπούλημα της περιοχής είναι η κυβερνώσα συμπολίτευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και η Χρυσή Αυγή.
– Εμπλεκόμενοι στις αγοραπωλησίες μετοχικών κεφαλαίων, εταιριών με δικαιώματα κέρδους, καθώς και μετονομασίες και συγχωνεύσεις ομίλων κτλ. κτλ., είναι ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του MEGA, ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΚΤΩΡ Α.Ε. μέλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπως επίσης και μικρότεροι “αφανείς” επιχειρηματικοί παράγοντες.

Ενημερωνόμαστε πριν να είναι αργά για τον δικό μας τόπο, για την δική μας ζωή.


4 απαντήσεις στο “ΙερισSOS Χαλκιδική”

  1. Εμείς οι κάτοικοι της Β/Α Χαλκιδικής Πρέπει να το καταλάβουμε και βαθιά χωνέψουμε(όποιος μπορεί χιχχι ) ….: Είμαστε σκλάβοι στο ποιο παρασιτικό και διεφθαρμένο κεφάλαιο που στον τόπο μας το εκπροσωπεί ο Αρ.Παχτας και η παρεούλα του Σαμαρας ,Βενιζελος Ζωγραφου Βασιλακης κλπ

  2. Το να φωνάζω μ” όλη τη δύναμη της ψυχής μου αλλά και με επιχειρήματα ακλόνητα για την επιστροφή του Κακαβου ,Στανου κλπ έχει τη σημασία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.