Όποιος περνάει τον Πολύγυρο ξεχνάει το Σύνταγμα, τα δικαιώματα, τον ποινικό κώδικα


Από το Alterthess

dsc03356Η επαπειλούμενη ολοσχερής καταστροφή της Χαλκιδικής από τις συνέπειες της εξόρυξης χρυσού αλλά και ο κίνδυνος οι πρωτοφανείς μέθοδοι καταστολής του κινήματος αντίστασης να αποτελέσουν το παράδειγμα αντιμετώπισης των κινημάτων σε όλη την Ελλάδα ήταν τα δύο βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν εκτενώς στην χθεσινή εκδήλωση υπό τον τίτλο «Καταπολεμώντας τις Σκουριές μιας εξόρυξης που δεν θα γίνει ποτέ» που διοργάνωσαν οι «Δικηγόροι Θεσσαλονίκης ενάντια στους χρυσοθήρες» στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ολοσχερής η μεταβολή του τοπίου

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεωπονίας στο ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος στις Σκουριές ξεκίνησε ήδη η αποψίλωση του δάσους και τεράστια έργα διαμόρφωσης έχουν ήδη προκαλέσει ολοσχερή μεταβολή του τοπίου.

Όπως ανέφερε στην μεταλλευτική περιοχή περιλαμβάνονται 10 από τα 16 χωριά του Δήμου Αριστοτέλη ενώ από τις δραστηριότητες πρόκειται να καταληφθούν 2.579 στρέμματα έκτασης. Επιπλέον όπως τόνισε στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η ανόρυξη 9 γεωτρήσεων που θα οδηγήσει σε υποβιβασμό της στάθμης των υπόγειων υδάτων και ξήρανση του δάσους της περιοχής.

Ο Κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην χρήση τόνων εκρηκτικών για την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές που ως αποτέλεσμα θα έχουν την απελευθέρωση χιλιάδων τόνων σκόνης ιδιαίτερα τοξικής λόγω των βαρέων μετάλλων που θα περιέχει (θειούχο μόλυβδο, αρσενικό κ.α). Η τοξική σκόνη θα μολύνει το σύνολο των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων με την συνακόλουθη εισαγωγή των βαρεών μετάλλων στην τροφική αλυσίδα.

Ακόμη μεγάλος είναι ο κίνδυνος για διαρροή τοξικών αποβλήτων εξαιτίας πιθανών ατυχημάτων στις λεκάνες απόθεσης που θα δημιουργηθούν (44 εκατ. κυβικά μέτρα). Ένα τέτοιο ατύχημα θα μετατρέψει το έδαφος σε μία τεράστια πηγή μόλυνσης ενώ σχεδόν βέβαιο είναι ότι η περιοχή θα είναι ακατάλληλη για οποιαδήποτε καλλιέργεια. «Τα προϊόντα της Χαλκιδικής θα εισαχθούν άμεσα σε μία μαύρη λίστα» δήλωσε ακόμη ο Κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος σε ατυχήματα που συνέβησαν στην Φινλανδία και την Σουηδία σε παρόμοιες εξορυκτικές δραστηριότητες που συνέπεια είχαν την μη αντιστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος και της παραγωγικής δραστηριότητας της περιοχής.

Η Χαλκιδική κινδυνεύει να διαγραφεί οριστικά από τον χάρτη

«Στην Χαλκιδική γίνεται ένα πείραμα αντιμετώπισης των κινημάτων σε καιρό κρίσης» τόνισε ο Γ. Ζουμπάς, εκπρόσωπος του “Συντονιστικού Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού” αναφερόμενος στην αστυνομοκρατία του δάσους και τις επιχειρήσεις καταστολής εναντίον του κινήματος που αντιστέκεται στην καταστροφή του τόπου του.

«Πολλοί λένε ότι η περιοχή ήταν πάντα μεταλλευτική. Εμείς του απαντάμε ότι ναι αλλά το μέγεθος της εξόρυξης είναι τεράστιο για το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο θα συμβεί. Από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 35 εκατ. τόνοι χρυσού. Τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός είναι να εξορυχθούν σε ένα μόνο χρόνο 400 εκατ.τόνοι χρυσού μόνο από τις Σκουριές» εξήγησε ακόμη

Ο Γ. Ζουμπάς αναφέρθηκε επιπλέον στις 10.000 θέσεις εργασίες που θα χαθούν ανεπιστρεπτί αν εφαρμοστεί το σχέδιο της εταιρείας η οποία θα προσφέρει πολύ λιγότερες (συνολικά 1300 μετά τον 9ο χρόνο λειτουργίας) θέσεις οι οποίες θα είναι προσωρινές.

«Τι θέλουμε εμείς;» αναρωτήθηκε ο Γ. Ζουμπάς «Θέλουμε να μας αφήσουν να ζήσουμε» τόνισε προσθέτοντας ότι «θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε γιατί για εμάς ο αγώνας αυτός είναι μονόδρομος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να μιλάμε για την οριστική διαγραφή της Χαλκιδικής από τον χάρτη»

Χωρίς βάρβαρη κρατική καταστολή δεν μπορεί να επιβληθεί η πιο βάρβαρη καπιταλιστική επένδυση

«Η βάρβαρη καπιταλιστική δραστηριότητα επένδυσης χρυσού “με κάθε κόστος” δεν θα μπορούσε να “βαδίσει” μόνη της χωρίς την βάρβαρη κρατική καταστολή, την επιβολή ολοκληρωτικών μεθόδων και την καθυπόταξη συνειδήσεων» τόνισε ο δικηγόρος και συνήγορος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η νομιμότητα εφαρμόζεται μόνο σε όσους αντιδρούν αφήνοντας στο απυρόβλητο την εταιρεία και όσους την στηρίζουν.

Ο Γ. Κυρίτσης μιλώντας για τα όσα έχουν υποστεί οι κάτοικοι τα τελευταία δύο χρόνια έκανε λόγο για πλήρη αναστολή των δικαιωμάτων των κατοίκων, για ένα πειραματικό εργαστήρι κρατικής τρομοκρατίας αλλά και για αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

“Έχουμε 15 δικογραφίες εναντίον 350 κατοίκων οι 4 σε βαθμό κακουργήματος. Τρεις εγκληματικές οργανώσεις δρουν από τον Σεπτέμβριο του 2012 , σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, στην Χαλκιδική”. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει πουθενά» τόνισε σε ειρωνικό τόνο ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην χρήση του άρθρου 187 περί εγκληματικής οργάνωσης αλλά και στα αδικήματα της στάσης και της αντίστασης που αποτελούν αδικήματα κατά της πολιτείας και βαρύνουν δεκάδες κατοίκους.

Ο Γ. Κυρίτσης αναφέρθηκε ακόμη στις δεκάδες προσαγωγές κατοίκων που εξαναγκάστηκαν δια της βίας να δώσουν γενετικό υλικό χωρίς να είναι κατηγορούμενοι, αλλά σε αυτούς που εξαφανίστηκαν από τις διωκτικές αρχές πολλές ώρες μακρυά από τους συγγενείς τους στο όνομα της διαλεύκανσης πιθανών αδικημάτων.

«Όποιος περνάει τον Πολύγυρο ξεχνάει το Σύνταγμα, τον ποινικό κώδικα και κάθε έννοια δικαιώματος» δήλωσε ακόμη ο δικηγόρος των κατοίκων ενώ παράλληλα ανέφερε την προσπάθεια των διωκτικών αρχών να ενοχοποιήσουν και τους δικηγόρους των κατοίκων. « «Από τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών των κατοίκων γίνεται η προσπάθεια να χαρακτηριστούμε ως καθοδηγητές σε νομικό επίπεδο των εγκληματικών οργανώσεων» είπε ακόμη ο Γ. Κυρίτσης κάνοντας λόγο για τρομακτική εμπειρία ωμής παραβίασης των δικονομικών κανόνων.

Ανεπανόρθωτο πλήγμα στον νομικό πολιτισμό

« Η διαβόητη επένδυση εξόρυξης χρυσού εκτός από το περιβάλλον πλήττει δυστυχώς καίρια και εκθέτει ανεπανόρθωτα το νομικό μας πολιτισμό» τόνισε ο δικηγόρος Γιάννης Μ. Κοτζαμανίδης και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «αβάσιμες ανυπόστατες και αστήρικτες μηνυτήριες αναφορές χαλκεύονται κατά αθώων με μοναδικό κριτήριο την δημόσια εναντίωσή του στην περιβαλλοντολόγο επένδυση με στόχο την τρομοκράτησή τους». «Εφαρμόζονται διώξεις πολιτικής εξόντωσης με στόχο να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και κάθε μορφή κοινωνικής αντίδρασης στην περιοχή» πρόσθεσε ακόμη.

«Η τύχη της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Β.Α. Χαλκδική είναι συνδεδεμένη με την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και αντίστροφα. Ανατροπή της κυβέρνησης συνεπάγεται ματαίωση της επένδυσης. Ματαίωση της επένδυσης συνεπάγεται ισχυρό κλονισμό της κυβέρνησης» δήλωσε ο Μ. Λαμτζίδης δικηγόρος και πρ. πρόεδρος Δ.Σ.Θ

«Για την Hellas Gold-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε είναι καθοριστική η “νομιμοποίηση” της επένδυσης και η αποδοχή της ως “χρήσιμης” όχι μόνο από την κοινή γνώμη της περιοχής της ΒΑ Χαλκιδικής , αλλά και της Θεσσαλονίκης, της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας» πρόσθεσε

Στον αγώνα ενάντια στην προκάτοχο της Ελληνικός Χρυσός TVX αναφέρθηκε η δικηγόρος Φ. Αχτσίδου ως παράδειγμα που δίνει ελπίδα για την κατάληξη του τωρινού αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού . «Ο αγώνας που ξεκίνησε τότε ήταν μακροχρόνιος και κατέληξε νικηφόρος με ταφόπλακα για τους χρυσοθήρες. Με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣΤΕ ακυρώθηκαν όλες οι διοικητικές πράξεις για την μεταλλουργία χρυσού. Τα εγκαίνια του έργου για το χρυσό δεν έγιναν ποτέ όπως τώρα δεν θα γίνουν τα εγκαίνια ποτέ για την τωρινή εξόρυξη γιατί θα τη σταματήσει ο αγωνιζόμενος λαός» τόνισε

«Φτώχεια είναι να μην έχεις νερό να πιείς»

«Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη και βιώσιμες λύσεις όταν καταστρέφονται η πανίδα και η χλωρίδα, όταν αποστραγγίζονται τα νερά και δηλητηριάζονται ανεπανόρθωτα με αρσενικό, κυάνιο και θείο, όταν δημιουργούνται τεράστιοι κρατήρες και γιγάντιες χαβούζες με τοξικά απόβλητα» ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος και μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας δικηγόρων Μπ. Κουρουνδής.

«Φτώχεια είναι να μην έχεις νερό να πιεις» είπε από την πλευρά της η Αρετή Σκουνάκη, δικηγόρος και μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας δικηγόρων χαρακτηρίζοντας τον αγώνα ενάντια στον χρυσό ως έναν αγώνα ζωής. Τέλος σημείωσε ότι το παράδειγμα της Χαλκιδικής είναι «η χρυσή περίπτωση όπου άλλο είναι το νόμιμο και άλλο είναι το δίκαιο».

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε πλήθος δικηγόρων, μελών του ΔΣΘ καθώς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κ. Ιγγλέζη.

Σταυρούλα Πουλημένη


4 απαντήσεις στο “Όποιος περνάει τον Πολύγυρο ξεχνάει το Σύνταγμα, τα δικαιώματα, τον ποινικό κώδικα”

  1. Σαμαράς: Δεν θέλουν ανάπτυξη όσοι πολεμούν επενδύσεις όπως στις Σκουριές

    http://www.ertopen.com/eidiseis/item/10557-samaras-den-theloyn-anaptyxh-osoi-polemoyn-ependyseis-opws-stis-skoyries#.Up8lhtJ3b1y

    δικό μου σχόλιο

    αυτό το γκοτζιαμ “παιδί” πότε επιτέλους πρόκειται να βάνει κουκούτσι μυαλό ???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.