Σκουριές: «μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ»


Του Νίκου Φωτόπουλου από την ΕΦ. ΣΥΝ.

oxi-xrysos-skouries-280x230Για τις… «περιβαλλοντο-κτόνες και δικαιο-κτόνες διαστάσεις μιας ληστρικής επένδυσης στη Βορειοανατολική Χαλκιδική» μίλησαν χθες νομικοί και ειδικοί επιστήμονες σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Μανωλεδάκης» του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η γλώσσα σκληρή, τα επιχειρήματα δυνατά και τα συμπεράσματα για το… «αναπτυξιακό σχέδιο» σαφή: μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ.

Την κατάσταση στις Σκουριές, όπου ξεκίνησε ήδη η αποψίλωση του δάσους και μια τεράστια μεταβολή του τοπίου, ανέλυσε ο καθηγητής Εδαφολογίας του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος: «Σχεδιάζεται η ανόρυξη εννιά γεωτρήσεων μεγάλου βάθους που θα οδηγήσει σε υποβιβασμό της στάθμης των υπόγειων υδάτων και ξήρανση του δάσους, μεγάλη απώλεια υδατικού αποθέματος και σταδιακή ερημοποίηση της περιοχής. Η επιφανειακή εξόρυξη θα γίνει με χρήση εκρηκτικών (4-6 τόνοι/24ωρο), με αποτέλεσμα την απελευθέρωση χιλιάδων τόνων σκόνης, που περιέχει βαρέα μέταλλα και είναι τοξική για κάθε οργανισμό. Η σκόνη θα μετακινηθεί και σε μεγάλες αποστάσεις και θα αποτεθεί σε εδάφη, νερά, θάλασσα, φυσική βλάστηση και καλλιέργειες…»

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η εξόρυξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα:
– Τη ρύπανση όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και την επακόλουθη εισαγωγή των βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα. Επίσης, επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων, κατοίκων και επισκεπτών.
– Η μικρή περιεκτικότητα του μεταλλεύματος σε χρυσό (0,89 γρ./τόνο) και χαλκό (0,56 %) θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων τοξικών αποβλήτων (44 εκατ. κυβ. μέτρα). Αυτά θα τοποθετηθούν σε λεκάνες απόθεσης οι οποίες θα δημιουργηθούν με την κατασκευή δύο φραγμάτων ύψους 131 και 143 μέτρων. Από τη διεθνή εμπειρία είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη πιθανότητα διαρροής των τοξικών αποβλήτων λόγω «ατυχήματος», πλημμύρας ή σεισμού.
-Οι θέσεις (προσωρινής) απασχόλησης που θα προκύψουν (συνολικά 1.300 μετά τον 9ο χρόνο λειτουργίας) είναι συγκριτικά πολύ λιγότερες από εκείνες που θα χαθούν οριστικά από άλλες δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλης της Χαλκιδικής.

Ανατροπή της κυβέρνησης ίσον ανατροπή της «επένδυσης»

Ανατροπή της κυβέρνησης θα σημάνει και ανατροπή της «επένδυσης», τόνισε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης: «Η τύχη της επένδυσης της Hellas Gold-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε στη ΒΑ Χαλκιδική είναι συνδεδεμένη με την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και αντίστροφα. Ανατροπή της κυβέρνησης συνεπάγεται και ματαίωση της επένδυσης. Ματαίωση της επένδυσης συνεπάγεται και ισχυρό κλονισμό της κυβέρνησης. Για την Hellas Gold-Ελληνικός Χρυσός Α.Ε είναι καθοριστική η “νομιμοποίηση” της επένδυσης και η αποδοχή της ως “χρήσιμης” όχι μόνο από την κοινή γνώμη της περιοχής της ΒΑ Χαλκιδικής , αλλά και της Θεσσαλονίκης, της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

Για ξεπούλημα έκανε λόγο ο δικηγόρος Μπάμπης Κουρουνδής και κατήγγειλλε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως ελληνικού κράτους. «Η αρχική εκχώρηση, αλλά και αρχή του σκανδάλου, αυτής της μεταλλευτικής ζώνης έγινε από τον τότε υφυπουργό Χρήστο Πάχτα, νυν δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, ο οποίος τον Ιανουάριο 2004 υπέβαλε την τροπολογία για το “Πόρτο Καράς” που ουσιαστικά χάρισε στον επιχειρηματία Στέγκο 17.000 στρέμματα δάσους της Χαλκιδικής και την τροπολογία για τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. συμφερόντων Μπόμπολα με αρχικό τίμημα 11.000.000 ευρώ. Η σημερινή αξία της “επένδυσης” είναι 1,8 δισ. ευρώ. Η εταιρία δηλαδή πουλήθηκε στο 1/136 της πραγματικής της αξίας, χωρίς να λάβει κανείς υπόψη του ότι τα αποθέματα χρυσού, αργύρου και χαλκού που βρίσκονται στις περιοχές της υπολογίζονται (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί) σε 15 δισ ευρώ», είπε.

«Τα εγκαίνια του έργου για τον χρυσό δεν έγιναν ποτέ»

Την… πάσα πήρε η συνάδελφός του, δικηγόρος Φωτεινή Αχτσίδου, σημειώνοντας: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ τής από 26.1.89 άδειας του νομάρχη Χαλκιδικής για εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού από την τότε Κοινότητα της Ολυμπιάδας και κτηνοτρόφους, κατοίκους των Καλυβιών Βαρβάρας, ασκήθηκε από τον αείμνηστο καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Παπαδημητρίου και κατατέθηκε την 24.3.89. Η τότε ΜΕΤΒΑ άσκησε παρέμβαση υπέρ της απόφασης του νομάρχη με πληρεξούσιο δικηγόρο της τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ΣτΕ θα συνεδρίαζε τη μεθεπομένη εβδομάδα από τα προγραμματισμένα για την Κυριακή 23 Απρίλη 1989 εγκαίνια θεμελίωσης της μεταλλουργίας χρυσού. Τα εγκαίνια αυτά παρά τον αποκλεισμό όλων των δρόμων της Ολυμπιάδας από τα ΜΑΤ αναβλήθηκαν από τη μεγαλειώδη κατάληψη του χώρου των εγκαινίων από άνδρες, γυναίκες, παιδιά και γέροντες, που έφτασαν στον χώρο από μονοπάτια που τα γνώριζαν καλά. Ψαροκάικα έκαναν δρομολόγια κυρίως από τον Σταυρό και μετέφεραν κόσμο στην Ολυμπιάδα από τη θάλασσα. Μουλάρια διέσχισαν μονοπάτια του βουνού και μετέφεραν κόσμο από τη Βαρβάρα. Τελικά τα εγκαίνια του έργου για τον χρυσό δεν έγιναν ποτέ…».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιήσε και ο ποινικολόγος – μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κοτζαμανίδης, καταγγέλλοντας ότι ατομικά και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών «παρακάμπτονται» με τον πλέον άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο, ενώ στοιχειώδεις δικονομικοί κανόνες παραβιάζονται συστηματικά και κατά συρροήν. «Αβάσιμες, ανυπόστατες και αστήρικτες “μηνυτήριες” αναφορές χαλκεύονται και μεθοδεύονται όχι εναντίον των ελάχιστων πραγματικών υπαιτίων, αλλά κατά αθώων και αμέτοχων σε παράνομες πράξεις πολιτών, με μοναδικό κριτήριο τη δημόσια εναντίωσή τους στην περιβαλλοντοκτόνο επένδυση και προφανή στόχο την κατατρομοκράτησή τους με διώξεις πολιτικής εξόντωσής τους, που αποσκοπούν να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και κάθε μορφή κοινωνικής αντίδρασης στην περιοχή», ανέφερε για να καταλήξει:
«Και μέσα σ’ όλα αυτά αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την οποία συκοφαντούνται και διασύρονται οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές για … “ολιγωρία” και “καθυστέρηση” στη διεκπεραίωση των σχετικών με τις ανωτέρω διώξεις υποθέσεων. Προφανής στόχος, να πιεστούν ανοίκεια και εκβιαστικά, να λειτουργήσουν αυθαίρετα, αντιδικονομικά και αντισυνταγματικά σε βάρος όλων όσων, γενικά και αόριστα, είχαν καταμηνυθεί, ως δράστες ή συμμέτοχοι, παράνομων (πλημμεληματικών και κακουργηματικών πράξεων). Πρόκειται για μια πέρα για πέρα κατακριτέα και αποδοκιμαστέα δικονομική πολιτική, η οποία ευτελίζει τον ιερό θεσμό της Δικαιοσύνης, την οποία επιχειρεί να μετατρέψει σε όργανο πολιτικών αντιπαραθέσεων και απόπειρας εξόντωσης πολιτικών και κοινωνικών αντιπάλων».

Νέα αναστάτωση

Στο μεταξύ, αναστάτωση στους κατοίκους της Ιερισσού έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το νερό στο ρέμα του Καρατζά έχει αλλάξει χρώμα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι, έχει πλημμυρίσει μία από τις στοές της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και γίνονται προσπάθειες αποστράγγισής της, με αποτέλεσμα τα νερά που είναι όξινα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, να χύνονται στο ρέμα του Καρατζά το οποίο συναντά στη διαδρομή το ρέμα Λοτσάνικο.

Το ενδεχόμενο, η στοά να έχει πλημμυρίσει και ότι γίνονται αποστραγγιστικά έργα είναι υπόθεση που κάνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στα όρια της ιδιωτικής εταιρείας και περιμένουν να επιβεβαιωθεί. Μάλιστα έχουν αποστείλει δείγματα του νερού στο Χημείο του Κράτους περιμένοντας επίσημες απαντήσεις.

Ν.Φωτ.
efsyn.gr


Μία απάντηση στο “Σκουριές: «μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ»”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.