Κινητοποίηση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, στις Βρυξέλλες


Από solidarity-greece.blogspot.gr

IMG_6923

Την Παρασκευή το πρωί, περίπου 15 Ρουμάνοι, Έλληνες και Γερμανοί ακτιβιστές έκαναν μια παρέμβαση στο ξενοδοχείο Bedford στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία αυτού του συνεδρίου, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις τραγικές επιπτώσεις των μεταλλείων χρυσού και την ανάγκη να απαγορευθεί η μέθοδος εξόρυξης με κυάνιο. Προσπάθησαν να περάσουν τα μηνύματά τους στους νομοθέτες, ΜΚΟ, ερευνητές και μεταλλευτικές εταιρίες που συμμετείχαν στο συνέδριο, για να συζητήσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής στρατηγικής σχετικά με τις πρώτες ύλες.

Περισσότερες φωτογραφίες εδω.

IMG_6932


Μία απάντηση στο “Κινητοποίηση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, στις Βρυξέλλες”

  1. Γράφετε :
    “με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις τραγικές επιπτώσεις των μεταλλείων χρυσού και την ανάγκη να απαγορευθεί η μέθοδος εξόρυξης με κυάνιο”.
    Το έχω γράψει κατ’ επανάληψη :όλα αυτά (περιβαλλοντικοί λόγοι κυρίως, αλλά και όλοι οι άλλοι λόγοι, που επικαλούνται τα “κινήματα” κατά της εξόρυξης του χρυσού) είναι απλά προσχήματα, προορισμένα να θολώσουν τα νερά και να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αθώων και ανυποψίαστων ανθρώπων που τα επανδρώνουν. Και γιατί είναι προσχήματα; Γιατί αυτοί που ηγούνται των “κινημάτων” είναι γενικά και απόλυτα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με οποιοδήποτε τρόπο και αν γίνει. Και αυτό δεν είναι γεγονός σημερινό. Από τότε που φτιάχτηκαν αυτά τα “κινήματα” το ερώτημα έμπαινε σαν το δίλημμα του Άμλετ :”Να εξορύξει κανείς ή να μην εξορύξει;”. Όχι πώς και πού θα εξορύξει, αλλά, αν πρέπει να εξορύξει ή όχι! Το “πώς” αφορά τον τρόπο εξόρυξης (εδώ μπαίνει και το κυάνιο και το αρσενικό και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τον τρόπο εξόρυξης και το οποίο μπορεί να έχει βλαπτική επίδραση πάνω στους ανθρώπους ή στο περιβάλλον). Το “πού” αφορά τον τόπο της εξόρυξης (εδώ μπαίνουν η αρχαιολογία, η τουριστική αξιοποίηση, η αλιεία, οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα, οι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κλπ. – και ακόμα, ειδικά για την Ελλάδα, η πατρίδα του Αριστοτέλη και η “πύλη” του Αγίου Όρους.
    Όταν, λοιπόν, κάποιος είναι ενάντια στην εξόρυξη γενικά και απόλυτα και βάζει στον εαυτόν του μόνο το δίλημμα “να εξορύξει ή να μην εξορύξει”, χωρίς καν να συζητάει το “πώς” και το “πού”, ενώ φτιάχνει “κινήματα”, που είναι αντίθετα σε μια συγκεκριμένη εξόρυξη, διαφωνώντας πάντα με το “πώς” και το “πού” της συγκεκριμένης εξόρυξης, αποδεικνύεται ότι όλα όσα προπαγανδίζουν είναι απλά προσχήματα.
    Ως μάρτυρα για τα παραπάνω θα επικαλεστώ ένα κείμενο του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ με τίτλο “The Struggle Against Gold Mining in Greece” (Ο αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Ελλάδα). Μεταφέρω δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
    1) “κατά την άποψή μας, το πρόβλημα δεν είναι πού και πώς να εξορύξεις. Το πρόβλημα είναι «να εξορύξεις ή να μην εξορύξεις» και αυτό είναι πολιτικό πρόβλημα”
    2) “Η Greenwich Resources, ιδιοκτήτης του έργου των Σαπών, προσπάθησε να ξεπεράσει το εμπόδιο του ΣτΕ αποκλείοντας το κυανιούχο άλας από τη μέθοδο επεξεργασίας, συμβιβαζόμενη μια σημαντικά μειωμένη ανάκτηση χρυσού. Α υ τ ή
    η κ ί ν η σ η δ ε ν η ρ έ μ η σ ε τ η ν α ν τ ί δ ρ α σ η σ τ ο έ ρ γ ο (η υπογράμμιση δική μου). Ούτε τους χορήγησε την επιθυμητά άδεια, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να χορηγήσει άδειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άλλο ένα φιάσκο σαν της TVX”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.