ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ / ΑΥΓΗ

0f93e15c-b80e-47e0-b75c-feb50a2da4dd“Η ενημέρωση οδηγεί στη δράση και το ταξίδι στην αλληλεγγύη”, ήταν ένα από τα σλόγκαν που συνόδευαν το καραβάνι από τις Σκουριές την περασμένη βδομάδα. Το πάθος των κατοίκων στα γειτονικά χωριά του Κακάβου ν’ αποτρέψουν την καταστροφή του τόπου τους, σταματώντας την εξόρυξη χρυσού από την El Dorado Gold, τους έφερε μέχρι την Αθήνα. “Θέλουμε να δείξουμε τα πρόσωπά μας”, είχε εξηγήσει στην “Α” η Λίζη Βελισσαροπούλου, κάτοικος της Ιερισσού πριν το μεγάλο ταξίδι, που περιλάμβανε τη στάση σε πέντε πόλεις με ομιλίες και κινητοποιήσεις μέσα σε τρεις μόλις μέρες.

Πίσω από τον απρόσωπο προσδιορισμό του ακτιβιστή, βρίσκονταν γυναίκες κι άντρες που θα μπορούσαν να ‘ναι μάνες και πατεράδες μας, αδέρφια και φίλοι μας ή γείτονες. Άνθρωποι καθημερινοί, μ’ έγνοιες σαν κι αυτές που όλοι μας στο σπίτι του έχουν συνηθίσει, όπως ο Γιάννης από τον Σταυρό, που “κυνηγούσε” τους μικρότερους να φάνε πρωινό “για ν’ αντέξουν τη δύσκολη μέρα”. Αυτοί οι άνθρωποι, διώκονται και δικάζονται. Παρουσιάζονται ως τρομοκράτες, παρότι δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να υπερασπιστούν τον τόπο τους.

“Βοηθούσαμε τον κόσμο να μην πεθάνει κι εκείνοι μας συνέλαβαν”

“Πίστευα ότι αν δεν κάνεις κάτι κακό, δεν πας φυλακή. Όπως φαίνεται αυτό δεν αρκεί”, μας είπε χαμογελώντας με νόημα η Λένα Παναγιωτοπούλου. Βρίσκεται ανάμεσα στους 14 που δικάζονται για στάση κι αντίσταση κατά της αρχής στη μεγάλη πορεία της 21ης Οκτώβρη του 2012 στον Κάκαβο, ενώ τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν ο σύζυγος κι ο ανιψιός της.”Δεν καταστρέφαμε, ούτε χτυπούσαμε. Διαδηλώναμε και βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο”. Ο άντρας της οδηγούσε ένα φορτηγάκι ανεβοκατεβάζοντας νερά και τρόφιμα για τους διαδηλωτές. Όταν έπεσαν τα χημικά βοηθούσε τον κόσμο κατεβάζοντας τον κάτω. Καθώς επέστρεφε, η αστυνομία τον “τσίμπησε”. Τον ανιψιό της άρχισαν να τον χτυπούν τα ΜΑΤ “όταν πήγε να βοηθήσει ένα αμάξι που ‘χε χάσει τον έλεγχο λόγω των χημικών. Δεν μπορούσα ν’ αφήσω το παιδί να τρώει ξύλο, πήγα να το προστατέψω όσο μπορούσα. Έτσι με συνέλαβαν κι εμένα”.

“Είμαστε ήδη χωριό προσφύγων, δεν θέλουμε να ξαναφύγουμε”

Η Λ. Παναγιωτοπούλου πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην Ιερισσό και φυσικά πολλές στιγμές στο βουνό του Κακάβου. “Η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που δεν μπαίνει μέσα ο ήλιος κι υπάρχει ό,τι ζωό μπορείς να φανταστείς. Εμείς παιδιά, κολυμπούσαμε στις λίμνες, πίναμε νερό απ’ το βουνό!” Πλέον ζει στα Νέα Ρόδα, χωριό προσφύγων από τη Μικρά Ασία. “Στο χωριό υπήρχαν οι Ροδιάτες που είχαν φτιάξει τα σπίτια τους κοντά στην παραλία και οι Ανταβαλήδες . Οι παππούδες μου ήταν κι απ’ τα δύο μέρη”. Μεγάλωσε με τις ιστορίες τους: “Για τα μπαούλα που κουβαλούσαν κι ήταν γεμάτα με τις αναμνήσεις και τα υπάρχοντά τους. Δεν θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν το ίδιο. Έχω επιλέξει να ζήσω στα Νέα Ρόδα. Δεν θέλω να φύγω από τον τόπο μου”.

“Υπάρχουν κι εκείνοι που μετανιώνουν”

Το τηλέφωνό της χτυπούσε συχνά από συγγενείς και φίλους που ανησυχούσαν όσο βρισκόταν στο Καραβάνι. Εκείνη όμως, αισθάνεται κερδισμένη από τους αγώνες. “Μάθαμε τι σημαίνει αλληλεγγύη και συμπαράσταση. Με ανθρώπους που δεν λέγαμε ούτε γεια, πλέον είμαστε δίπλα – δίπλα στις πορείες”. Ο αγώνας τους, αγνός κι ειλικρινής, έχει κάνει ακόμα κι εργαζόμενους ή πρώην υποστηρικτές των σχεδίων της εταιρείας ν’ αλλάξουν στάση. “Η κίνηση της αστυνομίας να μπει μεσάνυχτα στα σπίτια και να συλλάβει κόσμο, μας επηρέασε όλους. Ένα παιδί, πρώην πια εργαζόμενος, είχε αφεντικό του παλιά έναν από τους συλληφθέντες. Λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις πήγε κι υπέβαλε την παραίτησή του στην El Dorado. Τότε κατάλαβε, όπως κι άλλος κόσμος ποιο ήταν το κόστος που έλεγε ο Σαμαράς για να γίνει η εξόρυξη”.

Εκδήλωση για τις Σκουριές στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση με θέμα: “Καταπολεμώντας τις ‘Σκουριές’ μιας εξόρυξης που δεν θα γίνει ποτέ!” και κεντρικούς ομιλητές τους Κυριάκο Παναγιωτόπουλο (Καθηγητή Εδαφολογίας, Γεωπονικής Σχολής, ΑΠΘ), Γιώργο Ζουμπά, εκπρόσωπο Συντονιστικού Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων – Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και Γιώργο Κυρίτση, δικηγόρο θα γίνει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση διοργανώνει η ομάδα “Δικηγόροι Θεσσαλονίκης ενάντια στους χρυσοθήρες”. Η συζήτηση θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο “Καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης” στις 6 το απόγευμα.