Μηνύσεις από το Δήμο Βόλβης μετά το τρίτο ατύχημα με θειούχο μόλυβδο


Τη νομική οδό κατά της «Ελληνικός Χρυσός» προτίθεται να ακολουθήσει ο Δήμος Βόλβης μετά το τρίτο ατύχημα μέσα στα όρια του δήμου με φορτηγό που μετέφερε επικίνδυνο φορτίο για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» από τις εγκαταστάσεις Στρατωνίου και Ολυμπιάδας.

DSCN1725F Το φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός» που ανεφλέγη στη Ρεντίνα περιείχε τοξικό γαληνίτη Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες από το κοντέινερ, στο οποίο υπάρχουν σημάνσεις ότι μεταφέρει επικίνδυνο φορτίο, αλλά παρ’ όλα αυτά το φορτηγό κινήθηκε και πάλι μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Σοβαρά ερωτήματα γεννώνται και για τον προορισμό του φορτίου, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, στα παραστατικά αναφέρεται ότι κατευθυνόταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Balkan Logistics» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, η οποία όμως έχει κλείσει έπειτα από απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς δεν διέθετε τις νόμιμες άδειες λειτουργίας.

Το κοντέινερ, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, φορτώθηκε σε άλλο φορτηγό και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» στο Στρατώνι. Ελήφθησαν δείγματα του φορτίου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας, αλλά δεν επιτράπηκε σε δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Βόλβης να πάρει δείγμα.

Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο ατύχημα μέσα στο 2013, το οποίο συμβαίνει στα όρια του Δήμου Βόλβης κοντά σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε περιοχή που προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ.

Σημάνσεις κινδύνου

Οπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το κοντέινερ που μετέφερε το φορτηγό που ανεφλέγη την περασμένη Πέμπτη στη Ρεντίνα, σύμφωνα με τα παραστατικά του έγγραφα, μετέφερε συμπύκνωμα γαληνίτη (θειούχου μολύβδου) από το εργοστάσιο εμπλουτισμού Στρατωνίου της «Ελληνικός Χρυσός». Εξ ου και οι ειδικές σημάνσεις που έφερε κολλημένες πάνω του, οι οποίες δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο φορτίο ενέχει κίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον ή το αποχετευτικό σύστημα, ότι είναι επικίνδυνο για το περιβάλλον και μπορεί να βλάψει το νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα ζώα και την υγεία του ανθρώπου.

Οπως αναφέρει, ο γαληνίτης έχει περιεκτικότητα κατά 63,5-72,0% κ.β. σε μόλυβδο. Είναι επιβλαβής σε περίπτωση κατάποσης, εισπνοής, μπορεί να βλάψει έμβρυο, είναι ύποπτο για πρόκληση βλάβης στη γονιμότητα, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα όργανα ύστερα από παρατεταμένη ή επανειλημμένη έκθεση, είναι πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς, με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Προκαλεί συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης ύστερα από δερματική επαφή ή λήψη από το στόμα, κοιλιακούς κολικούς, εμέτους, αιματηρά κόπρανα, μυαλγίες, ολιγουρία και πτώση της πίεσης.

Χθες το πρωί έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στις Σκουριές, υπό καταρρακτώδη βροχή. Στο μεταξύ, φτάνει σήμερα στην Αθήνα το Καραβάνι Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική. Στις 12 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ενώ στις 5 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.