“Όσο μας χτυπούν τόσο δυναμώνουμε” δηλώνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής


Από το Alterthess

dsc03275Σε μια αίθουσα γεμάτη αλληλέγγυους στο κίνημα της Χαλκιδικής, βουλευτές  και μέλη πολιτικών οργανώσεων απ`όλο το φάσμα της Αριστεράς και της Οικολογίας  ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε  το καραβάνι αλληλεγγύης στην Χαλκιδική στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα. Το κίνημα ενάντια στο χρυσό έστειλε στην καρδιά της Αθήνας το μήνυμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη. Στην συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν μέλη του κινήματος ενάντια στο χρυσό, ο Ν. Ηλιόπουλος από την πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της Χαλκιδικής (Αττική), ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος, η πρόεδρος του ευρωπαϊκού κόμματος Πρασίνων Ρεβέκκα Χαρμς ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, της Σπίθας και των Φίλων της Φύσης. Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και Δ. Τσουκαλάς.

dsc03274

«Πιστεύουμε ότι ο ηρωικός αγώνας της Χαλκιδικής μας αφορά όλους, είναι αγώνας για την ίδια την αλήθεια, ένας αγώνας που στον πυρήνα του βρίσκεται το δίλημμα αν θα υπάρξει μια ανάπτυξη που θα σέβεται τις κοινωνικές ανάγκες και το περιβάλλον ή μια ανάπτυξη που θα αφορά το κέρδος των εταιριών» δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον αγώνα της Χαλκιδικής (Αττική) επισημαίνοντας ότι «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας αυτός έγινε και δικός μας». «Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δίνουν μια ανάσα οξυγόνου για όλη την ελληνική κοινωνία» κατέληξε.

«Το ονομάσαμε  καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης γιατί πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενημέρωση για όσα γίνονται» τόνισε από την πλευρά του ο Γ. Ζουμπάς, μέλος του καραβανιού αλληλεγγύης κάνοντας λόγο για «διαστρέβλωση των γεγονότων από τα κυρίαρχα ΜΜΕ» Αντίθετα με αυτά που ισχυρίζονται πολλά ΜΜΕ «η αλήθεια είναι ότι η καταστροφή που προβλέπεται από τις εξορύξεις χρυσού θα είναι τεράστια. Επιδιώκουν να κατασκευάσουν μια χημική βιομηχανία επεξεργασίας χρυσού δύο χιλιόμετρα από την θάλασσα.  Αυτό θα συνιστά την καταστροφή της Χαλκιδική»

Σχετικά με την καταστολή που υφίσταται ο αγώνας δήλωσε «Νόμιζαν ότι με την καταστολή θα κάμψουν το κίνημα αντίστασης.Όσο πιο πολύ μας χτυπούν τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε. Στον τόπο μας διώκονται 100 άτομα με κακουργηματικές κατηγορίες και 200 άτομα με πλημελημματικές. Το σχέδιο τους ήταν να υποκύψουμε. Μιλούν για νομιμότητα όταν αυτή δεν τηρείται όσον αφορά την δραστηριότητα της εταιρεία. Σχετικά με τις παρανομίες της εταιρείας ούτε εισαγγελείς, ούτε το ΥΠΕΚΑ δεν κινούνται αυταπάγγελτα»

Την συμπαράστασή του στον αγώνα της Χαλκιδικής εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης τονίζοντας ότι συντελείται ένα έγκλημα για την τοπική κοινωνία « Έχουν εξαπολύσει έναν διπλό πόλεμο εναντίον του μαζικού κινήματος της Χαλκιδικής. Έναν πόλεμο ενάντια στην κοινωνία που αγωνία και έναν πόλεμο συκοφάντισή της» «Οι στρόφιγγες της ενημέρωσης είναι κλειστές» δήλωσε ακόμη τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης για την Χαλκιδική που θα δημιουργήσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν από την εξόρυξη χρυσού.

Για την διαχρονική στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των κατοίκων της Χαλκιδικής μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής ενώ παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων. «Η επιχείρηση κατατρομοκράτησης του κινήματος ενάντια στο χρυσό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στην Ισπανία που επιχειρείται αντίστοιχη εξόρυξη από καναδική εταιρεία θεσμοθετούν νομικό πλαίσιο ενάντια σε αυτούς που αγωνίζονται».

«Είναι έγκλημα να κοπούν αυτά τα δένδρα. Είναι έγκλημα να ξεπουλούν την ελληνική φύση για τα κέρδη της Eldorado Gold» δήλωσε από την πλευρά της η Ρ. Χάρμας ενώ ο  Μ. Τρεμόπουλος τόνισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι «δεν στηρίζουν απλά τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αποτελούν κομμάτι του κινήματος αυτού» « Πρόκειται για σύγκρουση δύο κόσμων, για δύο διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης» Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο, «που η εξουσία βαφτίζει τρομοκράτες αυτούς που αντιστέκονται στα σχέδιά τους» σημείωσε ακόμη.

Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τοποθετήθηκε η Ντίνα Σωτηριάδου η οποία τόνισε ότι «Στο χέρι μας είναι πέρα από το να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα αυτό να γίνουμε κομμάτι του ίδιου του αγώνα».

Από του Φίλους της Φύσης ο Κώστας Φοτινάκης δήλωσε ότι «πρόκειται για μια μάχη σώμα με σώμα, μία μάχη υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας. Δεν αρκεί να είσαι φυσιολάτρης πρέπει να ξεχωρίσει κανείς στην περίπτωση αυτή ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροι».

Χαιρετισμό απήυθυνε ακόμη εργαζόμενος της ΕΡΤ ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι τόσο ο αγώνας της ΕΡΤ όσο και της Χαλκιδικής θα νικήσει.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα δύο ατυχήματα που σημειώθηκαν μέσα σε δύο μήνες στην Ρεντίνα στην Θεσσαλονίκη και τα οποία αφορούσαν την μεταφορά επικίνδυνων και τοξικών υλικών από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι προς την Θεσσαλονίκη τα μέλη του κινήματος χρυσού δήλωσαν ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είναι εντελώς αναξιόπιστη γιατί πέρα από το γεγονός ότι τα τοξικά συμπυκνώματα μεταφέρονται χωρίς να τηρούνται οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αποθηκεύονται σε μία εταιρεία που δεν έχει άδεια.

Τέλος ειδική αναφορά έκανε ο Λάζαρος Τόσκας, κάτοικος Μ. Παναγιάς στο γεγονός ότι στην περιβαλλοντική μελέτη της εταιρείας προβλέπει να κοπούν 1.800 στρέμματα δάσους ενώ ήδη έχουν κοπεί 500 και οι αιτήσεις υλοτόμησεις ήδη ανέρχονται στα 3.000 στρέμματα.

Σταυρούλα Πουλημένη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.