Oι “εξωπραγματικοί” ήρθαν στην Αθήνα των ρεαλιστών


Facebook status του Νασίμ Αλάτρα:
nasim


2 απαντήσεις στο “Oι “εξωπραγματικοί” ήρθαν στην Αθήνα των ρεαλιστών”

  1. Το Σύνταγμα τελευταίος σταθμός για το Καραβάνι κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

    Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2013
    Τελευταία ενημέρωση: 16:33
    Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος κορυφώνεται το απόγευμα το «Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική» που διοργανώνουν κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι αντιτίθενται στην επένδυση.

    Με στάσεις που πραγματοποίησε στην Κατερίνη, τη Λάρισα, τον Βόλο και τη Λαμία, το «Καραβάνι αλληλεγγύης» των κατοίκων της Χαλκιδικής είχε ως στόχο να ενημερώσει τους πολίτες όλης της χώρας για τις «καταστροφικές συνέπειες της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και την ποινικοποίηση των αγώνων όσων αντιτίθενται σε αυτήν».

    Νωρίτερα, οι κάτοικοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ενώ επέδωσαν επιστολή στα κεντρικά γραφεία της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», στην οποία δηλώνουν ρητά ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την προστασία του τόπου.

    «Η Ελλάδα δεν είναι ενημερωμένη πλήρως γι’ αυτό που πρόκειται να γίνει στη Χαλκιδική. Γι’ αυτό διοργανώσαμε το καραβάνι», εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Ζουμπάς, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Χαλκιδικής.

    http://www.amna.gr/articleview.php?id=44415

  2. Ρεμπέκα Χαρμς: Θα πω στο Σαμαρά να έρθει μαζί μου στις Σκουριές
    (Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
    BlogThis!
    Μοιραστείτε το στο Twitter
    Μοιραστείτε το στο Facebook M.Γλεζος )

    Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕA έκανε την πρώτη του στάση στην Αθήνα το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές που ξεκίνησε το Σάββατο από τη Χαλκιδική.
    Πλήθος κόσμου, δημοσιογράφοι και πολιτικοί βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ τους, η συμπρόεδρος των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς που χειροκροτήθηκε θερμά όταν δήλωσε ότι η πρώτη πρωτοβουλία που θα πάρει θα είναι να καλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί μαζί της το δάσος στις Σκουριές.
    Πριν από τη συνέντευξη Τύπου αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Corp. – Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στον οποίο και επέδωσε ψήφισμα (Δείτε στο τέλος της ανάρτησης). Αυτή την ώρα κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Της Αγγελικής Δημοπούλου
    «Πρόκειται για έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Είναι αγώνας δικός μας κι ας μη ζούμε στη Χαλκιδική» τόνισε προλογίζοντας την συνέντευξη Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος από την επιτροπή αλληλεγγύης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Ζουμπάς από την επιτροπή αγώνα Χαλκιδικής μιλώντας για την καινούργια πρωτοβουλία των κατοίκων Ένα καραβάνι για τις Σκουριές. «Το ονομάσαμε καραβάνι ενημέρωσης και αλληλεγγύης γιατί ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Χαλκιδική. Περάσαμε από την Κατερίνη, τη Λάρισα, το Βόλο και τη Λαμία είχαμε καλή υποδοχή και βρήκαμε πολλούς αλληλέγγυους» τόνισε.

    Ο Γιώργος Ζουμπάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τα γεγονότα ενώ η αλήθεια είναι πως, σύμφωνα με επιστήμονες του ΑΠΘ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, «τεράστια μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός δεν χωράει στην πυκνοκατοικημένη μικρή Χαλκιδική». «Ανεξάρτητοι επιστήμονες σημειώνουν ότι αν προχωρήσει αυτή η επένδυση θα είναι το τέλος της Χαλκιδικής» πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δημιουργεί κατηγορούμενους και σημείωσε ότι 100 κάτοικοι της Χαλκιδικής κατηγορούνται για κακουργήματα και 200 για πλημμελήματα. Πρόσθεσε ότι ο όρος που τελευταία υιοθετείται περί «τήρησης της νομιμότητας είναι όρος που ενοχλεί τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής καθώς δεν τηρείται ποτέ για τις δραστηριότητες της εταιρείας πολλές από τις οποίες είναι παράνομες. Οι περιπτώσεις αυτές, σημείωσε, αναδεικνύονται είτε με πρωτοβουλία, είτε μετά από καταγγελίες των κατοίκων και χωρίς οι αρχές να κινούνται αυτεπάγγελτα.

    Η επιτροπή κατοίκων της Χαλκιδικής αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρανομίες αλλά και τις περιβαλλοντικές περιπτώσεις των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη Χαλκιδική. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν τα εξής:

    Εκτελούνται από την εταιρεία παράνομα εργασίες σε οικόπεδο για τη δημιουργία εργοστασίου. Η εταιρεία αγνοώντας αποφάσεις τις πολεοδομίας και διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ προχωρούν στις εργασίες κι έχουν κατεβάσει 25 στρέμματα από το βουνό. Επιπλέον η εταιρεία δημιουργεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες φράγματα σε φυσικά ρέματα για απόθεση 182 εκ. κυβ. μεταλλευτικών αποβλήτων

    Η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκ. τόνους σε 25 χρόνια ενώ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 25 εκ. τόνοι. Η αποψίλωση της δασικής βλάστησης αγγίζει τα 2500 στρέμματα ενώ η εταιρεία δεσμευόταν ότι «θα προσπαθήσει να σώσει έστω κι ένα δέντρο».
    Επιπλέον παρατηρείται ρύπανση νερών επιφανειακών και υπογείων με βαρέα μέταλλα αλλά και 3116 τόνοι μεταλλευτικής σκόνης την ώρα.

    Η δημόσια έκταση 317 στρεμμάτων και τα μεταλλευτικά δικαιώματα σ’ αυτήν παραχωρήθηκαν το 2003 από το ελληνικό δημόσιο στην ελληνικός χρυσός ΑΕ έναντι 11 εκατ. ευρώ γι’ αυτή τη συναλλαγή. Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση και προσέφυγε ώστε να μην επιστραφούν στο δημόσιο 15.5 εκατ. ευρώ συν οι τόκοι. Σημειώνεται επιπλέον ότι δεν προβλέπονται μεταλλευτικά δικαιώματα για το ελληνικό δημόσιο.

    Αναφορικά με τα ατυχήματα που σημειώθηκαν κατά τη μεταφορά τοξικών υλικών από την Ελληνικός Χρυσός οι εκπρόσωποι της επιτροπής σημείωσαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ειδικός χώρος – με αδειοδότηση – για τη φύλαξη τους πριν και στο ενδιάμεσο της μεταφοράς. Ο χώρος που φυλάσσονται αν υπάρχει δεν είναι γνωστός. Μετακινούνται «κρυφά» στο λιμάνι μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

    Ρεμπέκα Χαρμς: Έγκλημα ενάντια στη φύση και τους ανθρώπους

    «Αρκετά χρόνια πριν είχα θεωρηθεί τρομοκράτης στη Γερμανία γι’ αυτό καταλαβαίνω απόλυτα τους ανθρώπους του Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τώρα τους αποκαλούν τρομοκράτες επειδή θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και το μέλλον. Θα κάνω ότι περισσότερο μπορώ για να τους υποστηρίξω επειδή η μάχη που δίνουν είναι πολύ πολύ σημαντική» τόνισε η Ρεμπέκα Χαρμς κατά την τοποθέτησή της.

    Αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στις Σκουριές Χαλκιδικής: «Με κάλεσαν και επισκέφτηκα την περιοχή πριν από μερικούς μήνες. Πρέπει να παραδεχτώ ότι με το που αντίκρισα το δάσος κατάλαβα αμέσως γιατί αυτός ο αγώνας είναι τόσο σημαντικός. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δάση που είδα ποτέ.
    Σαν παραμύθι. Είναι έγκλημα εναντίον της φύσης να κόψει κανείς αυτά τα δέντρα. Μπορείς επίσης να μυρίσεις κατευθείαν το νερό που τρέχει στο δάσος. Πρέπει να προστατευτεί και θα κάνω ότι μπορώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι’ αυτό».

    «Το να προστατεύεις το περιβάλλον σημαίνει να προστατεύεις τους ανθρώπους και να φροντίζεις τις ανάγκες τους. Αυτή τη στιγμή για ένα πολύ βραχυπρόθεσμο κέρδος – αν δεν σταματήσει αυτό το πρότζεκτ – θα καταστραφούν οι δουλειές πολλών ανθρώπων που δεν εργάζονται στη μεταλλευτική δραστηριότητα και κυρίως αυτών που έχουν επενδύσει σε καλές γεωργικές καλλιέργειες αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή που είναι τόσο κοντά στον Άθω (Άγιο Όρος)» συμπλήρωσε.

    Όταν ρωτήθηκε τι είδους πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει απάντησε ότι πρώτα απ’ όλα θα καλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί μαζί της το δάσος στις Σκουριές για να δει τι συμβαίνει. Έκανε επιπλέον λόγο για παραβίαση νόμων της ΕΕ στις περιπτώσεις των υπόγειων υδάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σημείωσε το γεγονός ότι υπάρχει διεθνής εμπειρία και το παράδειγμα της Ρόσια Μοντάνα στη Ρουμανία.

    «Υπάρχουν πολλές αναντιστοιχίες με τους νόμους της ΕΕ πράγμα το οποίο σκοπεύω να αναδείξω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ειδικά τώρα που θα ξεκινήσει η ελληνική προεδρεία. Στον καιρό της κρίσης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας δεν θα ξεπουληθεί σε ξένες εταιρείες όπως αυτή η εταιρεία που ονομάζεται μάλιστα El Dorado. Η ονοματολογία είναι οιωνός. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πρόκειται για ένα έγκλημα ενάντια στη φύση και τους ανθρώπους της περιοχής. Ας προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε» κατέληξε.

    Φορείς και πολιτικοί στο πλευρό των κατοίκων

    «Ο αγώνας αυτός υπηρετεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιμετωπίζουν δυο πολέμους, έναν πόλεμο αυταρχισμού κι έναν κατασυκοφάντησης. Θύμισε ότι μεγάλα μέσα έβλεπαν 1000 ανθρώπους στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την ίδια ώρα που όλοι οι άλλοι έβλεπαν 30.000 κόσμο. Κατέληξε λέγοντας ότι η στήριξη του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ.

    Από το ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι το κόμμα του προσπαθεί ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων να στηριχθεί από το εργατικό λαϊκό κίνημα. «Τα μονοπώλια επενδύουν εκεί που έχουν το μεγαλύτερο και πιο σύντομο κέρδος και αδιαφορούν για τη ζωή» τόνισε. Αναφέρθηκε στην «προπαγάνδα περί νέων θέσεων εργασίας» τονίζοντας ότι «από τις καταστροφές που θα συντελεστούν στην περιοχή θα χαθούν περισσότερες θέσεις».
    Επιπλέον δήλωσε ότι «η αστική τάξη σηκώνει πολύ το θέμα της νομιμότητας προπαγανδίζοντας το με έωλα επιχειρήματα». «Απολύουν χωρίς αποζημιώσεις κι όλα αυτά τα θεωρούν νόμιμα και θεωρούν παράνομη τη διαδήλωση και την κατάληψη το μέσο που έχουν οι εργαζόμενοι για να διαμαρτυρηθούν» υπογράμμισε.

    «Οι κάτοικοι δεν είναι ούτε βαλτοί ούτε τρομοκράτες. H εξουσία βαφτίζει τρομοκράτες αυτούς που αντιδρούν στα σχέδια της» τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους και σημείωσε ότι το κόμμα του είναι κομμάτι του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής εδώ και 27 χρόνια που υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. «Για μάθημα αλληλεγγύης από τους κατοίκους της Χαλκιδικής» έκανε λόγο η Ντίνα Σωτηριάδου εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που «τάσσεται στο πλευρό του αγώνα των κατοίκων για γη, ελευθερία, δουλειά και αξιοπρέπεια».

    Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Φίλων της Φύσης και της Σπίθας ενώ οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης και Νίκος Χουντής καθώς και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να παρευρεθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.