Αν οι Σκουριές ήταν στο Πήλιο, θα σώπαινες;


an oi Skouries itan sto PilioΣυμμετοχή στο Καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική

Συμπαράσταση στους κατοίκους της που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τη δημοκρατία

Εκδήλωση μαζί τους στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αίθουσα Κορδάτος) την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ.

Ο αγώνας κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική έχει από καιρό κλιμακωθεί σε αγώνα για τη δημοκρατία και για τη διεκδίκηση της περιοχής από τους κατοίκους της στους οποίους ανήκει. Δηλαδή σε αγώνα για το αυτονόητο, που δεν είναι πια εξασφαλισμένο.

Η προσπάθεια της εταιρείας και της κυβέρνησης να επιβληθούν στην περιοχή με αυταρχικές και βίαιες μεθόδους, που έφτασαν ως και τη δίωξη για ηθική αυτουργία γνωστών ενεργών πολιτών του κινήματος κατά των μεταλλείων, αλλά και στην πρόσφατη κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που βασίζεται στη θεωρία των δύο άκρων, αποτελεί ευθεία επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας, του δικαιώματος στη διαμαρτυρία και το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί ξεκάθαρη απόπειρα φίμωσης και τρομοκράτησης της τοπικής κοινωνίας για κάμψη των αντιστάσεων απέναντι στο καταστροφικό έργο κυβέρνησης και εταιρείας, κάτι που γίνεται μεθοδευμένα και με τη συμβολή της ΕΛΑΣ, που ως τώρα έδειχνε να ενεργεί ως ιδιωτική εταιρεία φύλαξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο- συνεχίζει να τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού και να υπερασπίζεται το δικαίωμά της να έχει λόγο στη χάραξη πολιτικής για την ανάπτυξη της περιοχής και την υποχρέωσή της να υπερασπίζεται το μέλλον και τη βιωσιμότητα του τόπου της. Με βαθιά πίστη για το δίκιο τους και γνώση για την καταστροφή που θα επιφέρει η επένδυση, οι κάτοικοι της περιοχής χρόνια τώρα διαμαρτύρονται ειρηνικά μέσα από πορείες, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αλλού. Και από όπου περνάνε το κίνημα κατά των μεταλλείων γιγαντώνει.

Έτσι, ήρθε η ώρα του Καραβανιού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας (Κατερίνη, Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Αθήνα) όπου θα σταματήσουν για να αναδείξουν το θέμα και να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αντίστοιχα προβλήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες των πόλεων αυτών. Κάτοικοι, λοιπόν, της Χαλκιδικής θα βρίσκονται στο Βόλο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και σε συνεργασία με φορείς της πόλης θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του Βόλου σχετικά με το θέμα των μεταλλείων χρυσού και παράλληλα να συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός τοπικού θέματος, αυτού της διαχείρισης των νερών του Πηλίου. Η κεντρική εκδήλωση για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην παραλία του Βόλου, στις 11.00 π.μ.

Η ενημέρωση οδηγεί στη δράση και το ταξίδι στην αλληλεγγύη.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής


4 απαντήσεις στο “Αν οι Σκουριές ήταν στο Πήλιο, θα σώπαινες;”

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΙΣ
    Τώρα: Ατύχημα με φορτηγό που μετέφερε φορτίο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε
    Posted on 21/11/2013 by SOSHALKIDIKI
    Πριν λίγη ώρα, στην περιοχή της Ρεντίνας, σημειώθηκε ατύχημα σε φορτηγό που μετέφερε θειούχο μόλυβδο από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός προς Θεσσαλονίκη. Τα ελαστικά του φορτηγού, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, έπιασαν φωτιά ενώ ο οδηγό πρόλαβε και αποσύνδεσε το κοντέινερ.

    Κάτοικοι μαρτυρούν ότι κατά τη διέλευση του φορτηγού από την πόλη του Σταυρού, καπνοί έβγαιναν από το όχημα.

    Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την πυροσβεστική και την αστυνομία.
    http://soshalkidiki.wordpress.com/2013/11/21/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%84%CF%8D%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%B7%CE%B3%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5-%CF%86/

  2. Σύμφωνα με την Πυροσβεστικη το δελτιο αποστολης για τη μεταφορά του φορτίου της ελληνικος χρυσός με το σημερινό ατύχημα ειναι για την BALKAN LOGISTICS “που ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ” !!!

  3. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ στα ελαστικά φορτηγού αυτοκινήτου του οποίο μετέφερε σε κοντέϊνερ συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη, στην περιοχή Ρεντίνας Θεσσαλονίκης, για λογαριασμό της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός”. Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ,η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την ώρα που το φορτηγό κινούνταν στον παλιό δρόμο Καβάλας – Θεσσαλονίκης και οφείλεται σε υπερθέρμανση των φρένων, χωρίς να διαχυθεί στο περιβάλλον το φορτίο. Πυροσβέστες έσβησαν έγκαιρα τη φωτιά, ενώ αργότερα μετέφεραν, με άλλο όχημα, το κλειστού τύπου κοντέϊνερ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας.
    Το φορτηγό αυτοκίνητο ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος έχει αναλάβει, για λογαριασμό της “Ελληνικός Χρυσός”, τη μεταφορά συμπυκνωμάτων χρυσοφόρου πυρίτη (αρσενοπυρίτη), από την περιοχή Ολυμπιάδας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τελικό προορισμό χώρες του εξωτερικού.
    Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ναούμ, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι μέσα στο τρέχον έτος είναι η τρίτη φορά που σημειώνεται ατύχημα με φορτηγά αυτοκίνητα που διέρχονται από την περιοχή μεταφέροντας μεταλλεύματα . “Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον από πιθανή διαρροή. Ζητούμε προστασία από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας”, δήλωσε ο κ. Ναούμ.
    Ο εκπρόσωπος της εταιρίας “Ελληνικός Χρυσός”, Κώστας Γεωργατζής, από την πλευρά του διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η μεταφορά γίνεται με κλειστού τύπου κοντέϊνερ, ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και τόνισε ότι για το λόγο αυτό δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διαρροής. “Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη η μεταφορά υγρών καυσίμων με βυτιοφόρα”, είπε χαρακτηριστικά.
    Να σημειωθεί, ότι και τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί στη Ρεντίνα ατύχημα με φορτηγό, που μετέφερε αρσενοπυρίτη για λογαριασμό της ίδιας εταιρίας.Τότε, μέρος του φορτίου είχε διαρρεύσει στο περιβάλλον, προκαλώντας ανησυχία και αντιδράσεις κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.