Ενδιαφέρεται η Greenpeace για τις Σκουριές;


Οι χρήστες του διαδικτύου και ειδικά οι χρήστες του Twitter ρωτούν επίμονα εδώ και ένα χρόνο – συγκεκριμένα από την άγρια καταστολή της  διαδήλωσης της 21/10/2012 στον Κάκαβο. Η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας δεν ενδιαφέρεται για το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές; Η ίδια απορία εκφράστηκε πρόσφατα με πολύ αυθόρμητο τρόπο στο άρθρο Grrrrrrrrrrrrrreenpeace…. (από ena1.org). Εμείς πάλι γνωρίζουμε ότι η Greenpeace στηρίζει ενεργά εδώ και πάνω από δέκα χρόνια τον αντίστοιχο αγώνα στη Ρουμανία, για τη σωτηρία της Ρόσια Μοντάνα από τις ορέξεις των χρυσοθήρων. Εδώ τι γίνεται;

Ακολουθεί η απάντηση του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace σε Έλληνα κάτοικο εξωτερικού που είχε την ίδια απορία. Δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο El Mechero de Prometeo με τίλο “Είναι πραγματικό γεγονός, μα το Θεό” και με καθόλου κολακευτικά σχόλια (στα ισπανικά) για την οργάνωση. Tα συμπεράσματα ανήκουν στους αναγνώστες.

Και μια ερώτηση: Ποιος έθεσε θέμα “επένδυσης Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας στην περιοχή”;;; Ανεμογεννήτριες στον Κάκαβο; Πάτε καλά;

greenpeaceskouriesΑγαπητέ κε Τσιφρικά,

…θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κατανοώ τον προβληματισμό σας και αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα που υπάρχει στις Σκουριές. Όσον αφορά στη θέση που έχουμε απέναντι στο πρόβλημα αυτό ως Greenpeace, αυτή είναι ξεκάθαρα ενάντια στην εξόρυξη και έχουμε επισημάνει τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει μια τέτοια κίνηση. Πέρα από το άρθρο που έχετε ήδη διαβάσει, υπάρχουν και τα παρακάτω:

http://www.greenpeace.org/greece/el/blog/tarazontas_ta_nera_blog_nikos_charalampidis/blog/42956/

Επιπλέον είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις οργανωμένες ομάδες κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε και μια εποικοδομιτική συνάντηση μαζί τους για να προσφέρουμε όποια βοήθεια μπορούμε από μέρους μας και έτσι έγινε. Τους έχουμε κατευθύνει προς επιστημονικούς συνεργάτες που έχουμε, για την εκπόνηση μια μελέτης που θα αποδεικνύει με μετρήσιμα δεδομένα τους παραπάνω κινδύνους αλλά και το τελικό οικονομικό όφελος από μια τέτοια επένδυση σε σχέση με μια επένδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή.

Όσον αφορά ωστόσο την ενεργή εμπλοκή μας με ακτιβιστικές δράσεις στην περιοχή αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Απαιτεί στρατηγική και πρόγραμμα.
Όπως θα γνωρίζετε, η δράση της Greenpeace στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε δωρεές πολιτών και όχι σε κρατικές, ευρωπαϊκές ή εταιρικές χορηγίες. Αυτή η επιλογή μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε συμφέροντα, παράλληλα όμως περιορίζει τους πόρους της οργάνωσης. Ως αποτέλεσμα, έχουμε συνειδητά επιλέξει την αξιοποίηση των πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) και της τεχνογνωσίας μας στις 3 βασικές μας εκστρατείες(μεταλλαγμένα, θαλάσσια οικολογία, κλιματικές αλλαγές) με στόχο η δράση μας να είναι αποτελεσματική και αποδοτική. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αναλάβουμε ουσιαστική δράση και να προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις τις οποίες και θα πετύχουμε ως στόχους.
Δεν αγνοούμε το πρόβλημα, απλώς θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ό,τι και αν κάνουμε.

Με εκτίμηση


9 απαντήσεις στο “Ενδιαφέρεται η Greenpeace για τις Σκουριές;”

    • Αν δεν τα σκάσεις στην Greenpeace δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. Είναι καθαρά κερδοσκοπική εταιρία απλά κάνει κάποιο καλό, πάντα επί πληρωμή.

  1. Γράφει η Greenpeace: Όσον αφορά ωστόσο την ενεργή εμπλοκή μας με ακτιβιστικές δράσεις στην περιοχή αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη. Απαιτεί στρατηγική και πρόγραμμα.
    Δεκαετίας θα συμπλήρωνα. Όταν Κάκαβος δεν θα υπάρχει και Χαλκιδική η νέα Σπιναλόγκα με καρκινοπαθείς όμως…

  2. H συγκεκριμενη οργανωση ενδιαφερεται για κατι με δυο κριτηρια
    -Αν υπαρχει κρατικη η ευρωπαικη επιχορηγηση
    -Αν δεν υπαρχει κινδυνος να συγκρουστει με την κυβερνηση και διαφορους χορηγους.
    Οποτε η Σκουριες επαιξαν και εχασαν….

  3. Δείτε πως εκλέγεται, ή μάλλον επιλέγεται η ηγεσία της οργάνωσης. Πάνω από 50 000 μέλη και μόλις 17 έχουν ψήφο. Το καταστατικό της άφαντο, ετήσια συνέλευση μελών γιόκ. Πως άραγε επιλέχθηκε το πρώτο συμβούλιο; Θυμάστε εκείνη την δήλωη του Ευθυμιόπουλου: “κάποιοι με διόρισαν”, εννοούσε τον διόρισαν πρόεδρο της οργάνωσης. Διαβάστε και τις δηλώσεις του ιδρυτή Μακτάγκαρτμ πρώην πωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και μετέπειτα κτηματομεσίτη, καθώς και του αποχωρήσαντος Πάτρικ Μόορ για την φύση αυτής της οργάνωσης. Τότε θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι είναι και γιατί αγωνίζεται αυτό το κλάμπ.

    Kaymakchalan

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.