Αρχική Ενημέρωση Η ΟΕΝΓΕ στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής

Η ΟΕΝΓΕ στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής

3
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από το The Press Project

7D2DBBC92C49051738A187B0D2A37555«Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή μας στους Χαλκιδικιώτες που με την στάση τους μπολιάζουν την κοινωνία με τα ιδανικά της Αντίστασης, της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς, της Συλλογικότητας και του Αγώνα. Μας δείχνουν τον δρόμο. Τους ευχαριστούμε. Είμαστε μαζί τους.»

Παρατίθεται ολόκληρη η απόφαση του πρόσφατου γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος):

«Στη Β.Α. Χαλκιδική -σε 317.00 στρέμματα δημόσιας δασικής έκτασης η οποία παραχωρήθηκε σκανδαλωδώς από το Ελληνικό Κράτος στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.- έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση μιας εξορυκτικής δραστηριότητας φαραωνικού μεγέθους. Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκατ. τόνους ορύγματος (όταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 33 εκατ. τόνοι) και να εκμεταλλευτεί δημόσιο ορυκτό πλούτο, η αξία του οποίου εκτιμάται σε πάνω από 15.5 δις ευρώ. Για το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπονται κανενός είδους δικαιώματα και το “κέρδος” περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έσοδα από τη φορολόγηση των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η “επένδυση” -που περιλαμβάνει ανοιχτού τύπου εξόρυξη (open pit) στον κύριο υδροφορέα της περιοχής, χωροθέτηση τελμάτων εξορυκτικών αποβλήτων σε ρέματα, εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας κ.α.- θα αποψιλωθούν πάνω από 2.500 στρέμματα δάσους ιδιαίτερου κάλλους και ανυπολόγιστης οικολογικής αξίας. Πορίσματα και μελέτες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιστημόνων, προειδοποιούν για καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο οικοσύστημα, στην ατμόσφαιρα, στην υγεία των ανθρώπων της Β. Ελλάδας, στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, στο έδαφος καθώς και στην τοπική οικονομία που βασίζεται στην καλή ποιότητα του περιβάλλοντος (τουρισμός, γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, υδατοκαλλιέργειες κ.α.).

Οι τοπικές κοινωνίες ενημερώθηκαν και αυτοοργανώθηκαν προκειμένου να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Με “όπλα” την επιστημονική τεκμηρίωση, την ενημέρωση και τις κοινωνικές δράσεις, εξελίσσεται ένας δυναμικός κοινωνικός αγώνας διεκδίκησης της προστασίας του περιβάλλοντος, της αειφόρου ανάπτυξης, των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων. Ο αγώνας αυτός αντιμετωπίστηκε από κράτος και αστυνομία, με λυσσαλέα καταστολή και απίστευτη βία. Χρήση απαγορευμένων χημικών ερεθιστικών ουσιών ακόμη και μέσα σε σχολεία, πλαστικές σφαίρες, ανθρωποκυνηγητά, ξυλοδαρμοί, αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις, εξαφανίσεις πολιτών, προσαγωγές ανηλίκων, εισβολές σε σπίτια, παράνομη και δια της βίας λήψη γενετικού υλικού, παράνομες παρακολουθήσεις συνομιλιών (γεγονότα που καταγγέλλονται από την Διεθνή Αμνηστία και τους Δικηγορικούς Συλλόγους).

Την προσπάθεια καταστολής του κινήματος επικουρούν τα κυρίαρχα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση των θέσεων της εταιρείας, τη συκοφάντηση του κοινωνικού κινήματος και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Σήμερα ο αγώνας μετρά δύο προσωρινά κρατούμενους αγωνιστές, δύο αποφυλακισμένους που για έξι μήνες βρισκόταν άδικα στις φυλακές και 210 κατηγορούμενους με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση της οποίας ο σκοπός – σύμφωνα με τη δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές – είναι η ματαίωση των καταστροφικών σχεδίων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Μεταξύ των «εγκληματιών», έγκυες γυναίκες και υπερήλικες. Την ίδια στιγμή που ο αγώνας διώκεται και ποινικοποιείται, η Πολιτεία αποσιωπά και καλύπτει σωρεία παρανομιών της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».

Μόλις πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε η ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού του Νεοχωρίου λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού, υπήρξε διαρροή επικίνδυνων μεταλλευτικών αποβλήτων στη Ρεντίνα και αποκαλύφθηκε η παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία μεταφορά τοξικών ουσιών μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη Β.Α. Χαλκιδική αποτελεί περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Η Ο.Ν.Γ.Ε καταδικάζει την « Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που πέραν της ανομίας της στήνει επικοινωνιακές φιέστες διαφθοράς με τους υπηρέτες των συμφερόντων της .

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων που επιχειρεί να παγιώσει η κυβέρνησ . Καταδικάζουμε τη χρησιμοποίηση όλων των μορφών και όλων των μηχανισμών βίας και καταστολής που ανάλγητα χρησιμοποιούν στελέχη της Αστυνομίας και του Δικαστικού Σώματος. Καταδικάζουμε τα συστημικά ΜΜΕ των μεγαλοεκδοτών και μεγαλοδημοσιογράφων, που έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ρόλο γραφείων τύπου της κυβέρνησης της κάθε « Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Όλοι μαζί έχουν καταστεί ορκισμένοι διώκτες των κοινωνικών αγώνων. Πλανώνται. Δεν πρόκειται να δαμάσουν το αγωνιστικό φρόνημα των ενεργών πολιτών.

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταδεικνύουν την αλληλοδιαπλοκή τους και να αποδεικνύουν πόσο αδύναμοι είναι. Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή μας στους Χαλκιδικιώτες που με την στάση τους μπολιάζουν την κοινωνία με τα ιδανικά της Αντίστασης, της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς, της Συλλογικότητας και του Αγώνα. Μας δείχνουν τον δρόμο. Τους ευχαριστούμε. Είμαστε μαζί τους.»

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αλήθεια, αυτά τα καλά παλικάρια οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν καταγγείλει ποτέ τα “φακελάκια” ή τη ληστεία του δημόσιου χρήματος από τα τρωκτικά των νοσοκομείων, έχουν μιλήσει ποτέ για τους υπεράριθμους συναδέλφους τους, που χτυπάνε με ζήλο τις ανύπαρκτες πλέον μύγες, ακόμα και για τις “εργαζόμενες” καθαρίστριες (ναι, ναι, αυτές που είναι μόνιμοι υπάλληλοι και, όταν τις βλέπεις να δουλεύουν, νομίζεις ότι παρακολουθείς ταινία του Αγγελόπουλου σε αργό γύρισμα – και γι’ αυτές ξεσηκώνονται μέχρι και οι φοιτητές, για να μην μπουν κάτω από ιδιώτες εργολάβους); Έχουν καταγγείλει ποτέ έστω και ένα από τα απειράριθμα σκάνδαλα, που βγαίνουν καθημερινά στη φόρα και συμβάλλουν με τις αναθυμιάσεις τους στο να γίνεται ακόμα πιο αποπνικτική η μολυσμένη ατμόσφαιρα του δημόσιου βίου μας; Τα σκάνδαλα που συμβαίνουν στο χώρο εργασίας τους σε βάρος όλης της κοινωνίας.
  Θα μου πείτε “δική τους δουλειά είναι να τα καταγγείλουν;”. Και, εξάλλου, τι σχέση έχουν όλα αυτά που συμβαίνουν στα δύσμοιρα νοσοκομεία με “με τα ιδανικά της Αντίστασης, της Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς, της Συλλογικότητας και του Αγώνα”; Αυτά δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση; Τι σχέση μπορεί να έχει το “φακελάκι”, ο ωμός εκβιασμός των αρρώστων από τους κ.κ. νοσοκομειακούς γιατρούς, ή η κατασπατάληση, η ληστεία του δημόσιου χρήματος από τα λαμόγια – διευθυντές, διοικητικούς, “εργαζόμενους” – με τους γιατρούς της ΟΕΝΓΕ; Και, στο κάτω-κάτω, αυτοί κοιτάνε τη δουλειά τους, δεν ασχολούνται με τους άλλους. Μόνο που… μόνο που για την εξόρυξη χρυσού ξέρουν τα πάντα!
  Και ξέρουν καλά πως “Η υπόθεση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη Β.Α. Χαλκιδική αποτελεί περιβαλλοντικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο”. Ξαφνικά, από ανθρώπους που “κοιτάνε μόνο τη δουλειά τους” (δηλαδή, πώς θα γιατρέψουν τους αρρώστους) μεταμορφώνονται σε περιβαλλοντολόγους και πολιτικούς και κοινωνιολόγους. Και επιπλέον ξέρουν καλά τον αισχρό ρόλο των “δημοσιοκάφρων”, εφόσον “Την προσπάθεια καταστολής του κινήματος επικουρούν τα κυρίαρχα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ που έχουν αναλάβει την προπαγάνδιση των θέσεων της εταιρείας, τη συκοφάντηση του κοινωνικού κινήματος και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης”. [Εγώ μάλλον το αντίθετο θα έλεγα – με πρώτη και καλύτερη τη μακαρίτισσα την ΕΡΤ, με τις εκπομπές του Εξάντα και τα “ντοκιμαντέρ” προπαγάνδας του αρχιαντιδραστικού της υποανάπτυξης (και αποανάπτυξης) κ. Αυγερόπουλου].
  Αλλά οι καλοί μας γιατροί είναι επιπλέον και νομικοί, αφού μελέτησαν επισταμένα της δικογραφίες ενάντια στους «κατοίκους» και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν «210 κατηγορούμενοι με κατασκευασμένες και έωλες κατηγορίες». Και δεν παραλείπουν να επαναλάβουν το χοντρό ψέμα για «Χρήση απαγορευμένων χημικών ερεθιστικών ουσιών α κ ό μ η κ α ι μ έ σ α σ ε σ χ ο λ ε ί α».
  Εύγε, απόγονοι του Ιπποκράτη!

 2. ΨΗΦΙΣΜΑ

  20.11.2013

  Η Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στους κατοίκους της Χαλκιδικής που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού και αντιστέκονται έτσι στην καταστροφή του τόπου τους. Η φαραωνική επένδυση της Ελληνικός Χρυσός θα αφήσει πίσω της χιλιάδες τόνους από τοξικά απόβλητα και το κυάνιο του χρυσωρυχείου θα επιφέρει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική μόλυνση.

  Να σταματήσει η καταστροφή του δάσους στις Σκουριές Χαλκιδικής και να σταματήσουν οι διώξεις των 14 κατοίκων που δικάζονται αρχικά αύριο Πέμπτη στον Πολύγυρο.

  Η Γενική Συνέλευση της Α΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

 3. Να και οι έτεροι Καππαδόκηδες! Εμ, βέβαια, λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
  Μόνο που θα έπρεπε ο συντάκτης των ανακοινώσεων (γιατί ο ίδιος είναι) να προσέχει να αλλάζει λίγο το ύφος και να μη χρησιμοποιεί συνεχώς το επίθετο “φαραωνικός” για να μην καρφώνεται.
  Αλήθεια, έβγαλε η ΟΛΜΕ, μια και αποτελείται από εκπαιδευτικούς, καμιά ανακοίνωση για τα κλειστά Πανεπιστήμια. Θα μου πείτε, καλύτερα που δεν έβγαλε, γιατί αλλιώς μάλλον θα ζητούσαν να κλείσουν τα Πανεπιστήμια μια για πάντα!
  Εγώ πάντως τους αφιερώνω το παρακάτω ποιηματάκι του Θεόδωρου Ορφανίδη (σατιρικός ποιητής 1817-1886) :
  Δασκάλους δε αποκαλώ, συλλήβδην και αθρόα,
  τα δίποδα, κακεντρεχή, γνωστά χερσαία ζώα,
  τα εκμυζώντα μ’ ηδονήν λεξίδια και φράσεις,
  τα νομιζόμενα κοινώς μεστά σοφίας πάσης,
  διότι με αναίδειαν λαλούσι περί πάντων,
  θαυμάζοντα και μόνα των την πολυμάθειάν των!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.