Υστερόγραφο σε ένα ταξίδι που δεν τελείωσε – SOS Halkidiki #skouries


Corridor X – Postscript to an Unfinished Journey – SOS Halkidiki from angela anderson on Vimeo.

To Υστερόγραφο Σε Ένα Ταξίδι Που  Δεν Τελείωσε – SOS Χαλκιδική της Angela Anderson και της Angela Melitopoulos σχεδιάστηκε ως το τελευταίο μέρος του video project Corridor X που πραγματοποιήθηκε το 2006 από την Angela Melitopoulos . Μας φέρνει στην Χαλκιδική, στη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή ενός εν εξελίξει αγώνα από τα κάτω ενάντια σε ένα μεγάλης κλίμακας έργο ανοικτής εξόρυξης χρυσού, που είναι χαρακτηριστικό των εκμεταλλευτικών σχέσεων εξουσίας  εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχυρό παράδειγμα του σύγχρονου «καπιταλισμού της καταστροφής» .

Μία από τις συνέπειες των οικονομικών μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται στο ελληνικό κράτος από τη λεγόμενη «τρόικα» (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ) είναι η εφαρμογή ενός “fast track” επενδυτικών προγραμμάτων που επιτρέπει την ταχεία και χωρίς φραγμούς αδειοδότηση μεγάλης κλίμακας ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων .

Η Eldorado Gold, μια καναδική “χαμηλού κόστους” μεταλλευτική εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ, έγινε η βιτρίνα αυτών των “fast track” επενδύσεων, λαμβάνοντας την έγκριση του κράτους τον Ιούλιο του 2011 για την κατασκευή ενός επιφανειακού ορυχείου χρυσού για να εξορύξει τα τελευταία γραμμάρια χρυσού από το έδαφος κάτω από το δάσος Σκουριών της Χαλκιδικής .

Η Χαλκιδική είναι μια χερσόνησος με μεγάλη βιοποικιλότητα στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελείται από ορεινά υπεραιωνόβια δάση και παρθένα παράκτια οικοσυστήματα. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μελισσοκομία, την αλιεία , τη δασοκομία , τη γεωργία και τον τουρισμό, δραστηριότητες που εξαρτώνται από την υγεία του οικοσυστήματος .

Στο πλαίσιο της κρίσης χρέους, αυτό το παράδειγμα εκμετάλλευσης αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια “κατάσταση εξαίρεσης”, ελεγχόμενη εξ αποστάσεως από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε αυτή την κατάσταση του καπιταλισμού της καταστροφής , που υποστηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση , το ελληνικό κράτος ποινικοποιεί την διαμαρτυρία των πολιτών της , εισβάλλοντας και απειλώντας τους τοπικούς διαδηλωτές με ειδικές δυνάμεις. Η ελληνική πολιτεία προστατεύει τα ιδιωτικά συμφέροντα των μετόχων της Eldorado Gold έναντι του συμφέροντος των πολιτών της .


Μία απάντηση στο “Υστερόγραφο σε ένα ταξίδι που δεν τελείωσε – SOS Halkidiki #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.