Η «κατάθεση» μου… για την τρομοκρατική οργάνωση των Σκουριών


SkOldΦωτογραφία: Η ερευνητική στοά των Σκουριών στις αρχές του 1998

Toυ Άρη Φρουζάκη

Είμαι γεωτεχνικός πολιτικός Μηχανικός και βρέθηκα στη περιοχή της Θράκης για εργασία το 2010. Πρώτη φορά επισκεπτόμουν τη περιοχή και είχα – για να πω την αλήθεια- σχεδόν, πλήρη άγνοια για τα ζητήματα της περιοχής σε σχέση με την επαπειλούμενη εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα και τις Σάπες. Όταν ξεκίνησα να διαβάζω για τις αντιδράσεις των κατοίκων μπορώ να πω πως ήμουν αρκετά επιφυλακτικός. Βλέπετε, προέρχομαι από μεταλλευτική οικογένεια, ο πατέρας μου ήταν έμπειρος μεταλλειολόγος και ασυμβίβαστος αριστερός αγωνιστής. Έχω περάσει πάνω από 15 χρόνια της ζωής μου στο Μαντούδι (λευκόλιθος) , στην Ιτέα Φωκίδας (βωξίτης), στην Κοζάνη (χρώμιο) μεγάλωσα μέσα στις στοές και στα εργοστάσια, σε οικισμούς εργαζομένων, βρέθηκα σε μεγάλες και ιστορικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις μεταλλωρύχων, έζησα δηλαδή μια οργάνωση και έναν τρόπο ζωής, που μετά από το ‘90 χάθηκε οριστικά από τη χώρα μας, με το κλείσιμο των περισσοτέρων μεταλλείων…

Την Χαλκιδική την είχα επισκεφτεί το 1998-99, ως φοιτητής καθώς ο πατέρας μου δούλεψε για 1,5 χρόνο στη διάνοιξη της σήραγγας των Σκουριών. Πέρασα ένα καλοκαίρι παρακολουθώντας τις εργασίες εκεί. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση, ήταν το απίστευτο δάσος της περιοχής – δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου! Επιπλέον, τα τεράστια προβλήματα διάνοιξης στη στοά καθώς από κει εξέρεαν καταλήγοντας στα ρέματα της γύρω περιοχής, τουλάχιστον 300m3 καθαρού υπόγειου νερού κάθε ώρα…! Και κάτι ακόμα: Ένα πανό στην περιοχή της Ολυμπιάδας που έλεγε: “480 π.χ. Εφιάλτης – 2000 μ.χ. Καλαβρυτινός” (εκπρόσωπος της τότε ΤVX).

Το καλοκαίρι του 2011, βρέθηκα στη Βαρβάρα Χαλκιδικής για το ομώνυμο μουσικό φεστιβάλ. Τότε, ζήτησα από έναν γνωστό να με φέρει σε επαφή με ένα παράξενο τύπο (το όνομα του δεν το ήξερα) που είχα δει τυχαία σε μια εκπομπή της ΕΡΤ, να μιλάει για την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Λεγόταν Τόλης Παπαγεωργίου (που να ήξερα τότε πως θα μίλαγα με ένα… «μελλοντικό ιδρυτή τρομοκρατικής οργάνωσης »…!)

Όταν τηλεφώνησα Στον Τ. Παπαγεωργίου και του είπα πως θέλω να τον συναντήσω, μου είπε, «έλα στην Ιερισσό να γνωριστούμε…» Από τότε ξεκίνησε ουσιαστικά η προσωπική μου σχέση με τον Τόλη και την γυναικά του την Μαρία, αλλά και η ολόψυχη ένταξη μου στο γνήσιο λαϊκό κίνημα κατά του χρυσού στην Θράκη και την Χαλκιδική. Και το οφείλω στον Τόλη, ο οποίος μου μίλησε με επιστημονική γλώσσα για τις ακραίες συνέπειες της μεταλλουργίας χρυσού, το αίσχος του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα, την κατασπατάληση και ανεπανόρθωτη μόλυνση του υδατικού δυναμικού της περιοχής, τις διεφθαρμένες ελεγκτικές κρατικές υπηρεσίες που κάνουν τα στραβά στις παρανομίες της εταιρίας, τον ρόλο του ανεκδιήγητου Πάχτα, που αφού έκανε το Deal του επίσημου κράτους με την εταιρία που διαδέχθηκε την TVX, στη συνέχεια μετατράπηκε σε εκπρόσωπος τύπου της…!

Απέναντι στον Τόλη και τη Μαρία, ένιωθα πάντα θαυμασμό για την ολόπλευρη αφοσίωση τους σε αυτό τον πολύχρονο και άνισο αγώνα αλλά και μια μικρή ένοχη… καθώς η δική μου μικρή συμβολή στον αγώνα στην Θράκη δεν θα μπορούσε ποτέ να συγκριθεί με την δική τους «κατάθεση ζωής» σε αυτόν το σκοπό.

Αυτή ακριβώς την κατάθεση ζωής είναι που δεν τους συγχώρησε ποτέ η κυβέρνηση, η πολυεθνική εταιρία και οι ντόπιοι κολαούζοι της. Όπως ακόμα:

Την επιστημονική τεκμηρίωση, την έρευνα και τις αποκαλύψεις τους για το πολύχρονο οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα σε Θράκη και Χαλκιδική (μη ξεχνάμε πως μιλάμε στην ουσία για την ίδια εταιρία…)

Τις προσφυγές και τα συνεχή εμπόδια στα σχέδια της εγκληματικής οργάνωσης, εταιρίας – Πάχτα -κυβέρνησης, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, χρησιμοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο του κράτους και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία .

Την πολύτιμη συμβολή τους στην αφύπνιση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε Θράκη, Χαλκιδική και Κιλκίς, αλλά και στην μετατροπή του προβλήματος της εξόρυξης χρυσού, από ζήτημα τοπικής, σε πανελλαδικής σημασίας, με τα συνεχή ταξίδια τους και ομιλίες σε εκδηλώσεις, σε όλη τη χώρα.

Την συμβολή τους στην διεθνοποίηση του ζητήματος της εξόρυξης χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα, με τα ταξίδια τους στα Βαλκάνια, τον Καναδά, τις Βρυξέλλες κ.α.

Όλα αυτά, όντως συνιστούν εγκληματικές ενέργειες για την ανεκδιήγητη ακροδεξιά ομάδα που κυβερνά και την χουντική λογική της. Η συρρίκνωση της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα τα τελευταία 3 χρόνια του μνημονίου, η κρατική τρομοκρατία και βία για την επιβολή των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και φτωχοποίησης, το σκανδαλώδες ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς αυτές τις τακτικές. Ότι αποτελεί εμπόδιο σε αυτή τη λαίλαπα, ότι εμπνέει και αγωνίζεται πρέπει να συντριβεί. Είτε πρόκειται για ένα πρόσωπο, μια ομάδα ακόμα και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Δεν έχουν άλλο δρόμο για να προχωρήσουν στα σχέδια τους… Είναι ένας συνεχής πόλεμος ενάντια στην ίδια μας την ύπαρξη. Όμως αυτόν τον πόλεμο επιβίωσης και αξιοπρέπειας ο λαός και οι τοπικές κοινωνίες θα τον κερδίσουν!

Αριστείδης Φρουζάκης


Μία απάντηση στο “Η «κατάθεση» μου… για την τρομοκρατική οργάνωση των Σκουριών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.