H Ρόδος δυναμικά στον αγώνα!


1422486_625007687550323_1312070976_nΗ αρχή έγινε με την εκδήλωση για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στις 8 Νοεμβρίου. Με ένα καινούριο ιστολόγιο, το no-gold-rhodos.blogspot.gr, ένα ενημερωτικό βίντεο, κείμενο αλληλεγγύης στη Χαλκιδική και κατάθεση κειμένου με υπογραφές στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, το νησί έχει πλέον μπει ενεργά στον αγώνα ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ / ELDORADO GOLD.

Ναι, η Ρόδος και να μην ακούσουμε κακεντρεχή σχόλια του τύπου “τι δουλειά έχει ένα νησί στην άλλη άκρη της Ελλάδας να μιλάει για τη Χαλκιδική;”. Έχει δουλειά, όπως έχουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, γιατί υπάρχει (ακόμα) το άρθρο 24 του Συντάγματος που λέει ότι “η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός”. Έχει δουλειά, γιατί η κολοσσιαία κλίμακα αυτού του έργου ξεπερνά τα στενά όρια της Χαλκιδικής και το χρονικό ορίζοντα αυτής της γενιάς. Και γιατί η διαπλοκή, η παρανομία και οι βρώμικες συμφωνίες, η καταπάτηση των δημοκρατικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός κόσμου που αγωνίζεται για ζωή κι αξιοπρέπεια, πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν και όχι στο μέλλον.

Το βίντεο Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ φέρει την υπογραφή ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΛΑΠΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ενώ το κείμενο προς το Δημο που ακολουθεί το καταθέτει ομάδα πολιτών με πρωτοβουλία από την εκδήλωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Ρόδου στις 8 Νοέμβρη 2013. Προβολές του βίντεο έγιναν και θα γίνουν στην Κρεμαστή, στον Αρχάγγελο, στη Νίσυρο , στην Κω, στην Κάρπαθο, στην Κάλυμνο και στη Σύμη. Η ενημέρωση για τις προβολές θα γίνει από κατοίκους των περιοχών και εκπαιδευτικούς που εργάζονται εκεί.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=aeduySGiZ_c]

_____________________________

Ρόδος 11.11.13

Προς το Δήμο Ρόδου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Θέμα : Έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης για τη στήριξη των αγώνων των πολιτών κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική

Παίρνοντας υπόψη:

1. Την ανοχή του ελληνικού κράτους απέναντι στην καταπάτηση δημόσιας περιουσίας στο δάσος Σκουριές της Χαλκιδικής και στην απαγόρευση πρόσβασης στους κατοίκους των γύρω χωριών.

2. Την παραχώρηση έκτασης 316.000 στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για να εγκατασταθεί στη Χαλκιδική ανοικτή εξόρυξη χρυσού και εργοστάσιο εμπλουτισμού με τη χρήση κυανίου.

3. Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής για τις βλαβερές επιπτώσεις της εξόρυξης στο περιβάλλον, στον αέρα, στο νερό και στη θάλασσα καθώς και στην υγεία τους.

4. Την εκτεταμένη χρήση βίας και την τρομοκρατία σε βάρος μαθητών και κατοίκων της Χαλκιδικής με σκοπό να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες τους.

5. Την εκφρασμένη ομόφωνη επιθυμία των συμμετεχόντων στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο στις 8 Νοεμβρίου για την Ημέρα δράσης για τη Χαλκιδική.

Προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει τα παρακάτω:

α) Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να διακόψει κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού σε όλη την επικράτεια (Χαλκιδική, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος).

β) Απαιτούμε να αναλάβει η εταιρία Ελληνικός Χρυσός τις ευθύνες της και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης με την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων και τον καθαρισμό των ρεμάτων και της θάλασσας του Στρατωνίου.

γ) Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους κατοίκους των περιοχών αυτών και απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία.

δ) Θεωρούμε ότι σε αυτό το ζήτημα πρέπει να υπάρχει συμπαράταξη όλων των πολιτών από τη Χαλκιδική έως τη Ρόδο, γιατί ο χρυσός δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα, αφορά όλη την χώρα.

ε) Επειδή και στην περιοχή της Ρόδου δρομολογούνται διαδικασίες ξεπουλήματος των ελεύθερων χώρων, δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας σε αυτές τις προοπτικές, και καλούμε την κυβέρνηση ούτε καν να σκέφτεται τέτοιες λύσεις γιατί θα βρει τους πολίτες απέναντί της.

__________________________________

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η αρμονική σχέση αιώνων των Ελλήνων με τον τόπο που ζουν και εργάζονται καθώς και οι σύγχρονοι αγώνες για την προστασία των οικοσυστημάτων που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, αναδεικνύουν αυτό που παγκόσμιοι οργανισμοί και εκατομμύρια τουρίστες περιγράφουν ως «παράδεισο» (μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, περιοχές natura, αιωνόβια δάση, κάμποι, θάλασσες και ποτάμια χωρίς τοξικά και πυρηνικά απόβλητα, καθαρές παραλίες).
Από την άλλη πλευρά έχουμε εφήμερες κυβερνήσεις που πολλές φορές δεν αφουγκράζονται και δεν ενσωματώνουν στο νομοθετικό τους έργο την φωνή των Ελλήνων που ζουν στην περιφέρεια και συντηρούν αυτή την αιώνια κληρονομιά, είτε από τραγικά λάθος πολιτική επιλογή, είτε λόγω εξοργιστικών φαινομένων διαφθοράς.
Στην Χαλκιδική θεωρούμε ότι δυστυχώς για άλλη μία φορά η εφήμερη κυβέρνηση ήρθε με απεχθή βία να συγκρουσθεί με τις αιώνιες αξίες όπως αυτές εκφράζονται από σύσσωμη την ξεσηκωμένη τοπική κοινωνία εναντίον της ολοσχερούς και ανεπανόρθωτης καταστροφής της ζωής τους λόγω μεταλλευτικής εκμετάλλευσης.
Στη Ρόδο υπερασπιζόμαστε τον δικό μας μικρό «παράδεισο» και την ευημερία που αυτός ο τόπος μπορεί να μας προσφέρει με τον καλλίτερο τρόπο:
Στέλνουμε μήνυμα εγκάρδιας συμπαράστασης στον αγώνα των συμπατριωτών μας της Χαλκιδικής να μην ερημώσει ανεπανόρθωτα ο τόπος τους από τις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις αλλά να παραδώσουν περήφανοι στα παιδιά τους μια Χαλκιδική στολίδι της Ελλάδας.

[το κείμενο προτάθηκε από την εκδήλωση της 8ης Νοέμβρη]


2 απαντήσεις στο “H Ρόδος δυναμικά στον αγώνα!”

  1. Ερώτηση της Ευγενίας Ουζουνίδου για την ΔΕΗ Κοζάνης.

    Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

    Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

    Θέμα: Πραγματοποιούμενες επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας

    Για το λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας παρακαλούμε όπως μας κοινοποιήσετε οιασδήποτε σχετικές Μελέτες που έχουν εκπονηθεί και παραλειφθεί, προκειμένου να διερευνήσουμε σε ποιο σχεδιασμό βασίζονται, οι πραγματοποιούμενες
    επεκτάσεις των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και να αναζητήσουμε απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

    – Ποια είναι τα τεχνικά απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτη στην Περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας; Να μας δοθούν τα ανάλογα στοιχεία.
    – Ποια είναι τα οικονομικά απολήψιμα κοιτάσματα στην περιοχή; Να μας δοθούν τα ανάλογα στοιχεία.
    – Υπάρχει επικαιροποιημενο και από ποια και έγκριτη μελετητική μεταλλευτική εταιρία, μελέτη του κοιτάσματος στην ευρύτερη περιοχή Δυτ.Μακεδονιας και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαϊδας; Να μας δοθεί η ανάλογη μελέτη.
    – Βάση ποιου masterplan πραγματοποιείται η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων του ΛΚΜΔ, όταν παρατηρείται, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μείωση του εξορισσομενου λιγνίτη τα τελευταία χρόνια; Να μας δοθεί το επικαιροποιημένο masterplan.
    – Στις επισυναπτόμενες μελέτες εκμετάλλευσης έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό σας η ύπαρξη τηλεθερμάνσεων της περιοχής και οι προβλεπόμενες επεκτάσεις; Να μας δοθούν οι ανάλογες μελέτες που ελήφθησαν υπόψη.
    – Ποια είναι η σχεδιαζόμενη παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τους λιγνιτικούς Α.Η.Σ. της περιοχής Κοζάνης-Πτολεμαϊδας-Φλώρινας και πως επηρεάζεται ο προγραμματισμός και η εξέλιξη των λιγνιτικών εκμεταλλεύσεων που είναι σε λειτουργία; Να δοθεί η ανάλογη μελέτη.

    Η Βουλευτής

    Ευγενία Ουζουνίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.