Στην Επιτροπή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης όσων αντιδρούν στην εξόρυξη στις Σκουριές


6b9c0-img_0351Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2013

Κατεπείγουσα ερώτηση κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, θέτοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της ποινικοποίησης της ελευθερίας της έκφρασης των κατοίκων στις Σκουριές και της εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Συγκεκριμένα τέθηκε υπόψη της Επιτροπής ότι οι αρχές κατηγορούν κατοίκους για σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης» με το αιτιολογικό ότι επιχειρούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη μέσα από συνεντεύξεις στα ΜΜΕ. Με βάση αυτό, η ελληνική αστυνομία επιχειρεί να θεμελιώσει τις κατηγορίες με ενοχοποιητικό υλικό τις συνεντεύξεις που δόθηκαν τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Στην γραπτή ερώτηση επισημαίνονται επιπλέον αλλεπάλληλα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας για τα οποία έχει εκδώσει ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία, όπως χρήση χημικών ουσιών εναντίον διαδηλωτών στην Ιερισσό με δυσανάλογο μη αναγκαίο τρόπο. Επίσης, ότι άτομα που ανακρίθηκαν από την αστυνομία ως ύποπτοι, στερήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο πριν ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης και ότι δέκα κάτοικοι που αρχικά αρνήθηκαν να δώσουν δείγμα DNA εξαναγκάστηκαν τελικά να το κάνουν.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

Αυτή τη στιγμή στις Σκουριές της Χαλκιδικής επιχειρείται κάτι πρωτοφανές. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να καταστείλει ένα κίνημα πολιτών που υπερασπίζονται τους φυσικούς τους πόρους, το νερό τους, τα δάση τους, τη γη τους απέναντι σε πρακτικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Ενώ στη Ρουμανία η κυβέρνηση σεβάστηκε τη μαζική αντίδραση των πολιτών και απέρριψε την  εξόρυξη χρυσού στη RosiaMontana, στη χώρα μας η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει την εξόρυξη χρυσού με κάθε κόστος για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το περιβάλλον. Η ελευθερία της έκφρασης και η επιχειρηματολογία των κατοίκων κατά της επένδυσης μέσα από συνεντεύξεις σε ΜΜΕ βαφτίζεται σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης». Υποκλέπτονται συνομιλίες συμπολιτών μας με δημοσιογράφους και γίνονται κομμάτι της δικογραφίας για να στηρίξουν κατηγορίες που καταπατούν τα θεμελιώδη δικαιώματα συμπολιτών μας.

Είναι το αποκορύφωμα της εκτεταμένης αστυνομικής αυθαιρεσίας τους τελευταίους μήνες στην περιοχή που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και της ΕΣΗΕΑ.

Ο σεβασμός των κοινών μας κανόνων και της κοινής λογικής είναι απαραίτητος για την ομαλή λειτουργία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση αντίθετα επικαλείται τη νομιμότητα για να κρύψει την παρανομία και να εξάψει τις κοινωνικές αντιθέσεις. Η έξαρση της κοινωνικής βίας εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Της επιτρέπει να εμφανίζεται μετριοπαθής την ίδια ώρα που προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα, που υποσκάπτει θεμελιώδη δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, που επιβάλλει την αστυνομοκρατία σε περιοχές ολόκληρες και που ποινικοποιεί την ελευθερία της έκφρασης, φτάνοντας στο σημείο να υποκλέπτει συνεντεύξεις και δημοσιογραφικές συνομιλίες.

kritonarsenis.gr

Διαβάστε επίσης εδώ συνέντευξη του Ευρωβουλευτή σχετική και με το θέμα των Σκουριών.


Μία απάντηση στο “Στην Επιτροπή η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης όσων αντιδρούν στην εξόρυξη στις Σκουριές”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.