Μαλαματένια λόγια από τις εταιρείες


1462987_468965176553297_885126056_nΤου ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ από την “Ελευθεροτυπία”

Προσπάθεια αλλαγής του κλίματος στις Σκουριές από την «Eldorado Gold» και την «Ελληνικός Χρυσός», τη στιγμή που 15.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, διαδήλωσαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη κατά της εξόρυξης χρυσού, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο επικρατεί ενθουσιασμός από την πορεία του περασμένου Σαββάτου. Εκτιμούν ότι συμμετείχαν 15.000 άτομα στη διαδήλωση κατά της εξόρυξης χρυσού Στο αντίπαλο στρατόπεδο επικρατεί ενθουσιασμός από την πορεία του περασμένου Σαββάτου. Εκτιμούν ότι συμμετείχαν 15.000 άτομα στη διαδήλωση κατά της εξόρυξης χρυσού Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Eldorado Gold» και η «Ελληνικός Χρυσός» είναι αποφασισμένες να αντιστρέψουν το εναντίον τους κλίμα που επικρατεί στη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής για το ανοιχτό όρυγμα εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη των δύο εταιρειών φέρονται αποφασισμένα να εντείνουν την προσπάθειά τους, κυρίως μοιράζοντας περισσότερο χρήμα. Οι δύο εταιρείες προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε 1.500 προσλήψεις το αμέσως επόμενο διάστημα και σε 1.000 έμμεσες, μέσω των προμηθευτών. Σχεδιάζουν να προχωρήσουν άμεσα σε 300 προσλήψεις, κυρίως από τη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.

Προηγείται η Ιερισσός

Σύμφωνα με πληροφορίες, δίνουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για εργασία από άτομα που προέρχονται από την Ιερισσό και τα χωριά στα οποία έχουν εκδηλωθεί οι ισχυρότερες αντιδράσεις και θεωρούνται προπύργια της αντίστασης στην εξόρυξη. Αν και όποτε έχουν κληθεί να παρουσιάσουν συγκεκριμένο οργανόγραμμα βάσει του οποίου θα γίνουν οι προσλήψεις, δεν το έχουν παρουσιάσει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω των σύγχρονων συστημάτων που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία, δεν θα χρειαστούν πάνω από 100 εργάτες για την εξόρυξη στις Σκουριές.

Επίσης φέρονται να αναζητούν νέες συμμαχίες και σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων, πέραν της δημοτικής αρχής του Χρήστου Πάχτα, καθώς εκτιμούν ότι η επανεκλογή του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν είναι καθόλου σίγουρη υπόθεση. Το αντίθετο μάλιστα, αφού ο Χρ. Πάχτας είχε εκλεγεί στο Δήμο Αριστοτέλη με «σημαία» την επένδυση στις Σκουριές και την υπόσχεση για θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας. Εκτοτε οι αντιδράσεις εντάθηκαν, το κίνημα μεγάλωσε, σημειώθηκαν συγκρούσεις με την Αστυνομία, ακολούθησαν διώξεις και το κλίμα πολώθηκε.

Τα στελέχη των δύο εταιρειών φέρονται επίσης αποφασισμένα να βοηθήσουν την «ποιότητα ζωής» στην περιοχή εντείνοντας τα έργα που κάνουν στα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού, προσφέροντας «οικονομική στήριξη» σε πολιτιστικούς συλλόγους ή ομάδες. «Εξετάζουμε κάθε αίτημα και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, το κάνουμε», δήλωσαν πρόσφατα δύο κορυφαία στελέχη.

Τα στελέχη των δύο εταιρειών φέρονται επίσης σίγουρα ότι η επένδυση στις Σκουριές θα προχωρήσει. Θεωρούν ότι από τη στιγμή που έχουν όλες τις άδειες, όλα είναι νόμιμα και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Επίσης θεωρούν ότι τελικά θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιδράσεις και να πείσουν για τις αγαθές προθέσεις τους. Είναι, επιπλέον, σίγουροι ότι τελικά θα πάρουν τις άδειες εξόρυξης χρυσού για το Πέραμα Ροδόπης.

Οι πληροφορίες ότι γίνονται ανακατατάξεις στην εταιρεία και παραγκωνίζονται τα στελέχη της από την Ελλάδα, φαίνεται πως δεν αληθεύουν. Ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μέχρι πρότινος διευθυντής των εγκαταστάσεων Στρατωνίου, αναβαθμίστηκε σε γενικό διευθυντή όλων των εγκαταστάσεων στη περιοχή. Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Μαντέμ Λάκκο και Σκουριές. Στην προηγούμενη θέση του τοποθετήθηκε ένας Καναδός, στέλεχος της «Eldorado Gold».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο επικρατεί ενθουσιασμός από την πορεία του περασμένου Σαββάτου. Εκτιμούν ότι συμμετείχαν 15.000 άτομα. Οι παρόμοιες εκδηλώσεις κατά των εξορύξεων σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, αλλά και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, δείχνουν ότι το κίνημά τους διογκώνεται και το θέμα ξεπερνά τα όρια της χώρας. Εκδηλώσεις κατά της εξόρυξης έγιναν σε Αθήνα, Ιωάννινα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σπάρτη, Λιβαδειά, Σύρο, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Αίγινα, Βόλο, Καβάλα, Πάτρα, Μυτιλήνη. Στο εξωτερικό παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν σε Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Βερολίνο, Μόντρεαλ, ενώ έγινε κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Ντίσελντορφ.

Απτόητοι

Η απόρριψη του αιτήματος να αναλάβει την υπόθεση ειδικός εφέτης ανακριτής δεν φαίνεται να πτοεί τους κατοίκους που αντιδρούν στην εξόρυξη. Κάποιοι θεωρούν ότι δεν χρειαζόταν ειδικός εφέτης ανακριτής τη στιγμή που έχουν ήδη καταθέσει 7 κάτοικοι και αναμένεται να καταθέσουν ακόμη 13. Επίσης πιστεύουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ταύτιζε το κίνημα με τη Χρυσή Αυγή, όπου εκεί ανέλαβε ειδικός εφέτης ανακριτής, και θα επέφερε αρνητικό αντίκτυπο στον αγώνα των κατοίκων.

Υπάρχει όμως και η ιστορία που δείχνει ότι δεν είναι στη λογική και στην πρακτική της Ολομέλειας Εφετών Θεσσαλονίκης να αναλαμβάνει υποθέσεις. Το έχει κάνει μόνο 3 φορές στα τελευταία 25 χρόνια. Επισημαίνεται επίσης ότι το αίτημα δεν είχε άλλο σκοπό, παρά να φύγει το βάρος των αντιδράσεων από τους ώμους της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πολυγύρου, που χειρίζεται τις περίπου 15 δικογραφίες που αφορούν τις Σκουριές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.