Οι Σκουριές πάνε Ευρωκοινοβούλιο


Αύριο στις 11 το πρωί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στη ΧΑΝΘ

Τι περιέχει ο φάκελος * Παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε Σκουριές, Κάκαβο * Πιθανή φοροδιαφυγή εκατομμυρίων από το εμπόριο χρυσού * Παράνομη μεταφορά τοξικών μέσα από κατοικημένες περιοχές * Παράνομη εναπόθεση τοξικών σε Στρατώνι, Ολυμπιάδα

  33-1--6-thumb-medium Σειρά παραβάσεων της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις Σκουριές και στον Κάκαβο, πιθανή φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από το εμπόριο χρυσοφόρων συμπυκνωμάτων, παράνομη μεταφορά τοξικών μέσα από κατοικημένες περιοχές, χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας SEVESO ΙΙ, και εναπόθεση των τοξικών συμπυκνωμάτων στο Στρατώνι και στην Ολυμπιάδα, σε ανοιχτούς χώρους, επίσης κατά παράβαση της ευρωπαϊκής οδηγίας SEVESO ΙΙ, είναι τα θέματα που τίθενται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Περιβάλλοντος από τους δικηγόρους των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού.

Υπόνοιες για προβοκάτσια, όσον αφορά τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών, αφήνουν οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής και οι δικηγόροι τους.

Ετοιμοι οι φάκελοι

Οπως δήλωσαν χθες οι συνήγοροι των 300 και πλέον κατηγορούμενων κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, οι φάκελοι με τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από πλευράς της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold είναι ήδη έτοιμοι και εντός των επόμενων ημερών θα σταλούν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να λάβουν γνώση, να επιληφθούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Εκπρόσωποι των κατοίκων και μέλη των συντονιστικών αγώνα κατά της εξόρυξης από τη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους δικηγόρους τους και καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου για να απευθύνουν πανελλαδικό και διεθνές κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταλλείων χρυσού, που θα γίνει αύριο στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στη ΧΑΝΘ.

Η συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί να δοθεί στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά τελικά δόθηκε στο κτήριο της ΕΡΤ3, στη λεωφόρο Στρατού, ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζομένους-απολυμένους και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων και οι δικηγόροι τους ρωτήθηκαν για το επιχείρημα των νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών. Καταδίκασαν τον εμπρησμό, αλλά άφησαν υπόνοιες προβοκάτσιας, κάτι που στηρίζουν στην παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, στο εργοτάξιο, την αμέσως επόμενη μέρα του εμπρησμού.

Παρουσία κατά την οποία ανατέθηκε πλέον στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης η έρευνα για τους δράστες και ξεκίνησε η βιομηχανία των διώξεων κατά των κατοίκων για σοβαρότατες κατηγορίες.

Ηξεραν και περίμεναν

«Και το ήξεραν και το περίμεναν. Ο Ν. Δένδιας δεν πηγαίνει ούτε σε τόπους όπου γίνονται δολοφονίες, αλλά ήρθε την επόμενη μέρα του εμπρησμού στις Σκουριές, σαν να το περίμενε», είπαν. Κατηγορούν κυβέρνηση και Αστυνομία για εσκεμμένη διόγκωση του θέματος, κατήγγειλαν ότι οι κατηγορίες κατά των κατοίκων βασίζονται μόνο σε πιθανολογήσεις από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησαν να βρεθούν οι δράστες του εμπρησμού, αλλά με νόμιμα μέσα και όχι με παρανομίες από την ΕΛ.ΑΣ.

Τόνισαν ότι η Αστυνομία κάνει λόγο για ληστεία, τη στιγμή που αφαιρέθηκαν μόνο 2 αλεξίσφαιρα γιλέκα από τους σεκιουριτάδες της εταιρείας, ενώ και τα υποτιθέμενα ευρήματα εντοπίστηκαν σε αρκετή απόσταση από το εργοστάσιο.

Οπως είπαν, από τα 210 δείγματα DNA που πήρε παράνομα η Αστυνομία, από άτομα που κάλεσε να καταθέσουν ως μάρτυρες και όχι ως κατηγορούμενοι, ταυτοποιήθηκε μόνο ένα, κι αυτό σε σκούφο που βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση από το εργοτάξιο, όπου συνεχώς συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη εξόρυξη. Και ρώτησαν γιατί δεν καταστρέφονται τα υπόλοιπα δείγματα που ελήφθησαν. Υπογράμμισαν τέλος ότι έχουν μηνύματα συμπαράστασης και συμμετοχής στην αυριανή παγκόσμια και πανελλαδική μέρα κατά των εξορύξεων χρυσού τόσο από την Ελλάδα όσο και από αρκετές χώρες του εξωτερικού, που την ίδια ώρα θα πραγματοποιήσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως σε Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι και Αμστερνταμ.

***

Ανεργία θα φέρει η επένδυση

Για τις 900 θέσεις εργασίας, που έχει ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθούν, τόνισαν ότι θα χαθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της εξόρυξης, από τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία, και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτές. Υπογράμμισαν ότι οι θέσεις εργασίας είναι μόνο για 20 χρόνια, όσο θα διαρκέσει η εξόρυξη. «Μετά η εταιρεία θα φύγει με το χρυσό και θα αφήσει πίσω ανεργία και καταστροφή του περιβάλλοντος», είπαν. Ως παράδειγμα έφεραν τα χρυσωρυχεία και τα αδαμαντωρυχεία της Αφρικής, όπου οι εταιρείες πλουτίζουν, αλλά οι εργάτες είναι πάμφτωχοι. Τόνισαν επίσης ότι, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι μεταλλωρύχοι είναι οι πρώτοι που υφίστανται άμεσες και βαριές συνέπειες στην υγεία τους από τις μεταλλευτικές εργασίες στα ορυχεία.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ

«Ηρωική η αντίσταση των κατοίκων»

Στη συνέντευξη εκπροσώπων των κατοίκων και μελών των συντονιστικών αγώνα κατά της εξόρυξης διαβάστηκαν μηνύματα από προσωπικότητες:

Το πάνελ των ομιλητών στο στούντιο της ΕΤ3

Το πάνελ των ομιλητών στο στούντιο της ΕΤ3 Ναόμι Κλάιν:

Ακτιβίστρια

Οι απλοί άνθρωποι μάχονται τους κερδοσκόπους.

«Στις Σκουριές, στη Χαλκιδική, δεν είναι “δύο άκρα” που βρίσκονται σε σύγκρουση, όπως θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δύο διαμετρικά αντίθετες κοσμοθεωρήσεις. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις που μάχονται για την απρόσκοπτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης, θυσιάζοντας τη δημοκρατία, αποσταθεροποιώντας τη ζωή πάνω στον πλανήτη και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών μας. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται απλοί άνθρωποι που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν σε αρμονία με το περιβάλλον τους και να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα που τους επηρεάζουν όλους.

Η ειρηνική αλλά σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Χαλκιδικής δεν αποτελεί εγκληματική πράξη, αλλά, αντιθέτως, ηρωική. Τέτοιες πράξεις είναι απαραίτητες, αν πρόκειται η ανθρωπότητα να αποφύγει την καταστροφή. Οι πραγματικοί βάνδαλοι δεν είναι αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους, αλλά αυτοί που στέλνουν μπουλντόζες και αποψιλωτικά μηχανήματα σε εκείνο το υπέροχο δάσος.

Στις 9 Νοεμβρίου, μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, καλώ την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τις άδικες νομικές διώξεις ενάντια στους ακτιβιστές κατά των ορυχείων και να εγκαταλείψει την εσφαλμένη και καταστροφική λογική που υπαγορεύει ότι η μόνη λύση στην οικονομική κρίση είναι να θυσιαστεί το περιβάλλον».

Δρ Peter Bohmer, Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Evergreen State College, Olympia, ΗΠΑ.

Να σταματήσουν τα κατασταλτικά μέτρα

«Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των γενναίων κατοίκων της Χαλκιδικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε αυτή την περιοχή. Ο αγώνας αυτός είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοένα διογκούμενης αντίδρασης ενάντια στην καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα, μίας αντίδρασης που αποκτάει παγκόσμια εμβέλεια. Απαιτούμε την παύση όλων των κατασταλτικών ενεργειών ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η συνεχείς δράσεις αντίστασης του ελληνικού λαού και των κοινωνικών κινημάτων ενάντια στη λιτότητα και το χρηματοπιστωτικό και διεθνές κεφάλαιο και υπέρ της οικονομικής δικαιοσύνης προκαλούν θαυμασμό και αποτελούν πηγή έμπνευσης. Εμείς από την Olympia, Washington, ΗΠΑ θα είμαστε με τη σκέψη μας στη Θεσσαλονίκη στις 9 Νοεμβρίου 2013 στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, αγώνα και αλληλεγγύης».

Oscar Olivera Foronda, Πολεμιστές του Νερού – Cochabamba Βολιβία.

Από την Cochabamba στην αγαπημένη μας Ελλάδα

«Προς τους άνδρες και τις γυναίκες, τη νεολαία, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, προς όλους τους απλούς και εργατικούς ανθρώπους της Χαλκιδικής. Προς όλους αυτούς και αυτές που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συνυπάρχουν μεταξύ τους με ειρήνη, με αδελφοσύνη, με ισότητα, ως βασικές αξίες για την καθημερινή οικοδόμηση της χαράς και της ελπίδας, καθώς και μιας μόνιμης αρμονικής σχέσης με την Πατσαμάμα, τη Μητέρα Γη.

Σε όλους εσάς, που είστε σαν εμάς, εδώ στην Κοτσαμπάμπα, στη Βολιβία, σας λέμε σήμερα ότι δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί σας, γιατί ο αγώνας για τη ζωή, για τη γη, για τη χαρά, για τα όνειρά μας, είναι αγώνας όλων των λαών, ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στις πολυεθνικές, ενάντια στις κυβερνήσεις που ξεπουλούν τον τόπο μας, ενάντια στην αλαζονεία των ισχυρών, ενάντια στη λεηλασία των κοινών. Ξεπερνώντας το φόβο, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, απέναντι στον τρόμο προτάσσουμε τον αγώνα, απέναντι στο ψεύδος την αξιοπρέπεια, απέναντι στο θάνατο… τη ζωή. Εμπρός λοιπόν αδελφοί και αδελφές μας από τη Χαλκιδική… γιατί ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Ενα ηλιόλουστο απόγευμα στη νότια πλευρά του κόσμου, μια όμορφη μέρα του Νοεμβρίου του 2013».

Niki Ashton,

Ελληνοκαναδέζα βουλευτής.

Αγωνίζεστε για τη γη σας

«Βρέθηκα στη βόρεια Ελλάδα και είδα από κοντά για ποιο λόγο αγωνίζεται ο κόσμος. Αγωνίζονται για τη γη τους, για το νερό τους, για τον αέρα τους και για το μέλλον όλων μας. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος. Με αλληλεγγύη από τον Καναδά».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.