Χαλκιδική: Το χρονικό ενός αγώνα χιλιάδων κατοίκων εναντίον μιας εταιρείας


Από το alterthess. Επισημαίνουμε βέβαια ότι “η αρχή” δεν ήταν το 2003 αλλά το 1995 ή μάλλον το μακρυνό1987.

1001349_273846899424848_897869339_n“Σήμερα δε λείπει κανένας μας. Είμαστε όλοι μαζί, είμαστε ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι. Σήμερα στέλνουμε μήνυμα ότι κάποια πράγματα δε φυλακίζονται, δε φιμώνονται και δεν καταστέλλονται.” δηλώνουν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής για την χθεσινή αποφύλακιση και των άλλων δύο συναγωνιστών τους που βρίσκονταν προφυλακσιμένοι επί 4 μήνες στις φυλακές Διαβατών. Η Ιερισσός χθες έκλαιγε ξανά από χαρά και πως θα γινόταν αλλιώς αφού όλοι στην Χαλκιδική ξέρουν πλέον  τι σημαίνει “να συνεχίζεις έναν αγώνα όταν αυτός επιχειρείται να ποινικοποιηθεί και να τεθεί υπό ομηρία”.

Ένα οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο, κάτοικοι που αγωνίζονται ενάντια σε «θηρία», κυβέρνηση και ΜΜΕ στις υπηρεσίες μίας πολυεθνικής και σωρεία διώξεων για το «αυτονόητο», την αντίσταση σε μία τεράστια καταστροφή. Το χρονικό του αγώνα της Χαλκιδικής τα περιλαμβάνει όλα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία της Χαλκιδικής ξεκινάει φυσικά από αυτό που ήδη όλοι πλέον γνωρίζουν. Το ελληνικό κράτος παραχώρησε το 2003 επί υπουργίας X. Πάχτα τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Β. Χαλκιδική, μαζί με τον μηχανικό εξοπλισμό της προκατόχου πτωχευμένης εταιρείας TVX στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold. Όλη αυτή η περιουσία παραχωρήθηκε για 11 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία ποτέ δεν εισέπραξε το Δημόσιο αλλά δόθηκαν ως αποζημίωση στους εργαζόμενους της ΤVX. Στις 26 Ιουλίου του 2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράφει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» – συμφερόντων Μπόμπολα- και αφορά στη µεταλλευτική περιοχή, μελέτη  την οποία αρνούνταν μέχρι τότε να υπογράψει η προκάτοχός του Τ. Μπιρμπίλη.

Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων έγινε σε τιμή κατώτερη της αξίας τους και με απαλλαγή από την υποχρέωση των φόρων, μία ενίσχυση που μέχρι και το «αόρατο χέρι» της αγοράς έκρινε σκανδαλώδη. Το 2011 μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει την παράνομη αυτή επιδότηση ύψους 15,3 ευρώ πράγμα που όχι μόνο η τότε κυβέρνηση δεν έκανε αλλά προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της απόφασης αυτής. Τελικά το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε πριν λίγο καιρό την Ελλάδα  για το γεγονός ότι παρέλειψε (;) να λάβει εντός συγκεκριμένων προθεσμιών τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει, και μάλιστα εντόκως, από την Ελληνικός Χρυσός τα 15,3 εκατ. ευρώ εκατομμύρια που παρανόμως χορήγησε το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία αυτή.

Η αρχή του αγώνα ενάντια στον χρυσό

Ήδη από το 2011 κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής ξεκινούν έναν αγώνα σε πολλά επίπεδα. Ενημερώνονται από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς για τις συνέπειες που θα επιφέρει η ανοιχτή εξόρυξη χρυσού στο βουνό Κάκαβος (στο οποίο βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που παραχωρήθηκε στην εταιρεία), ενώ παράλληλα μέσα από εκδηλώσεις, πορείες, επιστημονικές ενημερώσεις, συνεδριάσεις εμπορικών και εργατικών συλλόγων κ.α. δημιουργούν ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης απέναντι στην καταστροφή του τόπου τους. Να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς (ΑΠΘ, ΤΕΕ, ΤΕΙ Τουρισμού, εργαζόμενοι ΙΓΜΕ κ. α), καθώς και παραγωγικοί φορείς έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά δημοσιοποιώντας όλες τις επιπτώσεις της «επένδυσης» αυτής στην περιοχή. Μάλιστα προειδοποιούν ότι αν τελικά αυτή επιβληθεί οι κάτοικοι θα αναγκαστούν σύντομα να μεταναστεύσουν προκειμένου να μην δηλητηριαστούν από την τοξική δράση του αρσενικού και του κυανίου που θα χρησιμοποιηθούν στην επεξεργασία των κοιτασμάτων, αφού φυσικά αποψιλωθεί σχεδόν ολόκληρο το βουνό.

Παρεμπιπτόντως η ατμοσφαιρική ρύπανση που θα προκληθεί από τους τόνους τοξικής σκόνης που θα σηκώνουν οι συνεχείς ανατινάξεις στο βουνό θα μεταφέρεται και στην Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη καθώς όπως είναι γνωστό, σύνορα στην ατμόσφαιρα και στην μόλυνση δεν υπάρχουν… Επιπλέον τα περισσότερα ρέματα που υδροδοτούν την Χαλκιδική και καταλήγουν στον ποταμό Χαβρία θα μετατραπούν (κάποια έχουν ήδη μετατραπεί) σε φράγματα για την εναπόθεση των τοξικών αποβλήτων.

Αφού οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν όλα αυτά και άλλα πολλά τα οποία έχουν αναφερθεί σε επιστημονικές μελέτες για το θέμα, προσφεύγουν στα δικαστήρια αποκαλύπτοντας παράλληλα όλες τις παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός, καθώς και τις αντιφάσεις της Περιβαλλοντικής Μελέτης που επιμελήθηκε η εταιρεία.

ΜΜΕ και κυβέρνηση εναντίον κατοίκων

Το ζήτημα αρχίζει και αποκτά δημοσιότητα κυρίως μέσα από τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης (τα κυρίαρχα ΜΜΕ καθώς και η δημοτική αρχή Αριστοτέλη τηρεί σιγή ιχθύος)και για τον λόγο αυτό ξεκινάει από την πλευρά της κυβέρνησης η επιχείρηση καταστολής συνοδευόμενη από πολλούς τόνους λάσπης για τον αγώνα αυτόν. Στην αρχή μέσα από την καταστολή των πορειών στο βουνό το οποίο σιγά σιγά μετατρέπεται σε μία αστυνομοκρατούμενη και αποκλεισμένη για τους κατοίκους περιοχή (τόνοι χημικά, τραυματισμοί ηλικιωμένων αλλά και νεαρών διαδηλωτών, συλλήψεις σε όλες σχεδόν τις πορείες) και στην συνέχεια με αφορμή τον εμπρησμό του εργοταξίου, στην ποινικοποίηση του ίδιου του φρονήματος ενός ολόκληρου τόπου.

Από την επίθεση λοιπόν στο εργοτάξιο τον Φεβρουάριο του 2013 η κυβέρνηση μαζί και τα ΜΜΕ αλλάζει την επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος την οποία αναλαμβάνει πλήρως ο Δένδιας. Έτσι ενώ οι Σκουριές δεν υπήρχαν στον χάρτη της ενημέρωσης ξαφνικά γίνονται κορυφαία είδηση στο αστυνομικό δελτίο. Οι Σκουριές είναι τόπος δράσης εγκληματιών, κάθε έννοια αντίστασης χαρακτηρίζεται τρομοκρατία και όλοι οι κάτοικοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις είναι συλλήβδην  ύποπτοι, ενώ οι μαρτυρίες των σεκιουριτάδων της εταιρείας λειτουργούν ως βασικός μοχλός ενοχοποίησης των κατοίκων.

Παράλληλα η Ασφάλεια συλλέγει παράνομα γενετικό υλικό, απαγάγει μικρούς και μεγάλους,  για πολλές ώρες μακριά από τους συγγενείς τους(και αυτό δεν συμβαίνει στην Βόρεια Αφρική αλλά στην Θεσσαλονίκη!), εισβάλλει στα σπίτια των προσαχθέντων, ρίχνει δακρυγόνα στο σχολείο της Ιερισσού, στέλνει ένα βρέφος στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και ευτελίζει με κάθε τρόπο την ιδιωτική ζωή τους. Από την πλευρά της η Eldorado Gold απειλεί ότι θα αποχωρήσει από την χώρα και η κυβέρνηση της «χαρίζει» είκοσι διώξεις κατοίκων της Ιερισσού προκειμένου να αποδείξει ότι στην Ελλάδα ό,τι «κινείται θα εκτελείται». Κατόπιν η Eldorado Gold δηλώνει  σε συνέντευξη τύπου αποφασισμένη να μείνει και καλεί τον πρωθυπουργό να «καθαρίσει» το επενδυτικό τοπίο. Για όλα αυτά τα κυρίαρχα ΜΜΕ δεν αναρωτιούνται περί του νομίμου και του ηθικού απλά αναπαραγάγουν την κυβερνητική ρητορεία περί «επενδύσεων με κάθε κόστος» και σε πολλές περιπτώσεις υποδεικνύουν στην δικαστική εξουσία ποιο είναι το έργο της.

Για το Μέγκα, τον Αντέννα, τον ΣΚΑΙ ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φέρει η Eldorado Gold και ο Μπόμπολας . Τα κυρίαρχα ΜΜΕ απαξίωσαν τους χιλιάδες κατοίκους και τις ζωές τους, απέκρυψαν την βίαιη διασάλευση της καθημερινής τους ζωής  ενώ παράλληλα αντιμετώπισαν ως φυσικό φαινόμενο την εισβολή των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στις 10 Απριλίου στα σπίτια των δύο κατοίκων της Ιερισσού ενώ αυτοί  κοιμόντουσαν. Εξάλλου όταν χτυπάει η πόρτα τα μεσάνυχτα δεν είναι απαραίτητο να είναι ο γαλατάς… μπορεί να είναι άνετα κουκουλοφόροι των ΕΚΑΜ που σου βάζουν το πιστόλι στο κρόταφο μπροστά στα μάτια των παιδιών σου.

Αρσενικό στο νερό των κατοίκων

Όλα αυτά μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβριο που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται ακόμη σοβαρότερα και κάπου η εταιρεία δείχνει να την «πατάει». Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου Χαλκιδικής μαθαίνουν μια ωραία πρωία ότι το νερό που πίνουν περιέχει αρσενικό. Την είδηση αυτή την ανακοινώνει ο ίδιος ο δήμαρχος Αριστοτέλη (πιστός υπέρμαχος της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια) στις 31 Αυγούστου καλώντας τους… να πίνουν εμφιαλωμένο. Η δημοτική παράταξη «Ένωση Πολιτών Αριστοτέλη» προχωρά σε καταγγελίες σχετικά με τον εντοπισμό μεγάλης συγκέντρωσης αρσενικού στα δείγματα νερού που εξετάστηκαν  και θέτει ερωτήματα σχετικά με την αιτία της μόλυνσης του νερού καθώς η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός το τελευταίο διάστημα είχε προχωρήσει σε πλήθος γεωτρήσεων σε απόσταση μικρή από τις πηγές υδροδότησης. Ερωτήσεις και επερωτήσεις σχετικές έγιναν στην Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Διαρροές τοξικών στην Ρεντίνα και το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Στις 12 Σεπτεμβρίου σημειώνεται στην Ρεντίνα διαρροή συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από φορτηγό που μετέφερε φορτίο της Ελληνικός Χρυσός από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα προς τη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης. Το ατύχημα αυτό συνέβη σε  μια τουριστική περιοχή  από την οποία καθημερινά περνούσαν δεκάδες φορτηγά φορτωμένα με τοξικά συμπυκνώματα που μεταφέρονταν στο λιμάνι προκειμένου να εξαχθούν στην Κίνα.  Παράλληλα το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» μέσα από σχετική καταγγελία αποκάλυψε ότι  η μεταφορά και η φόρτωση των τοξικών συμπυκνωμάτων από τους εργαζόμενους στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα γίνεται κάτω από συνθήκες πλήρους άγνοιας των ίδιων για τους κινδύνους σχετικά με την υγεία τους.

Λίγες μέρες μετά στις  5 Οκτωβρίου  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο καπετάνιος του πλοίου paris  της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός  αρνείται να φορτώσει containers με φορτίο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός καθ`ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών. Για την υπόθεση της Ρεντίνας σχηματίζεται δικογραφία από την αστυνομία ενώ για αυτή της διαρροής τοξικών στο λιμάνι διενεργείται προκαταρτική εξέταση από το λιμενικό σώμα. Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι την παρέμβαση εισαγγελέα  για την λειτουργία της  Balkan Logistics στην ΒΙΠΕ της Σίνδου που μέχρι πριν λίγο καιρό αποθήκευε τα συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη της Ελληνικός Χρυσός χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εταιρεία Balkan Logistics σύμφωνα και με την ίδια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούσε παράνομα καθώς δεν είχε καμία άδεια λειτουργίας.

Βιομηχανία διώξεων

Το ίδιο διάστημα αρχίζουν να «ανοίγουν» όλες οι δικογραφίες σχετικά με την Χαλκιδική, δικογραφίες που αφορούν περιστατικά που σημειώθηκαν το 2012 και το 2013 στην περιοχή του Κακάβου, της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς. Οι διώξεις εναντίον κατοίκων της Χαλκιδικής αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο ενώ 27 από αυτούς κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης διότι αντιτάχθηκαν στα σχέδια μίας ιδιωτικής εταιρείας. Ο φρονηματικός χαρακτήρας της δίωξης αποτυπώθηκε  ξεκάθαρα και στο ίδιο το  κατηγορητήριο το οποίο συντάχθηκε εναντίον τους,  σύμφωνα με το οποίο η εν λόγω «εγκληματική οργάνωση» είχε ως σκοπό: «με έκνομες ενέργειες  να ματαιώσει ή να αναστείλει, έστω και προσωρινά, την μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στα εργοτάξια αυτής που βρίσκονται στις ορεινές θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος της περιοχής Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής, με δυνατότητα βλάβης συγχρόνως από τις προερχόμενες εκ των έκνομων ενεργειών συνέπειες του διαμορφούμενου για την χώρα επενδυτικού και τουριστικού περιβάλλοντος».

Στη συνέχεια πληροφορούμαστε τρία σημαντικά πράγματα. Πρώτον ότι σύμφωνα με παραδοχή της ίδιας της εταιρείας μέσα από το περιοδικό «Μεταλλευτικά Νέα» η αστυνομία στην  Χαλκιδική χρηματοδοτείται από την Ελληνικός Χρυσός (!)

Δεύτερον ότι στις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κατοίκων από τις διωκτικές αρχές  αποτυπώνεται το φρόνημα τους εναντίον της εταιρείας και όχι κάποιου τύπου προτροπή σε έκνομη ενέργεια και τρίτον ότι παρακολουθούνται και οι τηλεφωνικές ομιλίες δημοσιογράφων με κατοίκους της περιοχής!

Δημοσιογράφοι της «Ελευθεροτυπίας», του «Αθηναϊκού Πρακτορείου», της εφημερίδας «Το Ποντίκι», της «Καθημερινής», της «Δημοκρατίας», του ANT1, της ΕΡΤ ακόμη και του Reuters , περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 27, επειδή συνομίλησαν με  ανθρώπους που αντιδρούν στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός.

Εγκληματική οργάνωση… οι Σκουριές

Η κυβέρνηση προσπερνώντας τα όλα αυτά συνεχίζει να επενδύει στην θεωρία των δύο άκρων βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι αγωνιστές και ναζιστές δολοφόνους.  Στο ένα άκρο λοιπόν βρίσκεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Χρυσή Αυγή και στο άλλο οι Σκουριές. Στο ένα μία εγκληματική οργάνωση με κατά συρροή δολοφονίες μεταναστών και του Παύλου Φύσσα και στο άλλο κάποιοι χιλιάδες κάτοικοι που αντιστάθηκαν στην καταστροφή του τόπου τους. Ένα πογκρόμ διώξεων αρχίζει σιγά σιγά να στήνεται εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής που δεν βρίσκονται φυσικά μόνοι μιας και όπως απέδειξε η συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα της Χαλκιδικής τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη οι «τρομοκράτες» των Σκουριών είναι περισσότεροι από 30.000 ….

Αναφορικά με τις διώξεις:

Η υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου στις Σκουριές βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης ενώ απομένει να μάθουμε αν τελικά θα ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή. Και οι τέσσερις κάτοικοι της Ιερισσού που βρίσκονταν προφυλακισμένοι έχουν αποφυλακιστεί (οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι χθες με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή ενώ οι δύο πρώτοι αποφυλακίστηκαν στις 14 Οκτωβρίου).  Από τους είκοσι διωκόμενους για την υπόθεση αυτή δεκατρείς δεν έχουν ακόμη κληθεί να απολογηθούν.

Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία για τα 27 άτομα που διώκονται για την υπόθεση του Λάκκου Καρατζά, για περιστατικά που διαδραματίστηκαν στο όρος  Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής.  Οι 27 κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης κατηγορούνται για σωρεία αδικημάτων μεταξύ αυτών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για άλλα πλημμεληματικού και κακουργηματικού τύπου αδικήματα κατηγορούνται και άλλα εννιά άτομα τα οποία συμμετείχαν σε  μαζική πορεία στον Κάκαβο τον περασμένο Σεπτέμβρη ενώ  παράλληλα άλλα τέσσερα τα οποία είχαν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία μετά το πέρας της πορείας (πολύ μακριά από το μέρος που διεξάγονταν αυτή)  κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης (κατά περίπτωση) αλλά και συμμετοχή σε ….παράνομη διαδήλωση (!).

Διώξεις έχουν γίνει και για την πορεία στις 21 Οκτώβρη του 2012, την πορεία που δέχτηκε την μεγαλύτερη ίσως καταστολή στα χρονικά των πορειών στην Ελλάδα. Δεκατέσσερα άτομα θα δικαστούν στις 21 του μήνα μετά από αναβολή, κατηγορούμενοι για αντίσταση κατά της αρχής, για στάση,  για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κα.

Προκαταρτική εξέταση για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος έχει γίνει για 50 άτομα τα οποία κατηγορούνται για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο της Ιερισσού τον Μάρτιο του 2012 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, από κατοίκους που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού.

Για πλημμεληματικού τύπου αδικήματα κατηγορούνται 25 άτομα με αφορμή την εισβολή ανδρών των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ στην Ιερισσό  με δακρυγόνα, μέχρι και στο σχολείο, την περασμένη Τσικνοπέμπτη.

Πριν λίγο καιρό 55 κάτοικοι της περιοχής παρέλαβαν κλήσεις για να «απολογηθούν» για διάφορες υποθέσεις οι οποίες αφορούν κινητοποιήσεις και περιστατικά που έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2013. Πρόκειται για τρεις δικογραφίες που έχουν να κάνουν με διαμαρτυρία κατοίκων στην τοποθεσία Χονδρό Δένδρο, οι οποίοι κατηγορούνται για  παράνομη  βία επειδή έκλεισαν έναν δασικό δρόμο και παρεμπόδισαν δημοσιογραφική αποστολή που διοργάνωσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να φθάσει στις εγκαταστάσεις της.

Εδώ και μήνες οι συνήγοροι των κατοίκων κάνουν λόγο για βιομηχανία διώξεων που στόχο έχει να καταστείλει το κίνημα.

«Γίνεται μια προσπάθεια ποινικοποίησης της αντίστασης των κατοίκων ενάντια στις μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας, πρόκειται για την προσπάθεια να κρατηθεί μια ολόκληρη κοινωνία σε πλήρη ομηρεία επιδιώκοντας να επιβληθεί η επένδυση με κάθε τρόπο και κάθε μέσο» τονίζει συγκεκριμένα ο συνήγορος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης και προσθέτει «Υπάρχει αναστολή των δικαιωμάτων, αστυνομική αυθαιρεσία ως προς τον τρόπο διεξαγωγής των ερευνών όπου ο στόχος τους είναι να φοβίσουν και να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους έτσι ώστε να σταματήσουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν».

Το Σάββατο οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης καλούν όλους τους αλληλέγγυους στον αγώνα τους  σε ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διεκδίκησης και αλληλεγγύης. Η Θεσσαλονίκη το Σάββατο θα αποδείξει ότι η «εγκληματική οργάνωση των Σκουριών αριθμεί πλέον χιλιάδες μέλη. Έτσι δεν είναι;

Σταυρούλα Πουλημένη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.