Η τρόικα στοχοποιεί τους εργολάβους, σκάνδαλα στα Δημόσια έργα


Μπόμπολας, Ιωάννου, Περιστέρης, υπουργοί και τραπεζίτες στο μικροσκόπιο για ύποπτες αναθέσεις και χρηματοδοτήσεις

erga_910513644Μέτωπο με τους εργολάβους Δημοσίων Έργων και τους υπουργούς που έχουν διαχρονικά χειριστεί τα κονδύλια και έχουν παραλάβει τα έργα ανοίγει η τρόικα μετά από εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η απόφαση για την ανάκληση των επιδοτήσεων που δόθηκαν στην εταιρία Ελληνικός Χρυσός, συμφερόντων Μπόμπολα, είναι η θρυαλλίδα και χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

Το μήνυμα έχει φτάσει καιρό τώρα στον όμιλο Μπόμπολα, όπως και σε άλλους μεγάλους της ελληνικής αγοράς, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια ξεσκονίζουν εκθέσεις του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ζητούν εκτενή και ενδελεχή ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του Δημοσίου κωλυσιεργούν και δεν δίνουν την απαραίτητη ενημέρωση. Κύκλοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως η Κομισιόν έχει ήδη στα διάθεσή της στοιχεία που αποδεικνύουν “στημένα” έργα και αναθέσεις, φωτογραφικούς διαγωνισμούς και στρατηγικές καρτέλ από τους μεγάλους του χώρου.

Η αντίδραση των ισχυρών εργολάβων ήταν άμεση και πολυεπίπεδη με τον όμιλο Μπόμπολα μέσα από την Ημερησία και το Έθνος να βάλει κατά ριπάς εναντίων της τρόικας, χρεώνοντας στους εκπροσώπους των δανειστών ιδιοτελή συμφέροντα και ύποπτες μεθοδεύσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πολλές θυγατρικές των μεγάλων εταιριών ΑΚΤΩΡ, JP Avax, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και άλλων δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη ανάληψη, εκτέλεση και αποπεράτωση των έργων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μεγάλες εταιρίες δεν έχουν ανανεώσει την ενημερότητα πτυχίου και δεν μπορούν να εισπράξουν, αλλά κομίζουν τις απαιτήσεις τους έναντι του Δημοσίου στις τράπεζες απ όπου με πολιτικές παρεμβάσεις λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις.

Η τρόικα έχει εντοπίσει το θέμα από και από τους ελέγχους της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και έχει ζητήσει εξηγήσεις για αδικαιολόγητα υψηλές χρηματοδοτήσεις και έλλειψη καλυμμάτων και εξασφαλίσεων.

Παράγοντες της αγοράς που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, αποκαλύπτουν στο Sofokleousin.gr ότι σε αυτά τα ζητήματα εστιάζεται και η διακοπή των μεγάλων έργων τα οποία παραμένουν τελματωμένα μήνες μετά την επανεγκαινίασή τους από τον πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνεται οι τράπεζες αρνούνται πεισματικά να ξεπαγώσουν χρηματοδοτήσεις για έργα τα οποία ελέγχονται από κοινοτικούς αξιωματούχους και για τα οποία μπορεί να ζητηθεί ακόμα και επαναδημοπράτηση.

Πηγή: sofokleousin.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.