Η ΕΛ.ΑΣ. και οι Σκουριές


Στις Σκουριές Χαλκιδικής, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία -και προφανώς σύμφωνα με τον υπουργό της Νίκος Δένδια- δρα μία εγκληματική οργάνωση. Αυτή είναι τουλάχιστον η κατηγορία που αντιμετωπίζουν όσοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία που καλύπτει την περίοδο από τον περασμένο Μάρτιο ώς τον Αύγουστο. Ολοι αυτοί κατηγορούνται ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προσπαθούν να ματαιώσουν την επένδυση, η οποία -σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ.- εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Ούτε καν το δημόσιο.

Ετσι λοιπόν, η ΕΛ.ΑΣ., με την υψηλού επιπέδου επιστημοσύνη που –απ’ ό,τι φαίνεται– τη διακρίνει, είναι σε θέση να γνωρίζει τι αποτελεί εθνικό συμφέρον και να θεωρεί ενοχοποιητικό στοιχείο τις συνεντεύξεις που δίνει σε δημοσιογράφους κάποιος που αντιδρά σ’ αυτό που η ΕΛ.ΑΣ. έχει ορίσει σαν εθνικό συμφέρον.

Η ΕΛ.ΑΣ., η οποία, σύμφωνα με το περιοδικό «Μεταλλευτικά Νέα» που εκδίδει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», χρηματίζεται από την ίδια την εταιρεία, μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Χρηματίζεται με «οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη (καύσιμα, ελαστικά, συντήρηση οχημάτων κ.ά.)», αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού της «Ελληνικός Χρυσός».

Εδώ τίθεται και πάλι εκείνο το όχι και τόσο παλιό ερώτημα: Ο,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό; Ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε μια Αστυνομία η οποία χρηματίζεται από μία εταιρεία και διώκει τους πολίτες που αντιδρούν στην επένδυση που θέλει να κάνει αυτή ακριβώς η εταιρεία;

Ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που ξεπουλά για 11 εκατ. ευρώ ορυκτό πλούτο αξίας 25 δισ. ευρώ; Που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της λέει ότι πρέπει να πάρει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ κι εκείνη κάνει προσφυγή κατά αυτής της απόφασης. Κατά του ίδιου του συμφέροντός της. Το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εθνικό». Η «Ελληνικός Χρυσός» ανακοίνωσε ότι έχει δώσει αυτά τα 15 εκατ. ευρώ. Αλλά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται ρητά και πεντακάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν επικαλέστηκε κάτι τέτοιο, αλλά, αντιθέτως, δεν παρουσίασε καν οποιοδήποτε σχέδιο είσπραξης αυτού του ποσού, ούτε κάποια απόφαση ούτε κάποια ρύθμιση νόμου ούτε τίποτα.

Και η εξόρυξη χρυσού είναι εθνικό συμφέρον· μήπως είναι εθνικό συμφέρον και η πώληση της ΕΥΑΘ και αργότερα της ΕΥΔΑΠ; Του ΟΛΘ; Της ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφανθεί επ’ αυτών; Μήπως επίσης είναι εγκληματική οργάνωση το συντονιστικό «SOSτε το Νερό», η «Κίνηση 136» και η «Ενωση Πολιτών για το Νερό», που πήρε και μέρος στο διαγωνισμό, αλλά είναι αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης; Μήπως τα μέλη όλων αυτών των συντονιστικών είναι επίσης εγκληματική οργάνωση; Μήπως είναι εγκληματική οργάνωση οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και οι καθηγητές που αντιδρούν στην κινητικότητα – διαθεσιμότητα; Ή οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που αντιδρούν στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας; Η ΕΛ.ΑΣ. συνεδριάζει…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.