Οφειλόμενη μαρτυρία, του Σαράντη Δημητριάδη


1229952_611852025532317_156039965_n

Τον Τόλη Παπαγεωργίου γνώρισα τυχαία -αυτό όμως θα γινόταν ούτως ή άλλως- πριν τρία περίπου χρόνια. Η γνωριμία έγινε σε ένα μικρό χωριό του νομού Κιλκίς όπου βρεθήκαμε και οι δύο προσκεκλημένοι να ενημερώσουμε τους κατοίκους για το τι ακριβώς επιπτώσεις μπορεί να έχει για τον τόπο τους και τους ίδιους η μόλις τότε κοινοποιηθείσα πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του μεταλλευτικού χώρου στα Κρούσια, αλλά και στο Πάϊκο. Εγώ ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση θεωρώντας το αρχικά καθήκον μου, αλλά και λόγω της σύνδεσής μου με το νομό Κιλκίς εξαιτίας της προηγούμενης πολύχρονης ερευνητικής μου δραστηριότητας εκεί. Ο Τόλης, από το γενικότερο και πολύχρονο ενδιαφέρον του για τα μεταλλευτικά δρώμενα στη χώρα μας και από την ξεκάθαρη αντίθεσή του στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις χρυσού στην πατρίδα του, την ανατολική Χαλκιδική, αλλά και στη Θράκη. Το Κιλκίς τότε μόλις έμπαινε στο κάδρο με τους στόχους των χρυσοθήρων.

Έκτοτε βρεθήκαμε πολλές φορές μαζί σε παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις: στο Κιλκίς, στη Χαλκιδική, στη Θράκη. Είχα την ευκαιρία στο διάστημα αυτό να τον γνωρίσω καλύτερα προσωπικά και να εκτιμήσω τις πολλές και βαθιές γνώσεις του στα μεταλλευτικά και στη σχετική με αυτά νομοθεσία, αλλά και την έντονη αγωνιστικότητά του που εκφραζόταν με μια επίμονη, ενδελεχή αναζήτηση των νομικών πάντοτε επιχειρημάτων υπέρ της υπόθεσης που υπερασπιζόταν, την οποία και εγώ ένθερμα υποστήριζα, και των νόμιμων κινηματικών δράσεων με τις οποίες θα εξυπηρετούνταν η υπόθεση αυτή.

Αυτή του η στάση: επίκληση πάντοτε νομικών και μόνο επιχειρημάτων και επιμονή στην αποφυγή παράτυπων ή παράνομων κινηματικών δράσεων, τον έκανε σχεδόν ασυμπαθή σε μια μερίδα ατόμων που θα επιθυμούσαν μια πιο έντονη δράση. Είναι χαρακτηριστική η στάση που τήρησε στην πρώτη μαζική συγκέντρωση που συμμετείχαν και πολλοί μη Χαλκιδικιώτες με την αυτοκινητοπομπή και πορεία στον Κάκαβο ως τις Σκουριές, στην οποία συμμετείχα και έχω προσωπική αντίληψη των συμβάντων (ημερομηνία δεν θυμάμαι αλλά το antigold μπορεί να την ανασύρει, μαζί ίσως και με το σχετικό video). Ενώ λοιπόν εκεί το μεγάλο πλήθος των συγκεντρωμένων είχε σχεδόν συμφωνήσει και ήταν έτοιμο να κινηθεί προς το εργοτάξιο των Σκουριών που φυλαγόταν από διμοιρίες των ΜΑΤ, επενέβη ο Τόλης Παπαγεωργίου και κατάφερε να τους μεταπείσει λέγοντας πως αυτό σίγουρα θα προκαλέσει βίαια επεισόδια, που ίσως και να τα προσδοκά η εταιρεία, και που θα αποβούν οπωσδήποτε σε βάρος του αγώνα των διαμαρτυρόμενων κατοίκων της περιοχής. Όπως, αν θυμάμαι καλά, είπε: ο σκοπός μας πέτυχε με τη μαζικότητα της συμμετοχής και με τη γνωριμία των ξένων που συμμετείχαν με το υπέροχο δάσος του Κάκαβου. Τώρα πρέπει όλοι να αποχωρήσουμε ειρηνικά, όπως ήρθαμε.

Εξαιτίας της επίκλησης και χρήσης επιστημονικά βάσιμων και νομικά ευσταθών πάντοτε επιχειρημάτων από μέρους του, ο κ. Παπαγεωργίου ήταν φυσικό να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την μεταλλευτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τόπο του. Δεν μιλάει στον αέρα χρησιμοποιώντας τετριμμένα και απλά συνθήματα. Έχει υποβάλλει δια της νόμιμης οδού πολύ μεγάλο αριθμό υπομνημάτων και καταγγελιών, ιδιαίτερα ενοχλητικών για την ίδια την εταιρεία και όσους την υπερασπίζονται. Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι ο κ. Παπαγεωργίου ήταν που προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και με την προσφυγή του αναγνωρίστηκε πως το ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε χωρίς διαγωνισμό και σε τιμή μικρότερη (πολύ μικρότερη ακριβέστερα) της πραγματικής τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ε.Χ. Και εξ’ αυτού υποχρεώθηκε η Ε.Χ. να επιστρέψει τα 15 εκατομμύρια στο ελληνικό Δημόσιο. Τέτοιες συμπεριφορές, καθόλα νόμιμες βέβαια, είναι όμως εξαιρετικά ενοχλητικές και δεν συγχωρούνται εύκολα (καθόλου μάλλον) από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα -για να το θέσω κάπως γενικά. Όποιος συμπεριφέρεται έτσι πρέπει κατ’ αυτούς να εξουδετερωθεί με κάθε τρόπο. Να φύγει απ’ τη μέση. Ιδίως αν η άποψή του ακούγεται και εκτιμάται από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.

Παρά τα τρία χρόνια που συνεργαζόμαστε με τον Τόλη Παπαγεωργίου, όπως και με πολλούς άλλους, στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της βόρειας Ελλάδας για τις επιπτώσεις των μεγάλης κλίμακας έργων που σχετίζονται με την εξόρυξη χρυσού, μόλις πριν λίγο καιρό ανακαλύψαμε ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς κομματικούς χώρους. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ή είχαμε το χρόνο να συζητήσουμε κομματικά, ούτε ποτέ μας πέρασε απ’ το μυαλό ότι έπρεπε να στενέψουμε τον αγώνα μας ώστε να χωρέσει στα πλαίσια ενός ορισμένου μόνο κομματικού χώρου. Αυτό θα ήταν η καταστροφή του, μια και ο αγώνας αυτός είναι κοινωνικός και σ’αυτόν συμμετέχουν πολίτες όλων των κομματικών αποχρώσεων. Άλλο αν τα σημερινά κόμματα άλλα αγκαλιάζουν και άλλα καταδικάζουν αυτόν τον αγώνα. Και άλλο αν όλοι βράζουν απ’ το θυμό τους για εκείνο το «με κάθε κόστος» του πρωθυπουργού. Ιδίως στην ανατολική Χαλκιδική οι παλιές κομματικές ταυτότητες πολύ μικρή σημασία έχουν πια. Άλλο πράγμα μετράει εκεί. Κάτι πιο ουσιαστικό, όπως είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η διεκδίκηση των στοιχειωδών αγαθών: του καθαρού αέρα, του καθαρού νερού, της καθαρής τροφής και της ελευθερίας οι πολίτες του τόπου να επιλέξουν μόνοι τους τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής τους. Το ότι ανακαλύψαμε λοιπόν ότι ανήκουμε σε διαφορετικούς κομματικούς χώρους με τον Τόλη Παπαγεωργίου, είναι σα να ανακαλύψαμε πως καπνίζουμε τσιγάρα διαφορετικής μάρκας -αν καπνίζαμε, μια που δεν καπνίζουμε. Καμιά σημασία. Και το λέω αυτό γιατί οι πονηροί δολοπλόκοι και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους θέλουν σώνει και καλά να κολλήσουν στους αντιτιθέμενους στις εξορύξεις στη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς τη ρετσινιά των ενταγμένων με όρκο πίστης σε συγκεκριμένα “κομματικά άκρα” και “εξωσυνταγματικά τόξα”.

Με δυο λόγια, δεν τον κόβω καθόλου τον Τόλη για ηγέτη εγκληματικής οργάνωσης.

Για ηγέτη του νόμιμου αγώνα κατά των εξορύξεων χρυσού θα μου ήταν ευκολότερο να τον φανταστώ.


2 απαντήσεις στο “Οφειλόμενη μαρτυρία, του Σαράντη Δημητριάδη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.